Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurokomisia odporučila otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom

.tasr .svet

Gruzínsku EÚ udelila štatút kandidátskej krajiny.

Eurokomisia odporučila otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom sita/Toby Melville/Pool Photo via AP

predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu odporučila lídrom EÚ otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom. V prípade Gruzínska komisia odporučila udelenie kandidátskeho štatútu. Uviedla to v rámci správy, ktorá hodnotí pokrok jednotlivých kandidátskych krajín, informuje bruselský spravodajca TASR.

Vzhľadom na výsledky dosiahnuté Ukrajinou a Moldavskom v pokračujúcom reformnom úsilí EK odporučila, aby Rada EÚ začala prístupové rokovania s oboma krajinami. Komisia odporúča, aby Rada EÚ prijala rámce na rokovania, keď Ukrajina a Moldavsko prijmú niektoré kľúčové opatrenia. 

V prípade Gruzínska Komisia vzhľadom na dosiahnuté výsledky odporúča, aby členské krajiny EÚ udelili Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny za predpokladu, že podnikne niekoľko odporúčaných krokov.

Pokiaľ ide o Bosnu a Hercegovinu, eurokomisia odporúča začať prístupové rokovania s touto krajinou, až keď sa dosiahne potrebný stupeň súladu s kritériami členstva. Von der Leyenová  spresnila, že Sarajevo musí vyvinúť ďalšie úsilie na splnenie kľúčových priorít uvedených v stanovisku EK. Exekutíva EÚ bude priebežne monitorovať pokrok a súlad vo všetkých súvisiacich oblastiach a podá správu Rade EÚ najneskôr v marci 2024.

Správa EK poskytuje podrobné hodnotenie súčasného stavu a pokroku v eurointegračnom úsilí, ktorý dosiahli Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Severné Macedónsko, Srbsko, Turecko a po prvýkrát aj Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko.

Komisia sa zamerala najmä na pokrok v implementácii základných reforiem a na poskytnutie jasného usmernenia o budúcich reformných prioritách. Zároveň zdôraznila, že pristúpenie je a zostane procesom založeným na zásluhách, ktorý závisí od pokroku dosiahnutého každou krajinou.

„Rozšírenie je životne dôležitou politikou Európskej únie. Dokončenie rozširovania je výzvou dejín, prirodzený horizont našej Únie. Dobudovanie Únie má tiež silnú ekonomickú a geopolitickú logiku. Doterajšie vlny rozšírenia ukázali obrovské výhody pre pristupujúce krajiny aj pre EÚ. Bude to víťazstvo pre všetkých nás,“ uviedla šéfka eurokomisie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite