Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľský poslanec prisľúbil v Kyjeve ešte intenzívnejšiu podpory Ukrajiny

.tasr .svet

Počas návštevy ukrajinskej metropoly sa stretne s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom.

Poľský poslanec prisľúbil v Kyjeve ešte intenzívnejšiu podpory Ukrajiny

poľská podpora Ukrajiny bude ešte intenzívnejšia, vyhlásil v sobotu v Kyjeve predseda Výboru zahraničných vecí poľského parlamentu a poslanec strany Občianska koalícia (KO) Pawel Kowal. TASR správu prebrala od agentúry PAP.

Kowal do ukrajinskej metropoly pricestoval pri príležitosti Dňa pamiatky obetí hladomoru (ukrajinsky Holodomor), ktorý pripadá na štvrtú novembrovú sobotu. Počas návštevy ukrajinskej metropoly sa stretne s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom, predsedom tamojšieho parlamentného výboru zahraničných vecí Olexandrom Merežkom aj podpredsedom vlády pre obnovu Ukrajiny Olexandrom Kubrakovom.

Ukrajinských politikov plánuje počas týchto rokovaní podľa vlastných slov ubezpečiť o tom, že Ukrajina pre Poľsko naďalej zostáva dôležitým partnerom, pričom jej podpora zo strany Poľska sa ani po nedávnych voľbách nezmenila ani nezmení. „Chcem ukrajinskému vedeniu vyslať signál, že naša východná politika zostane nie len nezmenená, ale bude ešte intenzívnejšia a angažovanejšia, ako pri pomoci, tak aj pri riešení náročných problémov,“ uviedol.

Zároveň dodal, že nová parlamentná väčšina zahŕňajúca aj stranu KO, ktorá vzišla z nedávnych volieb, plánuje nabádať aj Západ, aby ďalej podporoval Ukrajinu. „Teší nás, že sa čoskoro začnú rokovania o rozširovaní Európskej únie. Dúfam, že Ukrajina s Moldavskom budú medzi krajinami, ktoré začnú prístupové rokovania a že Gruzínsko získa štatút kandidátskej krajiny,“ dodal.

KO nedávno potvrdila, že je pripravená vytvoriť vládnu koalíciu so stranami Tretia cesta (TD) a Nová ľavica (NL). Vznik takejto vlády je v Poľsku čoraz pravdepodobnejší, keďže dosluhujúca vláda vedená stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá síce vo voľbách zvíťazila, nevie získať dostatočný počet poslaneckých mandátov na vytvorenie väčšinovej vlády.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite