Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ zakáže Facebooku používať údaje používateľov na reklamu

.tasr .svet

Facebook na konci roka 2022 v Európe denne využívalo približne 300 miliónov ľudí.

EÚ zakáže Facebooku používať údaje používateľov na reklamu SITA/AP Photo/Jeff Chiu

európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB) v stredu oznámil, že prijal záväzné rozhodnutie, ktorým americkej spoločnosti Meta zakáže používať osobné údaje používateľov za účelom cielenej reklamy. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Nariadenie zakáže spracúvanie osobných údajov na takéto reklamy na základe zákonných zmluvných podmienok a záujmov v rámci celého Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Írska komisia pre ochranu údajov (DPC), ktorá má právomoc nad pôsobením spoločnosti Meta v Európe, má na základe rozhodnutia EDPB prijať záverečné opatrenia v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov. Zákaz má vstúpiť to platnosti do jedného týždňa po oznámení týchto opatrení.

EDPB rozhodnutie prijal v reakcii na požiadavku regulačných úradov v Nórsku, ktoré už sociálnym sieťam Facebook a Instagram patriacim pod spoločnosť Meta zakázalo sledovať používateľov za účelom cielenej reklamy, píše AFP.

Spoločnosť Meta bola o rozhodnutí EDPB informovaná v utorok. Uviedla, že plánuje žiadať používateľov o súhlas na používanie údajov na cielenú reklamu a od novembra bude ponúkať službu, ktorá rešpektuje požiadavky regulačných úradov.

Facebook na konci roka 2022 v Európe denne využívalo približne 300 miliónov ľudí. Európania sa podieľajú na približne jednej pätine predaja reklamy spoločnosti Meta.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite