Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas prepustí 13 Izraelčanov a sedem cudzincov

.tasr .svet

V prípade 36 Palestínčanov má ísť o ženy a neplnoleté osoby.

Hamas prepustí 13 Izraelčanov a sedem cudzincov SITA/AP Photo/ Leo Correa

hamas ešte v priebehu soboty prepustí 13 izraelských rukojemníkov a sedem cudzincov výmenou za 39 Palestínčanov väznených v Izraeli. V sobotu večer to oznámili katarskí a egyptskí vyjednávači, informuje agentúra AP. 

Ozbrojené krídlo militantného hnutia Hamas predtým (v sobotu podvečer) oznámilo, že odkladá plánované prepustenie druhej skupiny rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, pokým Izrael „nesplní podmienky “o prímerí týkajúce sa prísunu humanitárnej pomoci a kritérií výberu palestínskych väzňov.

„Prekážky brániace prepusteniu väzňov boli prekonané za pomoci katarsko-egyptských kontaktov s oboma stranami a dnes v noci bude prepustených 39 palestínskych civilistov, zatiaľ čo Gazu opustí 13 izraelských rukojemníkov a sedem cudzincov, “oznámil na platforme X hovorca katarského rezortu diplomacie.

V prípade 36 Palestínčanov má ísť o ženy a neplnoleté osoby. Skutočnosť, že sa pozastavené prepustenie druhej skupiny rukojemníkov napokon predsa len uskutoční, potvrdil v sobotu večer aj Hamas. Stane sa tak po tom, ako Izrael prostredníctvom egyptských a katarských vyjednávačov prisľúbil, že "splní všetky podmienky dohody" o prímerí, uviedol Hamas podľa agentúry AFP. 

Izrael mal v sobotu v rámci druhého dňa štvordňového prímeria s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy pôvodne prepustiť 42 palestínskych väzňov. Hamas mal výmenou za to odovzdať Červenému krížu 14 rukojemníkov zadržiavaných v pásme Gazy. 

Hamas v piatok počas prvého dňa prímeria prepustil prvých 24 z približne 240 rukojemníkov, ktorých zadržiava v Pásme Gazy od masívneho útoku na Izrael zo 7- októbra. Medzi prepustenými bolo 13 Izraelčanov, desať občanov Thajska a jeden Filipínec. Izrael výmenou za to prepustil 39 Palestínčanov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite