Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský premiér a ministri pricestovali na návštevu Prahy

.tasr .svet

Fico sa v hlavnom meste Česka stretne so všetkými najvyšším ústavnými činiteľmi, s ktorými bude rokovať o vzájomných vzťahoch SR a ČR.

Slovenský premiér a ministri pricestovali na návštevu Prahy SITA/Milan Illík

slovenský premiér Robert Fico pricestoval na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu do Prahy. Sprevádzajú ho traja ministri. 

Predseda slovenskej vlády svoju návštevu začal v hornej komore českého parlamentu, kde ho na pracovných raňajkách prijal šéf Senátu Miloš Vystrčil. Potom Fico navštívi aj dolnú parlamentnú komoru - v Poslaneckej snemovni ho prijme jej predsedníčka Markéta Pekarová Adamová.

Premiér má na programe aj dva pietne akty. Na Národnom pamätníku na Vítkove položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a k pamätníku M.R. Štefánika na Petříne položí kyticu.

Predpoludním Fica čaká hlavný bod programu - na úrade vlády ho slávnostným ceremoniálom s vojenskými postami prijme český premiér Petr Fiala, s ktorým bude rokovať najmä o pokračovaní spolupráce oboch krajín a tiež o aktuálnych otázkach európskej politiky. Po spoločnom obede premiéri vystúpia na tlačovej konferencii.

Z úradu vlády sa Fico presunie na Pražský hrad, kde sa stretne s českým prezidentom Petrom Pavlom. Podľa informácií českých médií má v pláne schôdzku aj s opozičným politikom Andrejom Babišom a bývalým prezidentom Milošom Zemanom.

Slovenského premiéra v Prahe sprevádza aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár, ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister dopravy Jozef Ráž. Šéf slovenskej diplomacie sa okrem iného stretne s predstaviteľmi slovenskej krajanskej komunity, ktorým chce vyjadriť podporu a diskutovať s nimi o aktuálnych otázkach v oblasti starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí.

Pre Fica ide už o štvrtú úvodnú návštevu v ČR po nástupe do funkcie predsedu slovenskej vlády. Prvýkrát ho v Prahe prijal v roku 2006 vtedajší český premiér Jiří Paroubek, potom v roku 2012 Petr Nečas a naposledy v roku 2016 Bohuslav Sobotka.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite