Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ mešká so záväzkom dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície

.tasr .svet

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell však trvá na tom, že európsky obranný priemysel je schopný vyrobiť sľúbený počet nábojov do budúceho marca.

EÚ mešká so záväzkom dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície SITA/AP Photo/Virginia Mayo

európska únia mešká so svojím prísľubom dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Uviedol to vo štvrtok predseda Európskej rady Charles Michel, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Krajiny EÚ zatiaľ Kyjevu dodali iba 300.000 delostreleckých nábojov. Splnenie tohto sľubu je podľa Michela výzvou. „Pracujeme na tom, aby sme na Ukrajinu dostali milión kusov delostreleckej munície... Bude to trvať trochu dlhšie, ako sme dúfali, ale stane sa to, “dodal.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius nedávno povedal, že stanovenú dohodu sa EÚ pravdepodobne nepodarí splniť. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell však trvá na tom, že európsky obranný priemysel je schopný vyrobiť sľúbený počet nábojov do budúceho marca. Nové záväzky EÚ týkajúce sa vojenskej pomoci pre Ukrajinu v posledných mesiacoch stagnovali, keďže sa euroblok snaží posilniť kapacity na výrobu zbraní, píše DPA.

„Všetci vieme, že potrebujeme urobiť viac - viac rakiet, viac munície, viac systémov protivzdušnej obrany - a rýchlejšie,“ uviedol Michel.„ Je to povinnosť, povinnosť voči ukrajinskému ľudu, ale aj voči našim občanom. Tým, že chránime Ukrajinu, chránime sami seba, “dodal.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite