Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kanada rozmiestnila v Lotyšsku 15 tankov Leopard 2

.tasr .svet

Ide o ďalší krok pri posilnení severovýchodného krídla NATO.

Kanada rozmiestnila v Lotyšsku 15 tankov Leopard 2 SITA/Jana Birošová

kanada ako členský štát Severoatlantickej aliancie (NATO) rozmiestnila v Lotyšsku 15 tankov typu Leopard 2. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

„Ide o dôležitý krok smerom k posilneniu odstrašovacích a bojových schopností NATO v regióne,“ napísal v piatok lotyšský minister obrany Andris Spruds na platforme X, predtým známej ako Twitter. Rozširovanie prítomnosti existujúcich jednotiek sa tak približuje k úrovni brigády. 

Kanadský veľvyslanec v Lotyšsku Brian Szwarc na sociálnej sieti potvrdil príchod tankov do krajiny EÚ susediacej s Ruskom a Bieloruskom v severovýchodnej Európe.

Kanada od roku 2017 vedie v Lotyšsku mnohonárodnú bojovú jednotku NATO s približne 1700 vojakmi ako takzvaný rámcový štát. Ide o najväčšiu zahraničnú misiu tejto severoamerickej krajiny.

Po rozsiahlej invázii Ruska na Ukrajinu sa Kanada zaviazala posilniť svoju prítomnosť na východnom krídle NATO a poslať do Lotyšska viac vojakov a vojenskej techniky. Vtedajší ministri obrany oboch krajín NATO podpísali za týmto účelom v júli dohodu, ktorá špecifikuje plán rozmiestnenia brigády NATO.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite