Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 94. týždeň vojny (27. 11. – 3. 12. 2023)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 94. týždeň vojny (27. 11. – 3. 12. 2023) SITA/AP Photo/Hanna Arhirova

Správy z predchádzajúceho dňa 3.12.2023: 

19:45 Kyjev viní ruské sily zo zabitia vzdávajúcich sa ukrajinských vojakov

Ukrajinská generálna prokuratúra v nedeľu začala vyšetrovanie údajného zabitia vzdávajúcich sa ukrajinských vojakov ruskými silami po tom, ako sa na sociálnych médiách objavilo video zrejme zobrazujúce, ako dvoch uniformovaných mužov zastrelia z blízka pri vychádzaní z podzemného krytu. Ak by sa to potvrdilo, bol by to vojnový zločin.

Video sa po prvý raz objavilo na populárnom ukrajinskom kanáli DeepState na platforme Telegram, ktorý sa venuje vojne. Zobrazuje vojakov, z ktorých jeden má ruky nad hlavou, ako pod hrozbou zbrane vychádzajú a ľahnú si na zem, než na nich skupina ruských vojakov začne strieľať. Bezprostredne nebolo možné overiť autenticitu videa ani okolnosti jeho vzniku a tiež nie je jasné, kedy sa incident odohral. Tlačový odbor ukrajinskej armády však v online vyhlásení uviedol, že zábery sú pravé.

DeepState

DeepState v príspevku uvádza, že zábery pochádzajú z frontovej línie pri Avdijivke v Doneckej oblasti, kde sa v ostatných týždňoch odohrávajú intenzívne boje. Generálna prokuratúra v nedeľu uviedla, že incident sa údajne odohral v Pokrovskom okrese, ktorého súčasťou je aj Avdijivka a okolité oblasti.

„Z videa je jasné, že ukrajinskí vojaci podnikajú potrebné kroky, ktoré ukazujú, že sa vzdávajú," vyjadril sa ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Na Telegrame incident označil za „ďalší do očí bijúci príklad ruského porušovania medzinárodného humanitárneho práva“.

17:20 Ukrajina oznámila, že Rusko prišlo doteraz v bojoch o 332 040 vojakov

Ukrajina v nedeľu dopoludnia oznámila, že Rusko prišlo od začiatku invázie 24. februára 2022 až doteraz o 332 040 vojakov. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Podľa údajov ukrajinskej armády, ktoré neboli nezávisle overené, stratilo Rusko za posledných 24 hodín 930 vojakov bojujúcich na Ukrajine.

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo celkovo o vyše 10 000 obrnených bojových vozidiel, 8000 delostreleckých zbraní a 5995 dronov.

15:15 Prekonanie pozemnej protivzdušnej obrany je kľúčová výzva pre Ukrajinu aj Rusko, tvrdí Británia

Pre Ukrajinu aj Rusko zostáva jednou z najdôležitejších výzev vo vojne prekonanie pozemných systémov protivzdušnej obrany nepriateľa. V nedeľňajšom spravodajskom hlásení o vojne na Ukrajine, na ktoré sa odvoláva portál Ukrajinská pravda, to uvádza britské ministerstvo obrany.

Rezort poukázal na to, že pre ruské sily je kriticky dôležitý systém protivzdušnej obrany s raketami krátkeho dosahu Tor, ktorý je určený na obranu predných línií pozemných síl a v súčasnosti ho používajú jednotky protivzdušnej obrany ruskej armády. Veliteľské stanovištia tradične chránia systémy Pancir s dlhším dosahom.

Systém protivzdušnej obrany Tor v súčasnosti veľmi aktívne využívajú Rusi na obranu pred ukrajinskými dromi. V skutočnosti tento systém slúži ako predná línia systému protivzdušnej obrany ruských síl na Ukrajine, tvrdí Londýn.

Britské ministerstvo naznačuje, že jedným z kľúčových obmedzení systému protivzdušnej obrany Tor vo vojne je pravdepodobne odolnosť jeho obsluhovačov. „Pri stanovenom počte iba troch pracovníkov pre každý systém je veľmi pravdepodobné, že udržiavanie vysokého stavu pohotovosti počas dlhšieho obdobia bude extrémnou skúškou odolnosti,“ konštatuje.

13:20 Pri rannom ruskom nálete na mesto Cherson zomrel 78-ročný muž

Ukrajina v nedeľu oznámila, že pri rannom ruskom leteckom útoku na južné mesto Cherson zahynul muž. Dodala, že v noci na nedeľu zostrelila desať útočných dronov Šáhid a riadenú strelu, vypálených Ruskom na ukrajinské územie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. 

Muž vo veku 78 rokov prišiel o život v nedeľu ráno, keď Rusi bombardovali dedinu Sadove, informoval šéf oblastnej vojenskej správy Roman Mročko.

12:30 Ukrajina oznámila, že počas noci zneškodnila 10 ruských dronov a riadenú strelu

Ukrajinské ozbrojené sily oznámili, že v noci na nedeľu zostrelili desať z 12 útočných dronov Šáhid vyslaných Ruskom na niekoľko lokalít na Ukrajine a tiež riadenú strelu Ch-59. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Rusko od začiatku invázie vo februári 2022 použilo pri útokoch na Ukrajinu stovky samovražedných dronov Šáhid iránskej výroby. 

Drony smerovali na severozápad Ukrajiny, väčšinu z nich armáda zneškodnila v Mykolajivskej oblasti na ukrajinskom juhu, informoval v nedeľu portál britského denníka The Guardian.

10:00 Boje sa odohrávajú prevažne na východe v okolí Avdijivky a Bachmutu

Ukrajinská armáda v sobotu večer oznámila, že poslednom období sa väčšina bojov medzi ukrajinskými a ruskými silami odohráva vo východnej časti krajiny v okolí obcí Avdijivka a Bachmut. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

Ukrajina na frontovej línii pri meste Avdijivka v priebehu 24 hodín odrazila 20 ruských útokov. Generálny štáb ukrajinskej armády hlásil 15 útokov v okolí Bachmutu. Obe tieto mestá sa nachádzajú v Doneckej oblasti.

Ukrajinské sily v Chersonskej oblasti na juhu naďalej udržiavajú svoje nové pozície na ľavom brehu rieky Dneper. Ten je prevažne pod kontrolou Ruska; ukrajinským silám sa však v novembri podarilo získať tieto pozície, pripomína DPA.

Situácia na fronte na juhu a východe Ukrajiny je podľa armády naďalej náročná.

Informácie z predchádzajúceho dňa 2. 12. 2023:

18:30 Olena Zelenská nechce, aby jej manžel znovu kandidoval na prezidenta

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská pre britský týždenník Economist povedala, že nechce, aby bol jej manžel Volodymyr Zelenskyj v budúcnosti znova prezidentom. Správu priniesli aj online noviny Ukrajinska pravda.

Zelenská pre podcast Economistu v piatok vyhlásila: „Nechcem, aby bol ďalšie funkčné obdobie alebo dve obdobia prezidentom.“Ukrajinská prvá dáma je presvedčená, že manžel, a ona spolu s ním, by si mal nájsť v živote niečo nové. Dodala, že sú obaja dostatočne tvoriví na to, aby si vymysleli nejakú zaujímavú činnosť.  

Novinári z týždenníka Economist položili Zelenskej otázku, ako vidí svoju budúcnosť a budúcnosť svojej rodiny po vojne. Odpovedala: „Naša rodina bude zase spolu. Budeme žiť spolu, s manželom a deťmi. Stále. Pôjdeme niekam na dovolenku, neviem kam, ale ako partia, všetci štyria. A táto dovolenka bude dlhá - celý mesiac. A až potom budeme rozmýšľať, čo urobíme ďalej, on a ja.“

Zelenskyj v októbri povedal, že je pripravený kandidovať na úrad prezidenta, ak sa voľby budú konať počas vojny. Ak sa však vojna skončí, nebude sa o funkciu uchádzať. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vtedy vyhlásil, že by bol rád, keby Zelenskyj znova kandidoval.

Ľudia zvolili Zelenského za prezidenta Ukrajiny v apríli 2019 na päťročné funkčné obdobie. Ďalšie hlasovanie by sa malo uskutočniť na jar 2024. 

Zelenskyj však začiatkom novembra v každodennom videopríhovore povedal, že nie je pravý čas na voľby na Ukrajine. Reagoval na debatu vedúcich predstaviteľov Ukrajiny o možnosti usporiadať v roku 2024 prezidentské voľby. „Musíme uznať, že teraz je čas na obranu, čas na boj, od ktorého závisí osud tohto štátu a ľudí,“ vysvetlil. A dodal: „Som presvedčený, že teraz nie je pravý čas na voľby.“

16:50 Ruské ostreľovanie mesta Časiv Jar si vyžiadalo jednu obeť

Jeden civilista zahynul v sobotu pri ruskom ostreľovaní mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo vnútra, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinský rezort vnútra vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti dodal, že ruské ostreľovanie zničilo v meste dva domy. Časiv Jar leží menej ako päť kilometrov západne od mesta Bachmut, ktoré ruské sily v máji dobyli po niekoľkomesačných krvavých bojoch.

Ukrajinská armáda uviedla, že boje pokračujú v okolí priemyselného mesta Avdijivka v Doneckej oblasti. Ruská armáda zvýšila svoje úsilie o dobytie tohto mesta v októbri. Boje na východe Ukrajiny sú naďalej intenzívne, hoci sa frontové línie za uplynulý rok výrazne nepohli, konštatuje AFP.

13:50 Záporožskej jadrovej elektrárni hrozilo nešťastie pre výpadok prúdu

Ukrajina oznámila, že dva káble elektrického vedenia do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) boli v noci na sobotu preseknuté a zariadeniu hrozilo nešťastie. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

Prevádzkovateľ zariadenia uviedol, že elektráreň z dôvodu úplného výpadku prúdu prešla na napájanie z 20 dieselových generátorov. Dodal, že dodávky prúdu boli neskôr obnovené. Elektráreň však bola podľa prevádzkovateľa na pokraji jadrovej a radiačnej katastrofy.

„Situáciu zachránilo rýchle konanie ukrajinských špecialistov, ktorí obnovili dodávky prúdu do elektrárne z ukrajinskej rozvodovej siete, “uviedol prevádzkovateľ. AFP nebola schopná tvrdenia Ukrajiny bezprostredne overiť.

wikipedia

ZAES najväčšia svojho druhu v Európe. Všetkých šesť reaktorov tejto elektrárne je odstavených od septembra 2022, no stále si vyžadujú neustálu údržbu, aby sa predišlo ich prehriatiu. MAAE bezpečnostnú situáciu v tomto zariadení monitoruje.

8:50 Zelenskyj prisľúbil reformu brannej povinnosti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer vo videopríhovore prisľúbil armáde reformu branného zákona.

Navrhovaná reforma sa týka podmienok možnej demobilizácie frontových bojovníkov vrátane niektorých vojakov, ktorí bojovali na frontovej línii od februára 2022, keď Rusko začalo inváziu v plnom rozsahu, uviedla tlačová agentúra DPA. „Každý na Ukrajine chápe, že v tejto oblasti sú potrebné zmeny,“ povedal Zelenskyj.

V súčasnosti slúži v ukrajinských ozbrojených silách približne 820.000 vojakov. Podľa súčasného stanného práva títo vojaci nemôžu byť demobilizovaní. Na to, aby mohla Ukrajina dokonca dočasne poslať domov aj časť odvedencov, musela by naverbovať ďalších vojakov, aby sa front nezrútil.

Správy z predchádzajúceho dňa 1.12.2023:  

20:30 Holandsko darovalo Ukrajine tri poľné nemocnice

Holandsko darovalo ukrajinskej pohraničnej stráži tri poľné nemocnice a šesť zdravotníckych evakuačných vozidiel. Túto pomoc poskytla holandská výrobná spoločnosť Hospitainer s podporou holandskej vlády. Pre spravodajský web Ukrajinská pravda to uviedla pohraničná stráž Ukrajiny.

Začiatkom novembra Ukrajina dostala vojenské poľné nemocnice z Estónska a Islandu a počas leta poľnú nemocnicu Kyjivu dodalo Španielsko.

16.45 Bezpečnostná služba vraj vyhodila do vzduchu vlak na ruskom Ďalekom východe

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) vyhodila do vzduchu ďalší vlak na kľúčovej ruskej železničnej trati v republike Buriatsko na ruskom Ďalekom východe. Uviedol to zdroj z bezpečnostnej služby.

Údajne ide o druhú fázu operácie SBU na vyradenie železničnej trate Bajkal-Amur z prevádzky. Táto železničná trasa, ktorá je kľúčová pre ruskú vojenskú logistiku, je súčasťou siete tratí spájajúcich Rusko s Čínou. „Ruské špeciálne služby by si mali zvyknúť na to, že naši ľudia sú všade. Dokonca aj v ďalekom Buriatsku,“ povedal zdroj.

SBU správy o svojich akciách v Rusku oficiálne nekomentuje, ale vojenská spravodajská služba Ukrajiny vo štvrtok oznámila, že uskutočnila sabotážnu operáciu s cieľom paralyzovať železničnú infraštruktúru v Moskovskej oblasti.

15:15 Rusi od začiatku tohto roka zabili viac ako 2-tisíc ukrajinských civilistov

Ruské ostreľovanie si od začiatku tohto roka vyžiadalo životy viac ako dvoch tisíc ukrajinských civilistov. Ďalších 11-tisíc obyvateľov krajiny utrpelo zranenia. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Moskva proti 24 ukrajinským regiónom podnikla 59-tisíc úderov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Počas stretnutia s veľvyslancami krajín G7 Klymenko oznámil, že ukrajinskí policajti zaevidovali takmer 101-tisíc vojnových zločinov spáchaných ruskou armádou na Ukrajine. Ide o ostreľovanie, zneužívanie civilistov, deportácie a nezákonné zadržiavania.

Generálny prokurátor Ukrajiny Andriji Kostin nedávno oznámil, že Kyjiv zhromaždil 109-tisíc dôkazov ruských vojnových zločinov. Bezpečnostné zložky identifikovali viac ako 400 podozrivých vojnových zločincov, pričom približne 300 z nich bolo obvinených a 66 odsúdených.

14:30 Šojgu: Ruská armáda postupuje na Ukrajine vo všetkých smeroch

Ruská armáda na Ukrajine postupuje vo všetkých smeroch, vyhlásil v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa analytikov sa však front na Ukrajine hýbe len málo, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. „Naši vojaci konajú schopne a kompetentne, zaujímajú priaznivejšie pozície a rozširujú zóny kontroly všetkými smermi,“ uviedol Šojgu.

Napriek tomu, že frontová línia sa tento rok veľmi nepohla, prebiehajú na fronte stále intenzívne boje. V poslednom období to je najmä priemyselné mesto Avdijika. Rusko v októbri obnovilo svoju snahu o jeho dobytie a podľa analytikov dosiahlo  isté územné zisky za cenu obrovských ľudských strát. „Ruskí vojaci spôsobujú ukrajinským silám účinne škody z ostreľovania a výrazne znižujú ich bojové schopnosti,“ uviedol Šojgu. Ruský rezort obrany v stredu informoval, že jeho sily dobyli obec Chromove na predmestí Bachmutu.

Vladimir Putin a Sergej Šojgu prichádzajú na veliteľstvo ozbrojených síl.sita/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via APVladimir Putin a Sergej Šojgu prichádzajú na veliteľstvo ozbrojených síl.

Ukrajina uviedla, že Rusko značne zvýšilo svoje vojenské aktivity na východe krajiny. Ukrajinskí vojaci sa však podľa Kyjeva stále držia.

V júni spustila Ukrajina svoj dlho očakávaný protiútok. Postup však spomalili, prípadne zastavili dobre zaistené ruské pozície. Pred približne dvoma týždňami Kyjev uviedol, že zatlačil ruské sily niekoľko kilometrov od brehov rieky Dneper. Ak sa tieto informácie potvrdia, išlo by podľa AFP o prvý výrazný postup ukrajinskej armády od začiatku protiofenzívy.

12:45 K ľudom na okupovanom Kryme sa v televízii prihovoril prezident Zelenskyj, prsty v tom mala ukrajinská rozviedka

Za odvysielaním prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v televízii na Rusmi okupovanom polostrove Krym bola ukrajinská spravodajská služba. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj v prostredí rozviedky.

Podľa spomenutého zdroja bolo odvysielanie prejavu súčasťou súboru opatrení na obnovenie ukrajinskej suverenity nad okupovaným polostrovom.

Všetky kanály IPTV na okupovanom Kryme vysielali vo štvrtok prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, šéfa obranného spravodajstva Kyryla Budanova a vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného. Obyvatelia si to všimli približne o 21:30 miestneho času. Po chvíli si to uvedomili aj Rusi, ktorí vysielanie vypli a nahradili ho čiernou obrazovkou.

10:30 Na ruskej strane padlo už viac ako 330-tisíc vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 1 280 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 330 040, uviedol v piatok na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu prišlo aj o trinásť tankov, tridsaťdva obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťdva delostreleckých systémov a dva raketomety. Od začiatku invázie na Ukrajinu Moskva podľa Kyjiva celkovo stratila už 5 564 tankov, 10 372 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 931 delostreleckých systémov a 912 raketometov.

8:00 Zelenskyj nariadil rýchlejšie budovanie opevnení na všetkých hlavných frontoch

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí s vojenským velením v Zaporižžii nariadil posilnenie a rýchlejšie budovanie opevnení na všetkých hlavných frontoch. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Samozrejme, maximálna pozornosť sa venuje predovšetkým Avdijivke, Marjinke a ďalším frontom v Doneckej oblasti, okresu Kupiansk v Charkivskej oblasti, ako aj kupiansko-lymanskej obrannej línii. A tiež celý Charkivská, Sumská, Černihivská, Kyjivská, Rivnenská, Volyňská a Chersonská oblasť,“ uviedol Zelenskyj.

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 11. 2023:

20:00 Ukrajinská SBU odpálila výbušniny na sibírskej železnici

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) odpálila výbušniny na železničnej trati na Sibíri, ktorú Rusko používa na prepravu vojenského materiálu. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj. Samotná tlačová agentúra však upozorňuje, že tieto informácie sa jej zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť, píše TASR.

SBU údajne odpálila štyri výbušné zariadenia v Severomujskom tuneli v oblasti Burjatsko na ruskej hranici s Mongolskom, keď tadiaľ prechádzal nákladný vlak.

Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) vo vyhlásení informoval, že v noci na štvrtok začal v tomto tuneli horieť vlak s palivom, pričom nedošlo k žiadnym obetiam. Dodal, že incident vyšetruje. Ďalšie ruské zdroje potvrdili, že v tejto oblasti došlo k požiaru vlaku, no o výbušninách sa nezmienili. Ruské železnice uviedli, že v tejto oblasti zastavili vlak po tom, čo bol spozorovaný dym vychádzajúci z nádrže s naftou. Ostatné vlaky v oblasti presmerovali, čo im spôsobilo krátke meškania.

Kyjev by takýmto útokom viac než 4000 kilometrov od hraníc Ukrajiny preukázal svoju schopnosť vykonávať vojenské operácie hlboko na ruskom území, hodnotí agentúra Reuters.

14:40 Zelenskyj navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil veliteľské stanovište v blízkosti frontu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde ruská armáda zintenzívňuje útoky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Je mi cťou navštíviť vojakov a udeliť im ocenenia. Bojovníci na fronte v oblasti Kupiansk bránia pokojný život Ukrajincov a obyvateľov v Charkovskej oblasti, “ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti. Vojakom zaželal víťazstvo a povzbudil ich, aby nestrácali iniciatívu.

Podľa agentúry DPA si Zelenskyj vypočul hlásenia o situácii na frontovej línii Kupiansk-Lyman. Sprevádzali ho minister obrany Rustem Umerov a šéf prezidentského úradu Andrij Jermak. 

Kupiansk je vystavený intenzívnym útokom v dôsledku pokusov Ruska znovu okupovať územie oslobodené vlani na jeseň po protiofenzíve ukrajinskej armády v Charkovskej oblasti. Mesto Kupiansk okupovala ruská armáda od 27. februára do 10. septembra 2022. Frontová línia v súčasnosti vedie takmer sedem kilometrov od mesta.

13:50 Ukrajinskí vojaci si už vybudovali zákopy na východ od Dnipra na juhu Ukrajiny

Ukrajinská armáda pokročila na východnom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Podľa ruských vojenských blogerov si ukrajinské sily upevnili svoje pozície na ľavom brehu Dnipra a až 400 vojakov si vybudovalo zákopy vedľa obce Krynky. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Cituje ho spravodajský web Kyiv Independent.

Príslušníci ukrajinskej námornej pechoty prekročili rieku Dnipro v Chersonskej oblasti už v októbri a vytvorili si trvalé predmostie. Kyjiv teraz bojuje o jeho rozšírenie. Ukrajinskí vojaci tam pozdĺž rieky s pomocou dronov útočia na ruskú protivzdušnú obranu a rádiové rušičky v snahe o ďalší postup v geograficky náročnom regióne.

13:00 Oslobodenie Donbasu bude náročnejšie ako získanie Krymu, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že oslobodenie Krymu bude jednoduchšie než oslobodenie Donbasu. Tvrdí, že na okupovanom polostrove neboli žiadne nepriateľské akcie, ale oslobodiť Doneckú a Luhanskú oblasť bude náročnejšie pre desaťročnú kontrolu Ruska, militarizáciu územia a separatizmus. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Zelenskyj to povedal počas stretnutia so študentmi v Mykolajive.

„Moji partneri raz povedali: 'Bude pre vás takmer nemožné získať späť Krym a veľmi ťažké získať späť Donbas.' Podľa môjho názoru, keď hovoríme o ľuďoch, územia sa vracajú s ľuďmi. Ak sa ľudia nebudú chcieť vrátiť, bude to veľmi ťažké,“ povedal ukrajinský líder.

Zelenskyj však vraví, že návrat obyvateľov okupovaného Donbasu bude psychicky náročnejší, keďže región trpel desať rokov ozbrojeným konfliktom a bola tam kontaktná línia. „Na Kryme nedošlo k žiadnym vojenským akciám, takže verím, že Krym netrpezlivo očakáva návrat a Donbas tiež, ale bude to veľmi ťažké, pretože významná časť tohto územia bola okupovaná a vysoko militarizovaná. Okrem toho je tu výrazná prítomnosť separatizmu,“ skonštatoval Zelenskyj.

9:40 Počas uplynulého dňa Moskva stratila viac ako tisíc vojakov

Ďalších 1 180 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 328 760, uviedol vo štvrtok na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o trinásť tankov, dvadsaťosem obrnených bojových vozidiel pechoty a jeden delostrelecký systém.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 551 tankov, 10 340 obrnených bojových vozidiel pechoty a 7 909 delostreleckých systémov.

8:00 Rusi v noci útočili niekoľkými skupinami dronov

Ruské sily vypustili počas noci na štvrtok niekoľko skupín bezpilotných lietadiel Šáhid. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských vzdušných síl na Telegrame.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že skupiny bezpilotných lietadiel zaznamenali smerom na severozápad od Chersonskej oblasti a od Zaporižžskej oblasti smerom k Dnipropetrovskej oblasti. Od 23:50 miestneho času bolo vydané varovanie pred vzdušným útokom v Mykolajivskej, Chersonskej, Zaporižžskej, Dnipropetrovskej, Doneckej a Charkivskej oblasti.

Niekoľko hodín predtým vypustili Rusi útočné bezpilotné lietadlá z Čierneho mora smerom na Odeskú oblasť.

7:30 MAAE hlási vojenské aktivity v blízkosti jadrovej elektrárne na západe Ukrajiny

Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vyslaní na Ukrajinu nahlásili vojenskú aktivitu v blízkosti elektrárne na západe Ukrajiny, informoval v stredu generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

Podľa agentúry DPA Grossi spresnil, že tím MAAE monitorujúci situáciu v jadrovej elektrárni Chmeľnyckyj v utorok večer v jej blízkosti zaznamenal výbuchy. Táto situácia trvala asi 20 minút. „Včerajšia udalosť slúži ako pripomienka, že nesmieme zabúdať ani na ostatné jadrové zariadenia na Ukrajine, ktoré sú tiež potenciálne vystavené raketovým a iným útokom,“ upozornil Grossi. 

Pripomenul, že všetky jadrové zariadenia na Ukrajine zostávajú zraniteľné - priamo, ak by dostali zásah raketou, alebo nepriamo, ak sú do nich prerušené dodávky elektrickej energie či iných komodít. Upozornil, že výpadky v dodávkach elektriny predstavujú riziko pre chladiacu funkciu" reaktorov.

SITA/AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

„Vojenské akcie sa zintenzívnili a naša stála expertná misia, ktorú máme v Záporoží a tiež v iných ukrajinských elektrárňach, zaznamenala nárast počtu útokov v okolí “elektrární, poznamenal Grossi s tým, že MAAE táto situácia veľmi znepokojuje. „Jadrová bezpečnosť a bezpečnostná situácia na Ukrajine sú stále neisté,“ upozornil Grossi.        

Pokiaľ ide o dodávky elektriny, prevádzkovateľ jadrových elektrární na Ukrajine - spoločnosť Enerhoatom - ešte v auguste ubezpečil, že elektrárne na územiach ovládaných vládou v Kyjeve budú do zimy plne funkčné. Ide o tri elektrárne s celkovo deviatimi reaktormi. Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny, ktorá je najväčšia v krajine v Európe, je v rukách Ruska v podstate od začiatku invázie ruskej armády začiatkom roku 2022. Tento objekt bol niekoľkokrát ostreľovaný a viackrát bol aj odpojený od elektrickej siete - ide o situáciu, ktorá vyvoláva obavy z veľkej jadrovej havárie. 

Správy z predchádzajúceho dňa 29.11.2023:

20:50 Arzénom a ortuťou bola otrávená nielen manželka šéfa obrannej rozviedky, ale aj iní kolegovia jej muža

Prípad otravy manželky šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Marianny Budanovovej bude vyšetrovať aj tím investigatívneho portálu Bellingcat. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie člena investigatívneho portálu Christa Grozeva pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa.

Manželke šéfa ukrajinského obranného spravodajstva Kyryla Budanova diagnostikovali otravu ťažkými kovmi. Otravu však prežila a má za sebou prvú fázu liečby. Jeden zo zdrojov Ukrajinskej pravdy uviedol, že arzénom a ortuťou boli okrem Budanovovej otrávení aj niekoľkí zamestnanci ukrajinského obranného spravodajstva.

17:20 Podľa Blinkena medzi spojencami nebadať známky únavy pri podpore Ukrajiny

17:15 Otrava manželky šéfa ukrajinskej rozviedky bola pravdepodobne pokusom o atentát zo strany Ruska

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že sa domnieva, že otrava manželky šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby bola „pokusom o atentát“ zo strany Ruska. Referuje o tom web news.sky.com.

Marianne Budanovovej, manželke Kyryla Budanova, bola v utorok diagnostikovaná otrava ťažkými kovmi a lieči sa v nemocnici. Boli to látky, ktoré sa v žiadnom prípade nepoužívajú v bežnom živote ani v armáde a ich prítomnosť môže naznačovať úmyselný pokus o otrávenie Budanovovej.

„Má zmysel predpokladať, že to bol pokus, je to pokus o atentát na jej život, pretože vieme, že Rusko sa predtým pokúsilo zavraždiť samotného Budanova,“ vyhlásil Kuleba a dodal: „Takže má zmysel to predpokladať, ale potrebujem viac informácií, aby som si o tom urobil vlastný úplný úsudok.“

Zatiaľ nie je jasné, či bol jed namiesto Budanovovej určený jej manželovi. Začiatkom roka hovorca ukrajinskej rozviedky uviedol, že Budanov od vypuknutia vojny prežil desať pokusov o atentát. Budanov nedávno miestnym médiám povedal, že jeho manželka žije s ním v jeho kancelárii, čo by mohlo naznačovať, že práve on bol zamýšľaným cieľom otravy.

14:45 Útok na budovu neprežilo päť vysokopostavených ruských predstaviteľov

Päť vysokopostavených ruských predstaviteľov údajne zomrelo pri ukrajinskom útoku na budovu v okupovanej časti Chersonskej oblasti. Ukrajinské Národné centrum odporu na platforme Telegram informovalo, že úder sa odohral v obci Juvilejne po „informáciách poskytnutých podzemím a znepokojenými miestnymi obyvateľmi“. „V dôsledku úspešných akcií je známe, že zomrelo päť vysokopostavených úradníkov,“ uviedlo centrum. Na svojej webstránke to píše denník The Guardian.

Centrum v príspevku zverejnilo aj fotografie zobrazujúce dvojposchodovú budovu s čiastočne zničenou strechou a vybitými oknami.

13:00 Rusko podľa Britov častejšie používa bomby s kazetovou muníciou

Ruské vzdušné sily pravdepodobne začali častejšie používať bomby s kazetovou muníciou RBK-500. Tieto bomby údajne použili proti ukrajinským silám pri Vuhledare a Avdijivke v Doneckej oblasti, uvádza vo svojom spravodajskom hlásení o vojne na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Bomba RBK-500, ktorá má pol tony, pri odpálení uvoľní zhruba 100 a 350 kusov submunície v závislosti od variantu. Submunícia potom postupne detonuje buď ako stovky úlomkov vo vysokej rýchlosti, alebo jedna väčšia protitanková nálož.

Rusko pravdepodobne integrovalo bomby do navádzaných kĺzavých súprav, čo „umožňuje nosnému lietadlu vypustiť muníciu mnoho kilometrov od cieľa“, konštatuje Londýn s tým, že ruské súpravy kĺzavých bômb vo všeobecnosti dosahujú nízku presnosť. Bomba RBK-500 však podľa rezortu obrany môže vybuchnúť na ploche niekoľkých stoviek metrov, čo „zvyšuje šancu spôsobiť aspoň nejaké poškodenie zamýšľanému cieľu“.

9:00 Ukrajinské sily zostrelili všetkých 21 dronov, ktorými v noci útočilo Rusko

Ukrajinské sily zostrelili všetky drony Šáhid, ktoré v noci na Ukrajinu vyslalo Rusko. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinské vzdušné sily. Podľa nich Rusko zaútočilo 21 dronmi, ktoré štartovali z okolia mesta Primorsko-Achtarsk v Krasnodarskom kraji.

Rusi vystrelili z okupovanej Chersonskej oblasti aj tri strely s plochou dráhou letu Ch-59, pričom dve z nich ukrajinské sily zničili nad Mykolajivskou oblasťou. Tretia strela nezasiahla cieľ.

Útok sa zameral najmä na Chmeľnyckú oblasť a na oblasti na juhu. Drony zneškodnili nad Odeskou, Dnipropetrovskou, Kyjivskou, Chersonskou, Zaporižžskou a Chmeľnyckou oblasťou.

Na obranu proti útoku boli podľa vyhlásenia vzdušných síl použité bojové lietadlá, protilietadlové raketové jednotky a jednotky mobilných palebných skupín.

Správy z predchádzajúceho dňa 28. 11. 2023:

18:35 Ukrajina má podozrenie, že za otravou manželky šéfa vojenskej rozviedky je Rusko

Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní majú podozrenie, že za otravu Marianny Budanovovej, manželky šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyryla Budanova, je zodpovedná Moskva.

„(Vyšetrovanie) ukáže, ale toto je hlavná hypotéza,“ povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov pre agentúru AFP v odpovedi na otázku, či by do prípadu mohlo byť zapletené Rusko.

Správu o tom, že Budanovová bola zrejme otrávená ťažkými kovmi, potvrdil pre spravodajský web Kyiv Independent zástupca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR.

Ukrajinský portál Babeľ predtým napísal, že Budanovovú hospitalizovali pre otravu ťažkými kovmi, a odvolal sa pri tom na nezverejnené zdroje z vojenskej spravodajskej služby.

„Teraz prebieha liečba a potom lekári urobia kontrolu jej zdravotného stavu,“ dodal zdroj Babeľu. „Tieto látky sa v každodennom živote ani v armádnom prostredí vôbec nepoužívajú. Ich prítomnosť môže naznačovať úmyselný pokus o otravu konkrétnej osoby,“ vysvetlil zdroj.

17:00 Ukrajina by sa mala pripraviť na intenzívnejšie ruské raketové údery, tvrdí Stoltenberg

Ukrajina by sa podľa generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jensa Stoltenberga mala pripraviť na rozsiahlejšie boje a raketové údery zo strany Ruska. Šéf Severoatlantickej aliancie to povedal v utorok v Bruseli na zasadaní ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

SITA/AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Stoltenberg poznamenal, že na frontoch na Ukrajine sú teraz intenzívnejšie boje. Okrem toho „sme svedkami vĺn útokov dronmi na ukrajinské mestá," konštatoval. „Musíme sa pripraviť na intenzívnejšie boje a rozsiahlejšie raketové útoky na ukrajinské mestá. Podpora Ukrajiny zo strany spojencov v NATO je teraz ešte dôležitejšia," dodal.

14:15 Ruské jednotky pri Avdijivke na východe Ukrajiny útočia v šiestich smeroch

Ruské jednotky pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny útočia v šiestich smeroch a ťažké boje pokračujú pri avdijivskej koksárni na severovýchode a v priemyselnej zóne na juhovýchodne mesta. Rusi však nedosiahli potvrdené úspechy. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý cituje hovorcu ukrajinskej tavrijskej operačnej strategickej skupiny Oleksandra Štupuna.

Ruskí vojenskí blogeri poznamenávajú, že silné sneženie a vietor znížili viditeľnosť a skomplikovali letecký prieskum a delostreleckú korekciu na chersonskom fronte. Ukrajinské jednotky však podľa nich využili zlú viditeľnosť na upevnenie pozícií na východnom brehu rieky Dnipro.

12:50 Manželku šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanova otrávili, píšu médiá

Manželku riaditeľa ukrajinskej vojenskej tajnej služby Kyryla Budanova, Mariannu Budanovovú, otrávili ťažkými kovmi. Zástupca vojenskej rozviedky HUR to potvrdil portálu Kyiv Independent. Správu priniesli aj web britského denníka The Guardian a agentúra AFP.

Ukrajinský portál Babel už skôr napísal, že Budanovovú hospitalizovali pre otravu ťažkými kovmi, a odvolal sa pri tom na nezverejnené zdroje z vojenskej spravodajskej služby.

Zástupca HUR správu potvrdil pre Kyiv Independent. Spravodajský zdroj rovnako pre AFP povedal, že tieto informácie sú správne.

„Teraz prebieha liečba a potom lekári urobia kontrolu jej zdravotného stavu,“ dodal zdroj Babelu. „Tieto látky sa v každodennom živote ani v armádnom prostredí vôbec nepoužívajú. Ich prítomnosť môže naznačovať úmyselný pokus o otravu konkrétnej osoby,“ vysvetlil zdroj.

11:00 ISW: Fínsko zabránilo Rusku vyvolať migračnú krízu v krajine

Pokus Ruska vyvolať migračnú krízu na fínskych hraniciach zlyháva vďaka rýchlej reakcii Fínska pri zatváraní svojich hraníc. Uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Rusko údajne nariadilo svojmu ministerstvu vnútra, aby zhromaždilo migrantov z Blízkeho východu, Afriky a iných regiónov a poslalo ich k fínskej hranici. Fínska pohraničná stráž však väčšine migrantov zabránila v prechode na územie krajiny a ruské úrady budú teraz nútené usadiť migrantov na ruskom území.

10:30 Nemecko poskytlo ukrajinskej energetickej firme Ukrenerho 300 miliónov eur na opravy siete

Nemecko poskytlo ukrajinskému štátnemu prevádzkovateľovi energetickej siete Ukrenerho 300 miliónov eur na opravy a modernizáciu. Oznámil to nemecký veľvyslanec na Ukrajine Martin Jäger, ktorého cituje web Kyiv Independent.

Ukrenerho okrem toho patrí „medzi hlavných príjemcov nášho príspevku v sume 200 miliónov eur pre Energetický podporný fond Ukrajiny ,“ povedal Jäger. Energetický podporný fond Ukrajiny zriadili v apríli 2022 s cieľom umožniť medzinárodným darcom podporovať ukrajinský energetický sektor, ktorý je často terčom ruských útokov.

8:40 Po snehovej víchrici v Odeskej oblasti sa podarilo zachrániť 2500 ľudí

Takmer 2500 ľudí sa podarilo zachrániť po snehovej víchrici v juhoukrajinskej Odeskej oblasti, uviedol v utorok tamojší gubernátor Oleh Kiper. Informoval, že viac ako 300 obcí v regióne bolo pre nepriaznivé počasie bez elektriny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Odeskú oblasť, ktorá leží na pobreží Čierneho mora, sužuje od nedele silná snehová víchrica, v dôsledku ktorej padali elektrické vedenia a na cestách uviazli stovky áut.

„Odtiahnutých bolo 849 vozidiel vrátane 24 autobusov a 17 sanitiek,“ napísal Kiper v príspevku na platforme Telegram. Podľa jeho slov sa podarilo zachrániť všetkých ľudí, ktorí uviazli v čase snehovej víchrice.

8:10 Kadyrov tvrdí, že je pripravený poslať na Ukrajinu ďalších 3000 svojich mužov

Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ďalších jeho 3000 bojovníkov je pripravených ísť bojovať na Ukrajinu ako súčasť jednotiek ruského ministerstva obrany a federálnej Národnej gardy. TASR prevzala správu v utorok z agentúry Reuters.

Kadyrov na platforme Telegram napísal, že jeho muži „majú najlepšie vybavenie a moderné zbrane“ a aj „veľkú motiváciu dosahovať výsledky“.

Kadyrov v máji uviedol, že Čečensko od začiatku vojny vyslalo na Ukrajinu viac ako 26 000 bojovníkov vrátane 12 000 dobrovoľníkov, a že 7000 z nich v tom čase aktívne bojovalo.

Správy z predchádzajúceho dňa 27. 11. 2023:

19:30 Rusi chystajú ďalšiu deportáciu detí z okupovaných území

Rusi pripravujú nové zoznamy ukrajinských detí, ktoré chcú deportovať z okupovaných území Ukrajiny. Uviedlo to ukrajinské Národné centrum odporu. „Úrady na dočasne okupovaných územiach dostali pokyn, aby na deportáciu pripravili nové zoznamy detí, ktoré nemajú zákonných zástupcov,“ konštatovalo centrum. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské Národné centrum odporu dodalo, že na tento proces dohliada komisárka pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Maria Ľvová-Belová. Centrum pritom poukazuje na to, že Rusi nevracajú deti na Ukrajinu napriek tomu, že na území kontrolovanom Kyjivom sú ich príbuzní. Naopak Moskva zjednodušuje proces adopcie týchto detí v Rusku.

19:00 Takto vyzeral 641. deň na fronte z pohľadu Ukrajinských ozbrojených síl

18:30 Terčom ukrajinského útoku sa vraj stala letecká továreň v Smolensku

Ukrajinské sily vraj v noci na pondelok zaútočili na leteckú továreň v ruskom meste Smolensk. Podľa rozhlasovej stanice Hromadske radio to uviedli zdroje z ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR). Informuje o tom web Kyiv Independent.

Výbuchy v Smolensku bolo podľa miestnych kanálov na Telegrame vraj počuť v nedeľu neskoro večer. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že ruská armáda v Smolenskej oblasti o zhruba 23:00 zlikvidovala ukrajinský dron. Úradujúci gubernátor oblasti Vasilij Anochin tvrdí, že nevznikli nijaké škody na infraštruktúre a nie sú nijaké obete.

Smolensk leží necelých 400 kilometrov juhozápadne od Moskvy a približne 300 kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc.

17:30 Partizáni pri Melitopoli vyhodili do vzduchu auto s proruskými čečenskými bojovníkmi

Ukrajinské hnutie odporu neďaleko okupovaného mesta Melitopoľ v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny cez víkend vyhodilo do vzduchu auto s proruskými čečenskými bojovníkmi. Uviedol to v pondelok legitímny starosta Melitopoľa Ivan Fedorov, ktorého citoval spravodajský web Kyiv Independent. Počet zabitých Čečencov lojálnych diktátorovi Ramzanovi Kadyrovovi pri útoku, ktorí podnikli ukrajinskí partizáni, zatiaľ nebol potvrdený, povedal Fedorov.

13:00 Rusko zintenzívnilo aktivity svojej špionážnej siete

Rusko zintenzívnilo aktivity svojej špionážnej siete na Ukrajine, ale Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) podniká rozsiahle opatrenia na boj proti nim. Povedal to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na správu rozhlasovej stanice Rádio Sloboda.

Danilov povedal, že ruskí agenti sa snažia „vraziť klin medzi politické a vojenské vedenie Ukrajiny a podnietiť protivládne nálady medzi obyvateľstvom“. Moskva sa snaží využiť „takzvané napätie" medzi prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským a hlavným veliteľom ozbrojených síl Valerijom Zalužným, konštatoval Danilov. Okrem toho zdôraznil, že Rusko sa pokúša „šíriť dezinformácie a propagandu s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine“.

11:15 Rusi obsadili časť priemyselnej zóny v meste Avdijivka

Ruská armáda oznámila, že postúpila severozápadne a juhovýchodne od mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Geolokačné zábery zverejnené v nedeľu ukázali, že ruské jednotky mierne postúpili severozápadne od obce Krasnohorivka, ktorá leží sedem kilometrov severozápadne od Avdijivky. Zábery ukázali aj ruské obrnené vozidlá útočiace na ukrajinské pozície v severnej časti priemyselnej zóny na juhovýchodnom okraji Avdijivky. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedol to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Väčšina ruských vojenských blogerov tvrdí, že ruské sily v nedeľu obsadili celú priemyselnú zónu v Avdijivke, ale ISW nevidel žiadne vizuálne potvrdenie takýchto vyhlásení. Ruské jednotky v nedeľu pokračovali aj v útočnej operácii na línii miest Kupiansk-Svatove-Kreminna na severovýchode Ukrajiny a dosiahli tam potvrdený postup.

Ukrajinský generálny štáb informoval, že ukrajinská armáda v nedeľu pokračovala v útočných operáciách južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti, pričom Rusom spôsobila straty na životoch a technike.

9:25 Moskva stratila ďalších 750 vojakov

Ďalších 750 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 325 580, uviedol v pondelok na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, tri bojové vozidlá pechoty a jeden delostrelecký systém.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 520 tankov, 10 282 obrnených bojových vozidiel pechoty a 7 875 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite