Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do Pásma Gazy vstúpilo niekoľko cisterien s palivom a skvapalneným plynom

.tasr .svet

Piatok je pritom prvým dňom dohodnutého štvordňového prímeria.

Do Pásma Gazy vstúpilo niekoľko cisterien s palivom a skvapalneným plynom SITA/AP Photo/Hatem Ali Kamióny s humanitárnou pomocou prichádzajú do Gazy počas dočasného prímeria.

štyri cisterny s palivom a štyri cisterny so skvapalneným ropným plynom vstúpili v piatok do Pásma Gazy, oznámil Izrael. 

Izrael súhlasil, aby do obliehaného Pásma Gazy počas prímeria každý deň priviezli 130 000 litrov paliva na humanitárne účely. Ide o zhruba dvojnásobok doteraz povoleného množstva, no stále je to málo na naplnenie tamojších denných potrieb. Podľa odhadov totiž potrebujú v tejto enkláve denne až jeden milión litrov paliva.

Bezprostredne nebolo jasné, či prišlo v piatok do Pásma Gazy dosť paliva na naplnenie nového stanovené množstva určeného v dohode o prímerí. Prechod cisterien s palivom do Gazy v piatok oznámil izraelský Úrad pre koordináciu vládnych aktivít na (palestínskych) územiach (COGAT).

Vojna Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy trvá už sedem týždňov. Počas tohto obdobia Izrael po väčšinu času nedovolil dodávanie paliva do Gazy z obáv, že by ho Hamas použil na vojenské účely. Proti týmto tvrdeniam sa však postavili humanitárne organizácie OSN, podľa ktorých podliehajú dodávky paliva prísnemu dohľadu a sú naliehavo potrebné na odvrátenie humanitárnej katastrofy.

Dohoda o štvordňovom prímerí medzi Izraelom a Hamasom nadobudla platnosť v piatok o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ). Prímerie sprostredkoval Katar a ide o prvé zastavenie bojov po takmer siedmich týždňoch vojny vyvolanej útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Súčasnou dohody je aj prepúšťanie rukojemníkov zadržiavaných militantmi v Pásme Gazy ako aj prepúšťanie palestínskych väzňov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite