Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko zatvára všetky priechody na hraniciach s Ruskom okrem jedného

.sita .svet

Minulý týždeň zatvorilo Fínsko na juhovýchode štyri hraničné priechody v snahe obmedziť nedávny nárast príchodov žiadateľov o azyl.

Fínsko zatvára všetky priechody na hraniciach s Ruskom okrem jedného SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

fínska vláda odpovedala na rastúci migračný tlak a zapojenie ruských pohraničníkov doň zatvorením siedmich hraničných priechodov, pričom ponechala otvorený iba jeden. Referuje o tom web fínskeho verejnoprávneho vysielateľa YLE.

Minulý týždeň zatvorilo Fínsko na juhovýchode štyri hraničné priechody v snahe obmedziť nedávny nárast príchodov žiadateľov o azyl, odvtedy však úrady hlásili príchody migrantov na severnejších priechodoch. Podľa stredajšieho rozhodnutia fínskej vlády budú v noci na sobotu 25. novembra uzavreté ďalšie tri hraničné priechody na pozemnej hranici medzi Fínskom a Ruskom.

Otvorený bude len jeden hraničný priechod Raia-Joosepi, kde môžu žiadatelia o azyl požiadať o medzinárodnú ochranu. Tento hraničný priechod je pre Rusov ťažko dostupný a je otvorený len štyri hodiny denne.

Ruské ministerstvo zahraničia pred niekoľkými dňami uviedlo, že fínske rozhodnutie zatvoriť hraničné priechody zhorší rusko-fínske vzťahy. Tvrdenie Fínska, že Rusko pomáha migrantom bez dokladov prekročiť hranicu, je podľa Moskvy „výhovorka“. Rozhodnutie „porušuje práva a záujmy desiatok tisíc občanov našich krajín,“ vyhlásil rezort.

Krajiny Európskej únie a NATO susediace s Ruskom a Bieloruskom obvinili tieto štáty zo zámerného navádzania migrantov do hraničných oblastí v rámci „hybridnej vojny“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite