Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko: Strana PiS sa môže bez Kaczyňského rozpadnúť, tvrdí minister Telus

.tasr .svet

Podľa Telusa má Kaczyňsky príliš veľkú charizmu, aby strana bez neho vydržala.

Poľsko: Strana PiS sa môže bez Kaczyňského rozpadnúť, tvrdí minister Telus sita/AP Photo/Czarek Sokolowski

poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) by sa bez svojho lídra Jaroslawa Kaczyňského mohla rozpadnúť, uviedol v pondelok minister poľnohospodárstva a poslanec za PiS Robert Telus.

Odvolal sa na nedávny výrok Marcina Mastalereka, poradcu prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý povedal, že Kaczyňski by mal po neúspešnej volebnej kampani PiS odísť z politiky, informuje TASR podľa tlačovej agentúry PAP.

Mastalerek dodal, že Dudu považuje za budúceho lídra strany. Telus však takýto scenár v rozhovore pre poľský bulvárny denník Super Express odmietol. „Neexistuje žiadna iná osoba, ktorá by dokázala spojiť všetky frakcie v strane Právo a spravodlivosť tak ako Jaroslaw Kaczyňski,“ povedal Telus.

„Predseda má veľkú charizmu. Obávam sa, že ak bude v strane Právo a spravodlivosť chýbať Jaroslaw Kaczyňski, všetko sa rozpadne. Preto naši politickí konkurenti tak veľmi túžia po tom, aby Jaroslaw Kaczyňski odišiel do dôchodku,“ dodal. V Poľsku sa všeobecne špekuluje o budúcnosti Kaczyňského, ktorý má 74 rokov a na čele PiS stojí od roku 2003.

Duda dva dni konzultoval o novej vláde so zástupcami politických strán, ktoré vo voľbách získali kreslá v parlamente. Minulý týždeň v utorok sa stretol s predstaviteľmi strán PiS a Občianska platforma (PO). Na ďalší deň nasledovali rokovania s Treťou cestou (TD), Novou ľavicou (NL) a Konfederáciou.

Strana PiS získala v parlamentných voľbách 15. októbra najviac hlasov, ale na väčšinu v dolnej komore parlamentu (Sejm) jej to nestačilo. Líder PO Donald Tusk spolu s ďalšími opozičnými lídrami oznámil zámer vytvoriť koalíciu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite