Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken znova navštívi Izrael, zúčastní sa aj na klimatickom samite

.tasr .svet

Pôjde o jeho tretiu návštevu regiónu od vypuknutia vojny Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Blinken znova navštívi Izrael, zúčastní sa aj na klimatickom samite SITA/Saul Loeb/Pool via AP

americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tento týždeň znovu navštívi Blízky východ a zúčastní sa aj na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji. V pondelok to oznámil vysoký americký predstaviteľ, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. 

Podľa zmieneného nemenovaného zdroja šéf americkej diplomacie navštívi Izrael aj okupovaný západný breh Jordánu. 

Blinken na stretnutiach s predstaviteľmi na Blízkom východe „zdôrazní potrebu zachovania zvýšeného prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, ako aj potrebu zabezpečiť prepustenie všetkých rukojemníkov a zlepšiť ochranu civilistov v Gaze“. 

Militanti Hamasu a ďalších skupín zabili 7. októbra pri masakroch a útokoch v oblastiach Izraela hraničiacich s Pásmom Gazy viac než 1200 ľudí. Ďalších vyše 240 ľudí so sebou odvliekli ako rukojemníkov. Izraelská armáda následne spustila nálety na ciele Hamasu v Gaze a neskôr tam vyslala svoje pozemné sily. Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou Hamasu, dosiahol počet zabitých Palestínčanov takmer 15 000. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite