Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecko by mohlo žiadosť Švédska o vstup do NATO schváliť v priebehu týždňov

.tasr .svet

Turci počas posledných rokovaní nekládli vstupu severskej krajiny žiadne dodatočné podmienky.

Turecko by mohlo žiadosť Švédska o vstup do NATO schváliť v priebehu týždňov sita/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

turecko by mohlo schváliť žiadosť Švédska o vstup do NATO počas najbližších týždňov. Uviedol to v stredu švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström, ktorý sa stretol s tureckým náprotivkom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Mal som bilaterálne stretnutie so svojím kolegom ministrom zahraničných vecí Turecka Hakanom Fidanom, na ktorom mi povedal, že očakáva, že k ratifikácii príde v priebehu niekoľkých týždňov,“ uviedol Billström na zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Bruseli.

Dodal, že Švédsko sa teší na zavŕšenie tohto procesu. „Počas tejto konverzácie neboli predložené nijaké nové podmienky či požiadavky tureckej vlády,“ povedal Billström.

Turecko a Maďarsko sú jedinými členmi Severoatlantickej aliancie, ktorí doposiaľ neschválil žiadosť Švédska o vstup do NATO. Štokholm ju predložil už pred vyše 18 mesiacmi.

Spojenci z NATO okrem Turecka a Maďarska dúfali, že budú môcť Švédsko vo svojich radoch privítať na prebiehajúcom stretnutí ministrov zahraničných vecí v Bruseli. No schvaľovací proces v tureckom parlamente je stále len na úrovni parlamentného výboru.

Billström uviedol, že Maďarsko potvrdilo svoj sľub, že nebude poslednou krajinou, ktorá žiadosť Švédska schváli. „To znamená, že je to skôr v rukách Ankary... Biely dym z Budapešti očakávame v momente, keď začne biely dym stúpať z Ankary,“ povedal.

Švédsko sa spolu s Fínskom rozhodli ukončiť svoju dlhotrvajúcu politiku vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na susednú Ukrajinu. Fínsko sa k Aliancii oficiálne pripojilo v apríli 2023, pričom ratifikáciu jeho žiadosti taktiež dlho odkladalo práve Turecko a Maďarsko.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na júlovom summite NATO oficiálne stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska. Ankara predtým obviňovala túto škandinávsku krajinu z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite