Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko zmrazilo všetok štátny majetok Ruska okrem diplomatických objektov

.tasr .svet

Majetok nebude možné previesť ani predať. Bankové účty, na ktoré chodí nájomné za tieto nehnuteľnosti, nebude smieť Rusko nijako využívať.

Česko zmrazilo všetok štátny majetok Ruska okrem diplomatických objektov SITA/ Jakub Julény

česko zaradilo na svoj vnútroštátny sankčný zoznam podnik pre správu ruského majetku v zahraničí, ktorý v Česku spravuje mnoho nehnuteľností. Zmrazilo tak všetok ruský štátny majetok v ČR, ktorý tento podnik spravuje, s výnimkou diplomatických objektov podliehajúcich ochrane. V stredu to po rokovaní vlády oznámil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Na môj návrh dnes vláda schválila zmrazenie ruského štátneho majetku v Česku. Komerčné aktivity, z ktorých Rusko financuje vraždenie Ukrajincov, tu končia,“ napísal Lipavský na sociálnej sieti X. Na tlačovej konferencii vysvetlil, že Podnik pre správu majetku v zahraničí Kancelárie prezidenta Ruskej federácie je právnickou osobou, z ktorej príjmov je priamo financovaný ruský režim.

Podnik spravuje mnoho nehnuteľností najmä v Prahe a v Karlových Varoch. „Komerčné aktivity tohto podniku vrátane rôznych prenájmov sú od tejto chvíle nelegálne a obchádzanie a porušovanie týchto sankcií je rovnako nelegálne. Zápisom na sankčný zoznam dochádza k zmrazeniu všetkého majetku, ktorý tento subjekt v ČR vlastní či iným spôsobom ovláda,“ dodal šéf českej diplomacie.

Ľudia, ktorí v budovách napríklad žijú alebo v nich prevádzkujú podnikateľskú činnosť, majú naďalej platiť nájomné. Rusko však s ním nebude môcť nakladať. „Majetok nebude možné previesť ani predať. Bankové účty, na ktoré chodí nájomné za tieto nehnuteľnosti, nebude smieť Rusko nijako využívať,“ napísal na sociálnej sieti X premiér Petr Fiala, ktorý sa na rokovaní vlády pre chorobu osobne nezúčastnil.

Lipavský zdôraznil, že opatrenie sa nebude vzťahovať na miesta diplomatickej misie. Ide o štyri objekty z celkového počtu nehnuteľností, ktoré Rusko v ČR vlastní. Česko tiež podľa Lipavského navrhne, aby bol podnik zapísaný aj na sankčný zoznam EÚ. „Ak by sa to v Európe podarilo presadiť, bol by to veľký úspech, pretože to bude platiť v ďalších krajinách EÚ,“ uviedol minister.

Podľa neho na tomto kroku ministerstvo zahraničných vecí ČR pracovalo takmer rok. Na českom sankčnom zozname je aktuálne sedem fyzických či právnických osôb z Ruska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite