Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA posielajú do Egypta tri lietadlá s humanitárnou pomocou

.tasr .svet

Pracovníci Organizácie Spojených národov dodanú pomoc prevezú z egyptskej provincie Severný Sinaj do Pásma Gazy.

USA posielajú do Egypta tri lietadlá s humanitárnou pomocou SITA/AP Photo/Hatem Ali

spojené štáty posielajú do Egypta tri vojenské lietadlá s humanitárnou pomocou pre civilistov v Pásme Gazy. Uviedli to v pondelok vysokopostavení americkí predstavitelia, informuje TASR podľa utorkovej správy agentúry AFP.

Prvé lietadlo so zdravotníckymi potrebami, potravinovou pomocou a vybavením na zimu má v Egypte pristáť v utorok, priblížili americkí predstavitelia, ktorí si želali ostať v anonymite. Ďalšie dve lietadlá s pomocou majú do Egypta doraziť „v najbližších dňoch“.

V Pásme Gazy platí od piatka prímerie sprostredkované Katarom, ktoré bolo v pondelok predĺžené o ďalšie dva dni. Počas prvých štyroch dní pokoja zbraní prišlo z Egypta na juh Pásma Gazy 800 kamiónov s pomocou, uviedli americkí predstavitelia.

Izraelský premiér v nedeľnom telefonáte povedal americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, že boje v Gaze budú po skončení prímeria pokračovať. "Prejdeme k realizácii našich cieľov s plnou silou," vyhlásil.

Bidenova administratíva Izraelu odkázala, že v prípade obnovenia vojenskej operácie v Pásme Gazy zameranej na zničenie Hamasu musí Izrael pracovať na tom, aby zabránil "výraznému ďalšiemu vysídľovaniu" palestínskych civilistov na juhu tejto palestínskej enklávy, napísala agentúra AP s odvolaním na nemenovaných predstaviteľov americkej vlády.

Biely dom podľa nich začal v čase rastúceho medzinárodného i domáceho tlaku v súvislosti s počtom palestínskych obetí vyvíjať väčší tlak na Izrael, aby bol spôsob nadchádzajúcej vojenskej operácie "starostlivo premyslený". Izraelská strana reagovala na žiadosť Washingtonu ochotne, priblížili predstavitelia.         

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite