Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko opätovne nezvolili do Výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní

.tasr .svet

Podľa ukrajinského prezidenta Zelenského ide o logický dôsledok ruskej agresie proti Ukrajine.

Rusko opätovne nezvolili do Výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní sita/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

rusko v stredu opätovne nezvolili na ďalšie dvojročné obdobie do Výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Prvýkrát od vzniku OPCW tak nie je v tomto rozhodovacom orgáne zastúpené, informovala agentúra AFP.

Rusko podľa agentúry TASS získalo 65 hlasov, potrebných však bolo najmenej 66. Kandidovalo v rámci východoeurópskeho bloku, ktorý má v rade pridelených päť kresiel. Na funkčné obdobie 2024 – 2026 sa uvoľnili tri, ktoré získali Ukrajina, Litva a Poľsko.

Výkonná rada pozostáva zo 41 členov volených na základe rotácie konferenciou zmluvných štátov na obdobie dvoch rokov. Dohliada na činnosť Technického sekretariátu a je zodpovedná za dodržiavanie Dohovoru o chemických zbraniach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výsledok hlasovania privítal. „OPCW je rešpektovaná medzinárodná organizácia, teroristi tam nemajú miesto,“ napísal na sociálnej sieti X. Vylúčenie Ruska z Výkonnej rady OPCW je podľa neho logickým dôsledkom ruskej agresie proti jeho krajine. „Úloha Moskvy v medzinárodných záležitostiach je čoraz menšia a jej izolácia čoraz väčšia,“ konštatoval Zelenskyj.

OPCW so sídlom v Haagu dostala v roku 2013 Nobelovu cenu za mier za snahu zbaviť Zem chemických zbraní. Organizácia zohrala kľúčovú úlohu v občianskej vojne v Sýrii, keď Damask súhlasil s likvidáciou svojho arzenálu chemických zbraní. V júli OPCW oznámila míľnik, že všetky deklarované chemické zbrane na celom svete boli dokázateľne nenávratne zničené.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite