Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecko ratifikuje vstup Švédska do NATO v priebehu týždňov

.sita .svet

Švédsko sa spolu s Fínskom vzdali desaťročia trvajúcej neutrality a vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu požiadali o vstup do NATO.

Turecko ratifikuje vstup Švédska do NATO v priebehu týždňov SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

turecko oznámilo Švédsku, že v priebehu niekoľkých týždňov ratifikuje vstup Štokholmu do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Ako referuje web news.sky.com, uviedol to švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. Turecko však poprelo, že by poskytlo časový plán ratifikácie.

„Na bilaterálnom stretnutí s kolegom, (tureckým) ministrom zahraničných vecí, som dostal odpoveď, že očakáva ratifikáciu v priebehu niekoľkých týždňov,“ vyhlásil Billström. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan dlho odďaľoval ratifikáciu švédskeho členstva v NATO a obvinil Štokholm, že je príliš mäkký voči kurdským militantom a iným skupinám, ktoré považuje za bezpečnostné hrozby.

Švédsko sa spolu s Fínskom vzdali desaťročia trvajúcej neutrality a vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu požiadali o vstup do NATO. Zatiaľ čo Fínsko sa v apríli stalo 31. členskou krajinou aliancie, Švédsko na svoje členstvo ešte len čaká. Maďarsko a Turecko sú jediné členské štáty NATO, ktoré neratifikovali jeho prístupové protokoly. Na prijatie nového člena treba ratifikáciu všetkých existujúcich členov aliancie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite