Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Štokholme odovzdali alternatívne Nobelove ceny aktivistom a mimovládkam

.tasr .svet

Right Livelihood Award udeľujú každoročne od roku 1980 jednotlivcom a organizáciám, ktoré podporujú ľudské práva, životné prostredie a mier.

V Štokholme odovzdali alternatívne Nobelove ceny aktivistom a mimovládkam SITA/Magnus Lejhall/TT News Agency via AP

medzinárodná organizácia SOS Méditerranée, organizácia na ochranu životného prostredia Mother Nature Cambodia a aktivistky z Ghany a Kene si v stredu v Štokholme prevzali ocenenie Right Livelihood Awards. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA.

Mená laureátov ocenenia známeho aj ako alternatívna Nobelova cena, oznámili ešte v septembri. Slávnostné odovzdávanie sa uskutočnilo v stredu vo švédskej metropole.

Tohtoroční držitelia sú svedkami nevysloviteľného utrpenia a svojím úsilím prispeli k záchrane životov, zachovaniu prírody i ochrane hodnôt a životných podmienok ľudí na celom svete, uviedla nadácia Right Livelihood (RLW), ktorá ceny udeľuje.

Ocenená aktivistka za práva žien Eunice Brookman-Amissahová z Ghany prispela k liberalizácii zákonov v oblasti interrupcií a prístupu k takýmto zákrokom. Ochrankyňa životného prostredia Phyllis Omidová z Kene bojuje za územné a environmentálne práva miestnych skupín vo svojej krajine. Mother Nature Cambodia sa usiluje o ochranu životného prostredia aj napriek prísnym obmedzeniam demokratických práv, dodáva RLW. SOS Méditerraneé pomáha utečencom a migrantom v Stredozemnom mori, kde podľa nadácie zachránila približne 39.000 migrantov.

Riaditeľ RLW Ole von Uexküll pripomenul vyjadrenia Omidovej, že kto chce zmeniť svet, musí s tým jednoducho začať. Right Livelihood Award udeľujú každoročne od roku 1980 jednotlivcom a organizáciám, ktoré podporujú ľudské práva, životné prostredie a mier.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite