Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden označil rokovanie s čínskym prezidentom za konštruktívne a produktívne

.tasr .svet

Washington a Peking sa dohodli na niekoľkých dôležitých bodoch.

Biden označil rokovanie s čínskym prezidentom za konštruktívne a produktívne sita/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

americký prezident Joe Biden označil stredajšie rokovanie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v americkom štáte Kalifornia ako jedno z najkonštruktívnejších a najproduktívnejších, ktoré obaja spolu dosiaľ viedli. TASR správu prevzala v noci na štvrtok z agentúry AFP a stanice CNN. 

Biden na tlačovej konferencii po stretnutí uviedol, že hoci sa v mnohých otázkach so Si Ťin-pchingom nezhodol, ich rozhovory sú vždy priamočiare. 

Na otázku novinárov, či čínskemu lídrovi dôveruje, Biden odpovedal: „Ako hovorí staré príslovie: dôveruj, ale preveruj.“ Vzťah USA s Čínou označil za konkurenčný.

Biden potvrdil, že počas štvorhodinového rokovania sa dohodli na obmedzení nezákonnej výroby fentanylu, obnovení komunikácie medzi armádami oboch krajín, ako aj na spolupráci v rámci problematiky využívania umelej inteligencie. Povedal, že dohoda s Pekingom o znížení výroby prekurzorov používaných pri výrobe fentanylu zachráni životy a ocenil angažovanosť Siho v tejto otázke.

V otázke Taiwanu zdôraznil, že Spojené štáty naďalej uznávajú tzv. politiku jednej Číny. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa Biden vyzval Siho, aby rešpektoval blížiace sa voľby na Taiwane. 

Biden tiež uviedol, že čínskeho prezidenta stále považuje za diktátora. „Je to diktátor v tom zmysle, že je to chlapík, ktorý stojí na čele krajiny s komunistickým režimom,“ odpovedal na otázku novinárky, či by ho týmto výrazom označil aj teraz. Biden totiž prirovnal čínskeho lídra k diktátorom počas júnového podujatia v Kalifornii. 

„Existujú kritické globálne výzvy, ktoré si vyžadujú naše spoločné vedenie. A dnes sme dosiahli skutočný pokrok,“ napísal predtým šéf Bieleho domu na sociálnej sieti X na margo zmieneného rokovania v mestečku Woodside.  

Biden a Si rokovali popri summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Naposledy sa osobne stretli vlani v novembri na indonézskom ostrove Bali. Vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy zhoršili.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite