Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre väčšinu Maďarov je čínska schôdzka Orbána s Putinom neprijateľná

.tasr .svet

Schôdzku označilo za prijateľnú iba 35 percent opýtaných a 12 percent na otázku odmietlo odpovedať.

Pre väčšinu Maďarov je čínska schôdzka Orbána s Putinom neprijateľná SITA/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

októbrovú schôdzku predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom označilo 52 percent Maďarov za „neprijateľnú“, prípadne „skôr za neprijateľnú“. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Publicus, ktorý v utorok zverejnil denník Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti. 

Súčasťou reprezentatívneho prieskumu bola aj otázka, koho záujmom mohlo stretnutie poslúžiť, na ktorú 32 percent Maďarov povedalo, že Orbánovi, 33 percent vyjadrilo názor, že obom stranám a 19 percent uviedlo, že schôdzka prospela Putinovi.  

Orbán sa v rozhovore s ruskou hlavou štátu vyhol pojmu vojna a konflikt na Ukrajine označil za „vojenskú operáciu“, ako to robí od začiatku Putin. Túto skutočnosť vnímalo 36 percent respondentov ako zámer maďarského premiéra urobiť proruské vyhlásenie, zatiaľ čo 23 percent uviedlo, že išlo o Orbánovu snahu vyjadriť sa diplomaticky. 

Na otázku, kto mohol stretnutie iniciovať, neodpovedalo až 42 percent respondentov. Podľa 39 percent účastníkov prieskumu Putin sa s Orbánom stretol na žiadosť maďarskej strany, opak si myslelo 19 percent Maďarov.

Orbán rokoval s Putinom 17. októbra v Pekingu v rámci tretieho medzinárodného fóra iniciatívy OBOR (Jeden pás, jedna cesta).

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite