Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

India: Naí Dillí trápi smog, pre ktorý zatvorili aj školy

.tasr .svet

Namerané hodnoty 35 násobne prekračujú odporúčania WHO.

India: Naí Dillí trápi smog, pre ktorý zatvorili aj školy sita/AP Photo

v indickom hlavnom meste Naí Dillí zatvorili v piatok na niekoľko dní školy v dôsledku silného znečistenia ovzdušia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Úroveň nebezpečných prachových častíc PM2.5 bola v piatok v indickej metropole 35-krát vyššia než je denné maximum odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Vyplýva to z údajov monitorovacej platformy IQAir. Častice PM2.5 sú také malé, že sa môžu dostať až do krvného obehu.

Úroveň indexu kvality ovzdušia (AQI) na niektorých monitorovacích staniciach v meste dosiahla úroveň 480. Úroveň AQI medzi 0-50 je považovaná za dobrú, hodnoty medzi 400-500 už negatívne vplývajú na zdravie ľudí. Takéto vysoké znečistenie je nebezpečné najmä pre ľudí s pretrvávajúcimi ochoreniami, vysvetľuje agentúra Reuters.

Obyvatelia Naí Dillí sa v piatok pre smog sťažovali na podráždenia očí a bolesť hrdla. Kríza verejného zdravia spojená so znečisteným ovzduším pretrváva celé desaťročia a patrí medzi jednu z hlavným príčin stoviek tisíc predčasných úmrtí v Indii.

Metropolitná oblasť Naí Dillí patrí medzi najväčšie na svete a pravidelne je hodnotená aj ako jedna z najviac znečistených. Viditeľný smog obťažuje obyvateľov po väčšinu roka, hlavne začiatkom zimy sa tento problém stáva ešte výraznejší.

V období od októbra do februára sa preto obyvateľom Naí Dillí odporúča, aby si ústa a nos zakrývali rúškami.

Indickí farmári na jeseň na sviatok Díválí pália strniská, aby vyčistili polia. Tento zvyk zhoršuje dôsledok emisií z vozidiel a priemyslu. Úrady sú v tomto smere neúspešné pri presviedčaní farmárov, aby využívali iné metódy čistenia polí, aj napriek hrozbe sankcií za pálenie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite