Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erdogan povedal, že už ďalej nemôže hovoriť s Netanjahuom

.tasr .svet

Erdogan je silným podporovateľom Palestínčanov a kritizuje vojenskú operáciu Izraela v pásme Gazy, ktorú izraelská armáda spustila v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra.

Erdogan povedal, že už ďalej nemôže hovoriť s Netanjahuom SITA/Kazakhstan's Presidential Press Office via AP

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že už ďalej nemôže hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Vyjadril sa tak v čase prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, počas ktorého čelí pásmo Gazy masívnemu bombardovaniu. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním na turecké médiá.

„Netanjahu už nie je niekto, s kým sa môžeme rozprávať. Vymazali sme ho a vyhodili,“ povedal Erdogan novinárom v lietadle na ceste zo summitu v Kazachstane. Dodal, že turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude naďalej hovoriť s „izraelskou stranou“, ako aj Hamasom a ďalšími palestínskymi skupinami.         

Turecký líder vo vyjadreniach, ktoré zverejnila turecká štátna tlačová agentúra Anadolu a ďalšie médiá, zopakoval možnosť, že by Turecko mohlo byť garantom akejkoľvek budúcej dlhodobej mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi.

„Ak Grécko môže byť ručiteľskou krajinou, Anglicko môže byť ručiteľskou krajinou a Turecko je ručiteľskou krajinou na Cypre, prečo by podobná štruktúra nemohla existovať v Gaze?“ povedal Erdogan s odkazom na zmluvu z roku 1960 medzi Nikóziou, Ankarou, Aténami a Londýnom. Ankara podľa jeho slov „preberá iniciatívy a vyvíja plán“ na nájdenie mieru.

Turecký prezident zároveň kritizoval medzinárodnú podporu pre Izrael, keď povedal, že „celý Západ a najmä Amerika je na strane Izraela“ a že „ľudia by nemali očakávať férový postoj“ Európskej únie voči Gaze. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite