Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ schválila ďalších 1,5 miliardy eur na pomoc ukrajinskej ekonomike

.tasr .svet

V tomto roku bude ukrajinský štátny rozpočet financovaný zo zahraničia sumou 38 miliárd eur, čo predstavuje podiel približne 60 percent.

EÚ schválila ďalších 1,5 miliardy eur na pomoc ukrajinskej ekonomike SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 európska únia schválila ďalšiu makrofinančnú pomoc Ukrajine vo výške 1,5 miliardy eur. Tieto finančné prostriedky sa použijú na pokrytie nákladov na mzdy verejných zamestnancov, dôchodky, ako aj prevádzku nemocníc a škôl a bývanie pre presídlených ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Európska komisia (EK) uviedla, že EÚ tak tento rok prispela na podporu ukrajinskej ekonomiky sumou 16,5 miliardy eur. Po započítaní vojenskej pomoci vyčlenila EÚ pre Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022 celkovo 85 miliárd eur.

„Bude toho viac. Navrhujeme (vyčleniť) pre Ukrajinu 50 miliárd eur do roku 2027,“ napísala na sociálnej sieti X predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

V tomto roku bude ukrajinský štátny rozpočet financovaný zo zahraničia sumou 38 miliárd eur, čo predstavuje podiel približne 60 percent. Podobnú sumu očakáva vláda v Kyjeve aj v budúcom roku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite