Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko chce, aby cudzinci pred vstupom do krajiny podpísali zmluvu o lojalite

.tasr .svet

Zaviazali by sa v nej, že nebudú kritizovať oficiálnu ruskú politiku či narúšať „tradičné rodinné hodnoty“.

Rusko chce, aby cudzinci pred vstupom do krajiny podpísali zmluvu o lojalite sita/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruské ministerstvo vnútra pripravuje legislatívny návrh, na základe ktorého by cudzinci pred vstupom do krajiny museli podpísať takzvanú „zmluvu o lojalite“. Zaviazali by sa v nej, že nebudú kritizovať oficiálnu ruskú politiku či narúšať „tradičné rodinné hodnoty“, uviedla v stredu ruská štátna tlačová agentúra TASS. Správu prevzala TASR od agentúry Reuters.

Podľa TASS sa cudzinci v zmluve zaviažu, že nebudú „zasahovať do aktivít verejných orgánov Ruskej federácie či akýmkoľvek spôsobom diskreditovať jej domácu alebo zahraničnú politiku, verejné orgány a ich predstaviteľov“. Zmluva cudzincom zakáže „prekrúcať historickú pravdu o hrdinstve sovietskeho ľudu pri obrane vlasti a jeho prínose pri víťazstve nad fašizmom“. Agentúra dodala, že zmluva obsahuje aj ustanovenia o morálke, rodine, „propagande netradičných sexuálnych vzťahov“ a dejinách.

Zo správy TASS nie je jasné, ktorých cudzincov sa zmluva má týkať, ani aký trest hrozí ľuďom za jej porušenie. Ruská vláda sa k navrhovanej legislatíve odmietla vyjadriť.

Od začiatku vojny na Ukrajine vlani vo februári zaviedli v Rusku niekoľko zákonov, ktoré zakazujú kritiku ruskej armády. Za ich porušenie hrozia ľuďom aj niekoľkoročné väzenské tresty.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite