Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karol III. prednesie svoj prvý prejav v britskom parlamente

.tasr .svet

Britský kráľ v príhovore v Snemovni lordov – hornej komore parlamentu – predstaví návrhy zákonov, ktoré chce konzervatívna vláda Rishiho Sunaka zrealizovať do budúcoročných volieb.

Karol III. prednesie svoj prvý prejav v britskom parlamente SITA/Leon Neal/Pool Photo via AP

britský kráľ Karol III. v utorok prednesie svoj prvý prejav v britskom parlamente, ktorým otvorí aj jeho nové zasadnutie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Konzervatívci, ktorí sú pri moci od roku 2010, v posledných prieskumoch značne zaostávajú za Labouristickou stranou. „Kráľova reč predstavuje pre Sunaka jednu z posledných príležitostí, ako sa (politicky) presadiť,“ povedal Richard Carr, asistent profesora verejnej politiky a stratégie na britskej univerzite ARU.

Tento slávnostný príhovor, ktorý prednesie krátko popoludní SEČ, je Karolovým prvým príhovorom vo funkcii panovníka. V máji minulého roku v tejto tradícií zastupoval svoju zosnulú matku, kráľovnú Alžbetu II.

Hoci prejav bude prednášať britský kráľ, jeho text zostavila vláda. Podľa AFP v ňom budú okrem iného predstavené rozdielne prístupy, ktoré má vládna konzervatívna strana v oblasti životného prostredia a energetiky v porovnaní s opozičnou Labouristickou stranou Keira Starmera.

Britský premiér navrhne zákon o každoročnom udeľovaní nových licencií na projekty ťažby ropy a zemného plynu v Severnom mori, ktoré by mali znížiť závislosť Británie od energie zo zahraničia a vytvoriť nové pracovné miesta. V septembri tiež avizoval odklon od politík týkajúcich sa čistej energie.

Očakáva sa, že v prejave zaznejú aj prísnejšie usmernenia pre udeľovanie doživotných trestov a ukončenie praxe predčasného prepúšťania niektorých páchateľov násilných sexuálnych trestných činov. Podľa AFP Sunak pravdepodobne zahrnie do znenia prejavu aj postupný zákaz fajčenia či reformy zákonov o vlastníctve nehnuteľností.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite