Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katar: Dočasné prímerie v Pásme Gazy začne platiť v piatok ráno

.tasr .svet

Podľa podmienok prímeria má Hamas prepustiť 13 rukojemníkov.

Katar: Dočasné prímerie v Pásme Gazy začne platiť v piatok ráno sita/AP Photo/Ohad Zwigenberg

dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začne v piatok o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ). Vo štvrtok to oznámilo katarské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa katarskej diplomacie má vo štvrtok popoludní palestínske hnutie Hamas prepustiť aj prvú skupinu rukojemníkov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí spresnil, že Hamas má v piatok o 16.00 h miestneho času prepustiť 13 rukojemníkov. Na základe dohody s Izraelom, ktorú sprostredkoval Katar, majú militanti prepustiť 50 unesených žien a detí po útoku na Izrael zo 7. októbra výmenou za minimálne 150 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Súčasťou dohody je štvordňové prímerie v Pásme Gazy, ktoré sa malo pôvodne začať vo štvrtok. Začiatok dočasného prímeria v piatok ráno potvrdilo podľa AFP aj ozbrojené krídlo Hamasu.

Dohoda o dočasnom prímerí zahŕňa aj prísľub zintenzívnenia dodávok humanitárnej a ďalšej pomoci do Pásma Gazy vrátane paliva. Izrael je ochotný predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desať rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec už dohodnutého počtu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite