Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO pozastavuje účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe

.tasr .svet

Reagovala tak na odstúpenie Ruska od zmluvy, ktoré nadobudlo účinnosť v noci na utorok.

NATO pozastavuje účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe freepik.om

účastníkmi zmluvy je väčšina z 31 členských štátov NATO vrátane Slovenska. Jej cieľom bolo zabrániť hromadeniu vojakov na hraniciach východného a západného bloku počas studenej vojny. Podpísaná bola v novembri 1990, ale ratifikácia sa dokončila až o dva roky neskôr.

Podľa NATO by „situácia, keď spojenci zmluvu dodržiavajú a Rusko nie, bola neudržateľná“. Aliancia však pripomenula, že jej členovia sa naďalej zaväzujú k „znižovaniu vojenského rizika a prevencii nesprávneho pochopenia úmyslov druhej strany a konfliktov“.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní CFE v máji roku 2023, približne 15 mesiacov po začatí invázie na Ukrajinu. NATO v tejto súvislosti šéfa Kremľa kritizovalo s tým, že „podkopáva euroatlantickú bezpečnosť“.

Zmluva, ktorej cieľom bolo vyvážiť konvenčné sily ku koncu studenej vojny, bola podľa Ruska de facto porušená, pretože bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko, Litva a bývalé krajiny Varšavskej zmluvy sa začiatkom 21. storočia stali členmi NATO.

Zmluva CFE počíta s obmedzením piatich kategórií zbraní a techniky — ide o tanky, bojové obrnené vozidlá, delostrelectvo kalibru viac ako 100 milimetrov, bojové lietadlá a útočné vrtuľníky — a zabezpečuje aj výmenu informácií a rozsiahlu inšpekčnú činnosť v účastníckych krajinách.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite