Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán žiada „strategickú diskusiu“ k politike voči Ukrajine

.tasr .svet

Orbán v liste Michelovi uviedol, že nie je možné rozhodnúť o začatí prístupových rokovaní Ukrajiny.

Orbán žiada „strategickú diskusiu“ k politike voči Ukrajine SITA/Szilard Koszticsak/MTI

predseda maďarskej vlády Viktor Orbán listom vyzval predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby zvolal „strategickú diskusiu “ k prehodnoteniu politiky Bruselu v otázke Ukrajiny. S odvolaním sa na newsletter týždenníka Politico to v stredu uviedol server rtl.hu, podľa ktorého Orbán podčiarkol, že ak k tejto diskusii nedôjde, tak bude mariť rokovania týkajúce sa pomoci Kyjevu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán v liste Michelovi uviedol, že nie je možné rozhodnúť o začatí prístupových rokovaní Ukrajiny, o ďalšej finančnej pomoci Kyjevu a ani o prípadných nových sankciách voči Rusku bez toho, aby sa lídri bloku dohodli na usporiadaní „strategickej diskusie.“ 

Maďarský premiér položil otázku, či by stálo za to ďalej poskytovať podporu Ukrajine zo strany EÚ, ak sa Washington rozhodne svoju pomoc obmedziť. „Môžeme si byť istí ďalšou podporou zo strany Spojených štátov? Ako postavíme európsku obrannú architektúru po vojne?“ pýta sa maďarský premiér.

Nemenovaný diplomat EÚ pre Politico uviedol, že Orbán podkopáva všetky druhy rozhodnutí týkajúcich sa Ukrajiny hrozbou veta. Podľa diplomata je zvláštne, ak Orbán tvrdí, že v súčasnosti sa v EÚ nevedú strategické diskusie o Ukrajine, keďže takéto projekty existujú.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite