Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán finalizuje dohodu o nákupe ruských stíhačiek

.tasr .svet

Iránske vzdušné sily majú k dispozícii len niekoľko desiatok stíhačiek vrátane ruských ši starnúcich amerických modelov, ktoré nadobudli ešte pred islamskou revolúciou z roku 1979.

Irán finalizuje dohodu o nákupe ruských stíhačiek wikipedia/Anna Zvereva

irán zavŕšil prípravy na dodanie ruských stíhačiek Suchoj Su-35 a vrtuľníkov. V utorok to pre iránsku agentúru Tasnim uviedol námestník iránskeho ministra obrany Mahdí Faráhí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Boli dokončené plány na to, aby sa stíhačky Suchoj Su-35, útočné vrtuľníky Mil Mi-28 a cvičné stíhačky Jak-130 pripojili k jednotkám iránskej armády,“ uviedol Faráhí.

Agentúra Tasnim vo svojej správe nespomína, či Rusko uzavretie dohody potvrdilo. Iránske média informovali o uzavretí dohody o nákupe stíhačiek medzi Teheránom a Moskvou v marci s odvolaním sa na vyjadrenie zastupiteľstva Iránu pri OSN.

V roku 2018 Teherán oznámil, že začína s výrobou vlastných stíhačiek nazvaných Kowsar. Vojenskí analytici predpokladajú, že ide o kópiu stíhačky F-5, ktorej výrobu spustili Spojené štáty v 60. rokoch minulého storočia.

Nákupom ruských stíhačiek sa prehĺbi obranná spolupráca Teheránu a Moskvy. Ich vzťahy sa v priebehu uplynulého roka posilnili aj napriek vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite