Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riaditeľ Microsoftu tvrdí, že Rusko šíri dezinformácie o Blízkom východe

.tasr .svet

Technologická firma sa proti dezinformáciám z Ruska snaží bojovať.

Riaditeľ Microsoftu tvrdí, že Rusko šíri dezinformácie o Blízkom východe sita/Ludovic Marin, Pool via AP

rusko šíri dezinformácie o situácii na Blízkom východe, kde prebieha vojna medzi Izraelom a  palestínskym militantným hnutím Hamas, vyhlásil v sobotu podpredseda a prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith, ktorý sa zúčastňuje na medzinárodnom mierovom fóre v Paríži. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Na otázku, akú úlohu zohrávajú americkí technologickí giganti pri presadzovaní mieru, Smith odpovedal, že Microsoft a ostatné spoločnosti bojujú proti dezinformáciám, a to s využitím umelej inteligencie (AI).

Spresnil, že toto sa snažia dosiahnuť vytváraním technologických nástrojov, ktoré uľahčujú odhalenie manipulatívneho, upraveného či zmeneného obsahu.

„Začíname byť veľmi dobrí v identifikácii ruskej kampane, ako keď sa snažili ľuďom nahovoriť, aby si nedávali vakcínu proti covidu. Alebo dnes, keď pozorujeme ruské dezinformácie na Blízkom východe,“ povedal Smith.

Poznamenal, že technologické platformy majú na výber z troch možností, ktorými môžu tomuto druhu dezinformácií čeliť: môžu neurobiť nič, vymazať ho alebo ho označiť s tým, že jeho obsah bol upravený. „Neexistuje spoločenský konsenzus o tom, čo by mali spoločnosti robiť,“ dodal Smith.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite