Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská operácia na severe Pásma Gazy sa zintenzívňuje

.sita .svet

Izrael zároveň vyzval civilistov, aby odišli do bezpečia, keďže zintenzívňuje operáciu voči militantom z hnutia Hamas, ktorí 7. októbra rozpútali túto vojnu útokmi na Izrael.

Izraelská operácia na severe Pásma Gazy sa zintenzívňuje SITA/AP Photo/Hatem Moussa

v noci na sobotu pokračovali izraelské nálety na severnú časť Pásma Gazy.

Medzitým silnejú výzvy na posilnenie humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Podľa Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) si priemerný Palestínčan denne musí vystačiť s dvomi kúskami chleba a v oblasti funguje iba jeden z troch vodovodov z Izraela. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že armáda „ide plnou parou vpred“ a nezastaví sa, kým Hamas neprepustí všetkých rukojemníkov.

Hamas pri útoku zo 7. októbra uniesol približne 240 ľudí. Útok zabil asi 1 400 ľudí na izraelskej strane, zatiaľ čo v Pásme Gazy prišlo o život viac ako 9 200 Palestínčanov. Približne 1 100 ľudí opustilo od stredy Pásmo Gazy cez priechod Rafah na hraniciach s Egyptom. Túto dohodu sprostredkovali Spojené štáty, Egypt, Izrael a Katar.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite