Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský veľvyslanec odsúdil nové sankcie USA ako „zmätočné a nelogické“

.tasr .svet

Kremeľ vo vyjadrení uviedol, že Spojené štáty Rusko nikdy neporazia.

Ruský veľvyslanec odsúdil nové sankcie USA ako „zmätočné a nelogické“ sita/AP Photo/Patrick Semansky

spojené štáty majú „zmätočnú, nelogickú“ sankčnú politiku voči Rusku, vyhlásil v piatok veľvyslanec Moskvy vo Washingtone Anatolij Antonov. Reagoval na nový balík sankcií, ktoré oznámila administratíva prezidenta Joea Bidena. Odsúdila ich aj hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová s tým, že USA nikdy Moskvu neporazia. TASR prevzala správy z tlačových agentúr DPA a Reuters.

Cieľom „frontálneho útoku“ Spojených štátov je poškodiť ekonomiku Ruska, narušiť jednotu krajiny a uškodiť bežným ruským občanom, uviedol Antonov. Sankcie však podľa neho škodia viac západným krajinám, než samotnému Rusku.

USA vo štvrtok oznámili, že zavádzajú sankcie na 130 jednotlivcov a spoločností, ktoré podporujú Rusko v jeho vojne proti Ukrajine. Postihli firmy v Číne, Turecku a Spojených arabských emirátoch (SAE) a Washington ich zameral aj na energetický a ťažobný priemysel Ruska.

„Rusko je v dopĺňaní zásob pre armádu a v pokračovaní svojej odpornej vojny proti Ukrajine závislé od ochoty jednotlivcov a firiem z tretích krajín a my ich bez váhania budeme brať na zodpovednosť,“ uviedla vo štvrtok americká ministerka financií Janet Yellenová.

„Dnešné kroky dokazujú naše odhodlanie pokračovať v narušovaní každého prepojenia na zásobovaciu sieť ruskej armády. Budeme ďalej cieliť na vonkajších aktérov, ktorí sa snažia pomáhať Rusku v jeho vojne,“ dodala Yellenová.

Antonov očakáva „ďalšie zosilnenie sankčného tlaku“ pred ruskými marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa podľa očakávania bude prezident Vladimir Putin uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Ruská ekonomika zatiaľ odoláva tlaku západných sankcií, vyhlásil Antonov. „Kroky Bieleho domu... sú zmätočné, nelogické a nedajú sa vysvetliť zdravým rozumom,“ povedal.

Zničenie vzťahov s Ruskom, veľmocou s obrovským nerastným bohatstvom, nedostane svetovú ekonomiku von zo „žalostnej situácie“, dodal ruský diplomat.

Zacharovová na otázku ruskej štátnej televízie o nových amerických sankciách odpovedala: „Toto je pokračovanie politiky spôsobiť strategickú porážku Ruska, ako to oni nazývajú. Budú musieť márne naveky čakať, kým sa to stane.“

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite