Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 89. týždeň vojny (23. 10. 2023 – 29. 10. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 89. týždeň vojny (23. 10. 2023 – 29. 10. 2023) SITA/AP Photo/Alex Babenko Rodina s deťmi navštívila výstavu zničených ruských tankov v Kyjeve.

Správy z predchádzajúceho dňa 29.10.2023:

21:00 V Rusmi okupovanom meste Volnovacha zastrelili deväť civilistov

 V Rusmi okupovanom ukrajinskom meste Volnovacha v Doneckej oblasti zastrelili deväť civilistov, vrátane rodiny s dvomi deťmi. Telá našli v súkromnom dome. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje ruský spravodajský kanál ASTRA na komunikačnej platforme Telegram. „Vraždy spáchal vojak ruských ozbrojených síl. Pohádal sa s Natašiným manželom, “ povedal pre kanál ASTRA známy zavraždenej rodiny.

Príbuzní obetí uviedli, že rodina bola zavraždená v piatok 27. októbra, v deň narodenín jedného jej člena. Okrem štvorčlennej rodiny, a to manželov Andrija a Nataše a ich detí Naste a Mykytu, boli v dome zabití ďalší piati ľudia.

Podľa novinára Denisa Kazanského sa Andrij pohádal s niekoľkými kadyrovcami (žoldnieri podporujúci proruského čečenského lídra Ramzana Kadyrova), ktorí chceli zabrať jeho dom. Kadyrovci sa mu rozhodli pomstiť, do jeho domu prišli počas narodeninovej oslavy a všetkých zabili.

15:00 Pohraničná stráž zostrelila ruské lietadlo, pravdepodobne Su-25

Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže na fronte pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zničili ruské bojové lietadlo. Pre denník Ukrajinská pravda to povedal hovorca ukrajinských pohraničníkov Andrij Demčenko. Jednotka pohraničnej stráže podľa jeho slov lietadlo zostrelila prenosným systémom protivzdušnej obrany MANPADS. Podľa predbežných informácií išlo o útočný stroj Su-25.

„Protilietadlová raketa vypálená pohraničníkmi z MANPADS zasiahla vzdušný cieľ. Z nepriateľského lietadla sa začalo dymiť, začalo strácať výšku a zmizlo za horizontom," povedal Demčenko.

13:00 Rafinériu na juhu Ruska zasiahol dron a spôsobil požiar

Ropnú rafinériu Afipskij v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska zasiahol v noci na nedeľu dron a spôsobil jej požiar. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje ruský spravodajský kanál Baza pôsobiaci na komunikačnej platforme Telegram.

Útok na rafinériu si podľa kanálu Baza nevyžiadal nijaké obete a vedenie rafinérie uviedlo, že požiar uhasili do 30 minút. Ako pri mnohých podobných menších úderoch na ruskom území, sa Ukrajina k zodpovednosti neprihlásila.

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že v noci na nedeľu nad Čiernym morom a polostrovom Krym zostrelilo 36 dronov.

X

11:30 Protivzdušná obrana zostrelila všetky drony, ktorými Rusi zaútočili

Dronmi Rusi zaútočili z oblasti mesta Primorsko-Achtarsk na juhu Ruska a riadenú strelu vypálilo lietadlo Su-34 zo vzdušného priestoru Belgorodskej oblasti. Všetky ruské drony Ukrajinci zlikvidovali v Mykolajivskej, Zaporižžskej a Chmeľnyckej oblasti. Cieľom riadenej strely Ch-59 bol okres Myrhorod v Poltavskej oblasti, ale podľa predbežných správ nespôsobila straty ani nijaké vážne škody. 

7:00 Rusko tvrdí, že nad Čiernym morom a Krymom zostrelilo 36 dronov

Ruské sily zostrelili v noci na nedeľu nad Čiernym morom a Krymským polostrovom 36 dronov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rezort na sociálnej sieti Telegram uviedol, že v noci 29. októbra bol zastavený pokus Ukrajiny o podniknutie útoku s použitím vzdušných dronov proti zariadeniam na území Ruska. „Systémy protivzdušnej obrany zničili 36 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Čiernym morom a severozápadnou časťou Krymského polostrova,“ dodalo ministerstvo.

Počet ukrajinských útokov na územie Ruska sa zvýšil po spustení protiofenzívy ukrajinských síl v júni. Ich cieľom je pritom často Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Práve tam sa totiž nachádza základňa ruskej Čiernomorskej flotily a cez Krym vedie aj dôležitá zásobovacia trasa ruských jednotiek na juhu a východe Ukrajiny, píše AFP.

Správy z predchádzajúceho dňa 28.10.2023:

14:40 Rusko pri meste Avdijivka na východe Ukrajiny stratilo už 4-tisíc vojakov

Ruská armáda pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny stratila už približne 4-tisíc vojakov. Podľa ukrajinského rezortu obrany to povedal v sobotu ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v telefonáte so svojim americkým partnerom Lloydom Austinom.Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predchádzajúci deň uviedol, že Rusko pri pokusoch dobyť Avdijivku stratilo minimálne jednu brigádu. Podľa otvorených zdrojov môže brigádu v ruskej armáde tvoriť 2-tisíc až 8-tisíc vojakov.

Rusko už niekoľko týždňov zintenzívňuje svoje útoky proti mestu Avdijivka, ktoré sa nachádza na frontovej línii len niekoľko kilometrov severne od okupovaného mesta Doneck. Moskva v snahe obkľúčiť mesto údajne nasadila veľké sily, pričom stratila veľa vojakov a techniky.

10:00 Ukrajinská armáda pri Chersone postupuje na východnom brehu Dnipra

Ukrajinské sily podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) postúpili v Chersonskej oblasti smerom na juh od Antonivského mosta. Podľa ISW to ukázali geolokačné zábery. Už skôr inštitút konštatoval, že ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina sa vylodila na východnom brehu rieky Dnipro v blízkosti obce Pidstepne, ktorá leží 20 kilometrov východne od mesta Cherson a 3 kilometre od Dnipra, kde prevzala kontrolu nad úsekom cesty spájajúcej obce Pojma, Kozači Laheri a Krynky. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Správy z predchádzajúceho dňa 27.10.2023:

17:55 Nemecko dodalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany IRIS-T SLM

Nemecká vláda dodala Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorej súčasťou je predovšetkým technika pre protivzdušnú obranu krajiny, munícia a obrnené transportéry. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje aktualizované údaje z internetovej stránky nemeckej vlády.

V rámci novej pomoci Berlín Kyjivu dodal štyri obrnené transportéry, systém protivzdušnej obrany stredného dosahu IRIS-T SLM a rakety pre tento systém. Súčasťou balíka je aj osem prieskumných dronov VECTOR, letecký prieskumný radar TRML-4D, štyri pozemné radary GO12 a 155-milimetrová delostrelecká munícia.

15:40 Británia: Rusko pozastavilo útoky raketami dlhého doletu proti Ukrajine, robí si zásoby na zimu

Britské obranné spravodajstvo si všimlo dlhú prestávku Ruska pri podnikaní útokov raketami dlhého doletu odpaľovanými na Ukrajinu z lietadiel. Obranné spravodajstvo Veľkej Británie to dáva do súvislosti s tým, že Moskva si hromadí muníciu na zimné obdobie. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje piatkovú aktualizáciu správy britského obranného spravodajstva o vývoji vojny na Ukrajine.

Britský rezort obrany uviedol, že ruské bombardéry nevypálili rakety s plochou dráhou letu už viac ako mesiac. Ide o jednu z najdlhších prestávok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. „Rusko takmer určite potrebovalo znížiť frekvenciu svojich útokov, aby doplnilo svoje zmenšujúce sa zásoby rakiet AS-23A Kodiak," konštatuje britský rezort obrany. Dodáva pritom, že Moskva pravdepodobne použije akúkoľvek nedávno vyrobenú muníciu na útok proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre cez zimu.

12:30 Neúspechy pri Avdijivke spôsobia Rusom dlhodobé problémy, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny

Ruské straty ťažkej techniky pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne „narušia ruské útočné schopnosti z dlhodobého hľadiska“. Ruské vojenské straty pri Avdijivke zahŕňajú stovky zničených obrnených vozidiel a tisíce zabitých alebo zranených osôb, dodal ISW. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Rusi síce naďalej posielajú vojenské zálohy na front na východe Ukrajiny, ale straty techniky budú predstavovať vážny problém, konštatuje inštitút. „Zostáva však nejasné, či perspektíva ďalších strát ťažkej ťažkej techniky odradí ruské velenie od spustenia ďalšej série veľkých mechanizovaných útokov pri Avdijivke,“ poznamenáva ISW.

9:40 Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal 8 zranených záchranárov

Najmenej osem záchranárov utrpelo zranenia, keď jedna z ruských rakiet v piatok zasiahla budovu hasičského zboru v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Útok bol zameraný na mesto Izium, napísal Klymenko v aplikácii Telegram a zverejnil zábery zničenej budovy a hasičských áut. Poškodená bola aj samotná stanica a 13 kusov techniky, dodal. 

9:00 USA oznámili nový balík vojenskej pomoci za 150 miliónov dolárov pre Ukrajinu

Spojené štáty vo štvrtok oznámili nový balík vojenskej pomoci za 150 miliónov eur pre Ukrajinu, ktorého súčasťou je okrem iného aj delostrelecká munícia, munícia do ručných zbraní či protitankové zbrane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Administratíva prezidenta USA Joea Bidena vyzýva americký Kongres, aby splnil svoj záväzok voči ukrajinským občanom a schválil dodatočné finančné prostriedky, ktoré zabezpečia, že Ukrajina bude mať aj naďalej k dispozícii to, čo potrebuje na svoju obranu proti brutálnej vojne, ktorú si Rusko vybralo,“ uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo obrany (Pentagon).

Najnovší balík pomoci obsahuje aj rakety pre systémy protivzdušnej obrany, prístroje nočného videnia, demolačnú muníciu, ako aj výstroj do chladného počasia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na sociálnej sieti X poďakoval Spojeným štátom za vojenskú pomoc. „S blížiacou sa zimou je posilnenie protivzdušnej obrany rozhodujúce pre ochranu ukrajinských miest a infraštruktúry,“ uviedol Zelenskyj na platforme X (predtým Twitter).

8:00 Rusko popravuje svojich ustupujúcich vojakov

Rusko popravuje vojakov, ktorí sa snažia stiahnuť z ofenzívy na východnej Ukrajine, tvrdí Biely dom. Niektoré z obetí, ktoré Moskva utrpela pri meste Avdijivka sú podľa Američanov „na rozkaz ich vlastných lídrov“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ruskí a ukrajinskí vojaci vedú o mesto tvrdú bitku od polovice októbra. Predpokladá sa, že Rusko utrpelo značné straty. Ukrajinské odhady uvádzajú 5-tisíc ruských obetí v Avdijivke, zatiaľ čo USA hovoria, že Rusko prišlo prinajmenšom o 125 obrnených vozidiel a techniky pre viac ako jeden prápor. Hovorca ukrajinskej armády uviedol, že ruské jednotky odmietajú útočiť na ukrajinské pozície pri Avdiivke pre veľké straty a že v niektorých jednotkách nastali aj vzbury.

„Mobilizované ruské sily zostávajú nedostatočne vycvičené, nedostatočne vyzbrojené a nepripravené na boj, ako to bolo počas ich minuloročnej neúspešnej zimnej ofenzívy," povedal vo štvrtok na brífingu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Ruská armáda zjavne používa taktiku „ľudskej vlny“, keď „len hádže masy týchto zle vycvičených vojakov priamo do boja“. „Žiadne náležité vybavenie, žiadne vedenie, žiadne zdroje, žiadna podpora. Nie je prekvapujúce, že ruské sily trpia zlou morálkou,“ dodal Kirby.

Obsadenie Avdijivky by umožnilo ruským jednotkám zatlačiť frontovú líniu späť, čo by ukrajinským silám sťažilo ďalší postup do Doneckej oblasti.

Vo štvrtok tiež Spojené štáty oznámili novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Balík v hodnote 150 miliónov dolárov zahŕňa muníciu pre delostrelectvo a malé zbrane, aj protitankové zbrane.

Informácie z predchádzajúceho dňa 26. 10. 2023:

19:30 Ukrajina plánuje evakuovať stovky detí z obcí okolo mesta Kupiansk

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že plánuje evakuovať stovky detí z obcí blízko severovýchodného mesta Kupiansk, pretože Rusko v tejto oblasti stupňuje útoky. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť Kupiansk a okolité územie Charkovskej oblasti od Rusov v septembri 2022, ale Moskva tam znova útočí a snaží sa pred zimou posunúť frontovú líniu ďalej na západ. „Charkovská oblastná vojenská správa plánuje oznámiť nútenú evakuáciu detí z desiatich obcí v Charkovskej oblasti,“ uviedlo ministerstvo pre reintegráciu v Kyjeve.

Evakuovať budú podľa ministerstva 275 detí z desiatich lokalít v Kupiansku a okolo neho – mesto sa totiž nachádza necelých osem kilometrov od frontovej línie. Ukrajinské úrady oznámili evakuácie z niektorých obcí blízko Kupianska už v auguste, ale boje tam odvtedy zosilneli. Rusko vystupňovalo útoky aj neďaleko mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vedú vojaci „ťažké, tvrdé boje“.

„Včera sa nám podarilo evakuovať iba jednu osobu,“ povedal vo štvrtok šéf samosprávy v Avdijivke Vytalyj Barabaš. „Ľudia neodchádzajú, bol by som rád, keby odchádzali aktívnejšie,“ dodal.

Ukrajina spustila v júni protiofenzívu zameranú na opätovné získanie svojho územia okupovaného Ruskom, ale podaril sa jej len obmedzený postup, pretože čelí dobre opevneným obranným líniám ruskej armády a silnému ruskému ostreľovaniu. Pri ruskom ostreľovaní severovýchodnej Sumskej oblasti bol zabitý 16-ročný chlapec, oznámil vo štvrtok minister vnútra Ihor Klymenko.

16:55 Svetové médiá informujú o Ficovom oznámení zastavenia dodávok zbraní na Ukrajinu

16:53 Svetové médiá informujú o Ficovom oznámení zastavenia dodávok zbraní na Ukrajinu

16:50 Svetové médiá informujú o Ficovom oznámení zastavenia dodávok zbraní na Ukrajinu

16:45 Svetové médiá informujú o Ficovom oznámení zastavenia dodávok zbraní na Ukrajinu 

15:30 Kyjev sa chystá zvýšiť domácu výrobu munície

Ukrajina čoskoro zintenzívni výrobu munície zapojením súkromných spoločností do jej produkcie, povedal vo štvrtok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. „Tieto firmy si objednali príslušné zariadenia, niektoré zariadenia sa už inštalujú v uzavretých priestoroch podnikov a v blízkej budúcnosti uvidíme rast vlastnej výroby,“ uviedol Danilov v ukrajinskej štátnej televízii. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Danilov zdôraznil, že nedostatkom munície trpí nielen Ukrajina, ale aj jej spojenci, a tiež Rusko. Dodal, že je náročné určiť presné množstvo munície potrebnej pre ukrajinskú armádu, keďže „vojna takej intenzity tu nebola od druhej svetovej vojny“.

Európska únia (EÚ) sa v máji zaviazala dodávať na Ukrajinu jeden milión kusov munície ročne, čiastočne zo svojich existujúcich zásob, ale aj zvýšením domácej výrobnej kapacity. Avšak doteraz, hoci uplynulo šesť mesiacov, EÚ Kyjivu dodala len 30 percent sľúbenej munície.

12:00 V Berďansku vybuchlo auto so štyrmi predstaviteľmi ruskej FSB

V okupovanom ukrajinskom meste Berďansk na pobreží Azovského mora vybuchlo auto so štyrmi predstaviteľmi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinskú rozviedku. Podľa nej to bola „odvetná akcia“ ukrajinského hnutia odporu. Incident sa udial v pondelok neďaleko jedného z miestnych hotelov, z ktorého si predstavitelia FSB spravili úkryt.

Ukrajinci neuviedli, či pri výbuchu zahynuli všetci pasažieri, ale poznamenali, že medzi zabitými je „ruský vojnový zločinec, ktorý sa podieľal na mučení miestnych ukrajinských civilistov“. Predstavitelia FSB sa po explózii okamžite presťahovali do iného úkrytu, no ukrajinská rozviedka uviedla, že vie, kde sa nachádza.

10:00 Moskva stratila ďalších 810 vojakov

Ďalších 810 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 297 120, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o dvadsaťdeväť tankov, osemnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsať delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 141 tankov, 9 715 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 155 delostreleckých systémov a 834 raketometov.

8:00 MAAE znepokojilo, že ruský útok poškodil budovy pri jadrovej elektrárni na západe krajiny

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi vyjadril obavy v súvislosti s bezpečnosťou jadrových zariadení na Ukrajine po ruskom útoku na Chmeľnyckú oblasť na západe krajiny z 25. októbra, ktorý poškodil budovy susediace s jadrovou elektrárňou. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Vo vyhlásení, ktoré vydala MAAE, Grossi poukázal na krehký stav jadrovej bezpečnosti a varoval, že útok „ukazuje mimoriadne neistú situáciu v oblasti jadrovej bezpečnosti na Ukrajine“. MAAE však potvrdila, že útok nemal žiadny priamy vplyv na prevádzku jadrovej elektrárne a výbuchy neovplyvnili jej pripojenie k národnej elektrickej sieti.

Ukrajinskí predstavitelia vyjadrili obavy, že Rusko môže počas nadchádzajúcich jesenných a zimných mesiacov eskalovať svoje útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Informácie z predchádzajúceho dňa 25.10.2023:

19:30 Obranné spravodajstvo zničilo ruský sklad munície v okupovanom Donecku

Sklad ruskej munície v okupovanom ukrajinskom meste Doneck na východe Ukrajiny zničili príslušníci ukrajinskej obrannej spravodajskej služby. Informuje o tom web Ukrajinská Pravda, ktorý cituje vyjadrenie obranného spravodajstva na komunikačnej platforme Telegram.

Sklad munície sa podľa obranného spravodajstva Ukrajiny nachádzal na základni 110. samostatnej motostreleckej brigády ruského 1. armádneho zboru, ktorý v súčasnosti podniká útoky na fronte pri meste Avdijivka.

16:00 Kyjev sa pripravuje na ruské útoky na energetickú infraštruktúru, sľubuje odvetu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina sa s príchodom zimy pripravuje na ruské „teroristické útoky“ na energetickú infraštruktúru. Kyjiv sa podľa jeho slov nebude len brániť, ale bude aj reagovať. „Nepriateľ to dobre vie. Najprv dali preč flotilu z Krymu a teraz posúvajú ich lietadlá ďalej od našich hraníc,“ vyhlásil. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na Zelenského sociálne siete.

Zelenskyj tiež povedal, že absolvoval konferenčný hovor o príchode techniky a vypočul si informácie z frontu. „Nepriateľ sa snaží bez rozdielu ničiť všetko, čo môže dosiahnuť. Beryslav, Borova... Odstraňujeme následky útokov a pomáhame ľuďom,“ uviedol.

14:00 Rusko útočí novými dronmi, ktoré znejú ako kosačka na trávu

Pri útokoch na ukrajinskú infraštruktúru začína Rusko okrem iránskych dronov Šáhid používať aj lacnejšie a ľahšie verzie vlastných bezpilotných lietadiel Italmas. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v najnovšej aktualizácii svojej správy o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruské zdroje poznamenali, že drony Italmas sú ľahšie ako Šáhid a je ťažšie ich odhaliť a zostreliť. Ruskí vojenskí blogeri poznamenali, že drony Italmas sú zároveň lacnejšie ako Šáhid, čo znamená, že ich možno vyrobiť a použiť viac, ale majú menšiu váhu. Ruské zdroje tiež poznamenali, že okupačné sily použijú drony Italmas v tandeme so Šáhidom.

PRAVDA.COM.UA

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat v nedeľu informoval, že Rusi začali vyrábať bezpilotné drony pomocou motorov z AliExpress. Tieto drony sú podľa neho schopné uniesť niekoľko kilogramov výbušnín, takže sú nebezpečné.

13:30 Rusko si pri dolnom toku Dnipra ponecháva značné delostrelectvo

Rusko si pri dolnom toku rieky Dnipro ponechalo významný delostrelecký potenciál. Moskva totiž pravdepodobne venuje vysokú pozornosť tejto oblasti v súvislosti s možným ukrajinským útokom cez rieku. Uviedlo to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine spravodajstvo britského ministerstva obrany. „Predbežné indície naznačujú, že Rusko si zachovalo významné delostrelecké kapacity v dosahu rieky," uviedol britský rezort obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Počas minulého týždňa britské spravodajské služby zaznamenali, že boje na brehoch dolného toku rieky Dnipro sa zintenzívnili. Operáciám v tejto oblasti totiž Ukrajina venuje osobitnú pozornosť a na východnom brehu rieky od leta kontroluje malé predmostie.

SITA/AP PHOTO/ALEX BABENKO

10:00 Prieskumná skupina sa zmocnila asi 30-kilometrového úseku cesty pozdĺž ľavého brehu rieky Dnipro

Ukrajinská podvratná a prieskumná skupina sa vylodila pri dedine Pidstepne, ktorá sa nachádza asi tri kilometre od ľavého brehu rieky Dnipro a zhruba 20 kilometrov od Chersonu, a dobyla úsek cesty spájajúcej obce Pojma, Kozači Laheri a Krynka. V najnovšej aktualizácii svojej správy to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

ISW tiež tvrdí, že ukrajinské jednotky v utorok pokračovali v protiofenzívnych akciách na východe a juhu Ukrajiny, pričom postúpili južne od Bachmutu a na západe Zaporižžskej oblasti. Geolokačné zábery z pondelka naznačujú, že ukrajinské sily postupovali východne od Andrijivky, asi desať kilometrov juhozápadne od Bachmutu, a tiež mierne postúpili na západ od oslobodenej dediny Robotyne. Postup južne od Bachmutu a pri Robotyne potvrdil aj generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. 

9:40 Pri ruských dronových útokoch na západe Ukrajiny utrpelo zranenia 16 ľudí

Najmenej 16 ľudí utrpelo v stredu zranenia v západoukrajinskej Chmeľnyckej oblasti, kde do areálu objektu kritickej infraštruktúry v okrese Šepetivskyj dopadli úlomky zostrelených ruských „vzdušných objektov“. Na platforme Telegram to podľa agentúry DPA oznámil námestník gubernátora zmienenej oblasti Serhij Ťurin.

Následná tlaková vlna poškodila okolité nebytové priestory, obytné budovy a vozidlá. Podľa informácií, ktoré zverejnilo ukrajinské letectvo, Rusko v noci na stredu zaútočilo na územie Ukrajiny 11 tzv. kamikadze dronmi. Všetky boli zostrelené.

Ukrajina sa už vyše 20 mesiacov bráni proti ruskej agresii. Od vlaňajšej jesene Rusko dronmi a raketami pravidelne útočí na civilné ciele vo vnútrozemí. Často ide o elektrárne, teplárne či vodárne.

9:00 Ruskí prebehlíci trénujú v Kyjivskej oblasti, aby mohli bojovať proti Moskve

Ruskí prebehlíci na tajnom mieste v Kyjivskej oblasti podstupujú vojenský výcvik. Ako referuje web news.sky.com, sibírsky prápor bojuje na strane Ukrajiny a tvoria ho Rusi. Tento prápor vytvoril bývalý dôstojník ruskej vojenskej rozviedky s cieľom narušiť ruské aktivity.

Zakladateľ Vladislav Ammosov pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa povedal, že jeho prápor je „pripravený okamžite nasadiť na ruské územie ako súčasť sabotážnej a prieskumnej skupiny a zničiť nepriateľov“ podporujúcich Putina a jeho spojencov.

Ammosov povedal, že jednotka je plná disidentov z rôznych etník, ktorí tvrdia, že s etnickými menšinami sa v Rusku zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie. Predchádzajúce správy tiež naznačovali, že sú nadmerne zastúpení v bojových stratách Ruska.

8:00 Rusi stratili už viac ako 296-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 296 310 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišlo o život 800 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 5 112 tankov, 9 697 bojových obrnených vozidiel, 9 474 vozidiel a palivových nádrží, 7 125 delostreleckých systémov, 833 odpaľovacích raketových systémov, 554 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 320 lietadiel, 5 372 dronov, 1 538 striel s plochou dráhou letu, 20 lodí, jednu ponorku a 1 007 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 24.10.2023:

19:00 Krymský most bude definitívne zničený v pravú chvíľu, vraví hovorca ukrajinského námorníctva

Zničenie mosta spájajúceho pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym je iba otázka času. Ako referuje web Ukrajinská pravda, hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk uviedol, že obrancovia nakoniec zničia Krymský most, keď si to situácia vyžiada.

„My si na symboliku na rozdiel od Rusov nepotrpíme. To veľmi pomáha pri vedení bojových akcií s obmedzenými prostriedkami. Ak majú za úlohu niečo niekam odniesť na narodeniny takzvaného prezidenta Ruskej federácie, tak my niečo také nemáme. A preto nám to trochu uľahčuje úlohu. Preto, samozrejme, tento most bude zničený. Bude však zničený, keď si to situácia vyžiada,“ vyhlásil Pletenčuk.

Zdôraznil, že ukrajinské ozbrojené sily most zničia, „keď bude potrebné odrezať logistické chvosty Krymu a urobiť z neho ostrov“. „Preto treba počkať na správnu chvíľu,“ povedal hovorca námorníctva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte v lete konštatoval, že Krymský most je pre Ukrajinu legitímnym terčom, pretože ho okupanti využívajú na prepravu zbraní, a tento terč treba podľa neho „neutralizovať“.

15:00 Rusko tvrdí, že odrazilo „podmorskú sabotáž“ pri polostrove Krym

Rusko oznámilo, že jeho námorné sily zničili tri ukrajinské bezpilotné člny v severnej časti Čierneho mora pri okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Ako referuje web news.sky.com, podľa Rusov boli na zasiahnutie člnov použité „protisabotážne rakety“ a bomby.Moskvou dosadený gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev predtým povedal, že Rusko pracuje na odrazení ukrajinského útoku na toto prístavné mesto. 

Poznamenal, že to bol pravdepodobne ukrajinský „podmorský sabotážny“ útok. Bezprostredne nebolo známe, či si incident vyžiadal obete na životoch alebo škody.Ukrajina od leta zintenzívnila svoje útoky na Krym a snaží sa zamerať predovšetkým na ruskú Čiernomorskú flotilu.

14:30 Ukrajina bude onedlho palebne kontrolovať celý Krym, tvrdí Zelenskyj

Ukrajina bude onedlho schopná palebne kontrolovať okupovaný Krymom, povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v online príhovore na druhom parlamentnom samite Krymskej platformy. Ruská protivzdušná obrana na polostrove podľa neho bola výrazne degradovaná a hoci Ukrajina v súčasnosti nemá úplnú kontrolu nad oblohou na Kryme, je to podľa Zelenského len „otázkou času“. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajinský líder poznamenal, že ruská Čiernomorská flotila utrpela značné straty a Moskva plánuje otvorenie novej námornej základne v Abcházsku s cieľom presunúť lode „čo najďalej od ukrajinských rakiet a námorných dronov“.

13:00 Špeciálne sily zničili ruský radarový komplex Zoopark-1

Príslušníci ukrajinských Síl pre špeciálne operácie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zničili ruský radarový komplex Zoopark-1, ktorý je určený na prieskum delostreleckých pozícií protivníka a riadenie paľby. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje Sily pre špeciálne operácie.

Špecialisti 3. pluku zachytili a identifikovali ruský radar a upravili delostreleckú paľbu s cieľom zasiahnuť ho. „Ruská armáda utrpela v dôsledku profesionálneho postupu našich vojakov značné straty,“ uviedol zdroj z ukrajinských Síl pre špeciálne operácie.

12:15 Ruské útoky dvoch civilistov zabili a dvadsať zranili

Ruské útoky proti Ukrajine za uplynulých 24 hodín zabili dvoch civilistov a ďalších dvadsať zranili, vrátane jedného dieťaťa. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje regionálne úrady.

Proti Chersonskej oblasti Moskva podnikla 101 úderov, pričom vypálila 597 projektilov z rôznych zbraní, uviedol jej gubernátor Oleksandr Prokudin na komunikačnej platforme Telegram. V dôsledku útokov prišli o život dvaja civilisti a štrnásti, vrátane 12-ročného dieťaťa, boli zranení.

kyiv independent

V Charkovskej oblasti ruská armáda zaútočila na štyri okresy, pričom zranila štyroch obyvateľov dediny Borova, informoval gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny ruské útoky zranili dvoch civilistov, uviedol jej úradujúci gubernátor Ihor Moroz.

10:00 Rusko stratilo ďalších 810 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 810 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 295 510, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o dvanásť tankov, šestnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťštyri delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 105 tankov, 9 669 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 081 delostreleckých systémov a 828 raketometov.

7:45 Úrady v Chersonskej oblasti nariadili nútenú evakuáciu rodín s deťmi

Úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v pondelok nariadili nútenú evakuáciu rodín s deťmi z dôvodu nepretržitého ostreľovania obývaných oblastí ruskými silami. TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA.

Evakuáciu civilného obyvateľstva z Chersonskej oblasti úrady nariadili ešte v septembri. Na túto oficiálnu výzvu však reagovalo len 450 detí a ich príbuzných, píše DPA. Z dôvodu odmietnutia výzvy sú podľa úradov v súčasnosti potrebné donucovacie prostriedky. Predstavitelia oblastnej správy na platforme Telegram uviedli, že nariadenie sa vzťahuje na približne dve desiatky sídel a mesto Beryslav na rieke Dneper.

Takéto nariadenie je nevyhnutné z dôvodu takmer každodenného delostreleckého ostreľovania a útokov ruského letectva voči cieľom na Ukrajinou kontrolovanom brehu rieky Dneper. Počas týchto útokov často dochádza k stratám na životoch či zraneniam v radoch civilistov.

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území uviedlo, že vlakmi a autobusmi sa uskutoční prevoz viac než 800 detí do bezpečných oblastí na západe Ukrajiny. Rieka Dneper v Chersonskej oblasti je už takmer rok frontovou líniou, na ktorej medzi sebou zvádzajú boje ruská a ukrajinská armáda, pripomína DPA.

7:30 Zelenskyj žiada pozornosť pre Ukrajinu a ocenil statočnosť vojakov pri Avdijivke

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyjadril odhodlanie svojej krajiny aj naďalej žiadať o medzinárodnú pozornosť. Ocenil aj úsilie ukrajinských vojakov na fronte pri meste Avdijivka. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA a Zelenského oznámenia na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa podľa jeho slov v blízkej budúcnosti pripravuje na viacero dôležitých medzinárodných podujatí. „Pozornosť sveta voči Ukrajine na ochranu slobody a ľudských práv musí pretrvať - urobíme pre to všetko,“ uviedol Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie vo svojom pravidelnom prejave k Ukrajincom.

Prezident tiež pripomenul, že v utorok sa v Prahe koná druhý ročník parlamentného summitu medzinárodnej krymskej platformy. Tú založil v roku 2021 práve Zelenskyj s cieľom koordinovať národné aj medzinárodné snahy o deokupáciu Krymu.

Ukrajinský prezident tiež informoval o situácii na fronte a vyzdvihol najmä odolnosť ukrajinských vojakov na fronte pri meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Toto mesto sa nachádza neďaleko Donecka, ktorý majú od roku 2014 pod kontrolou ruské sily. Avdijivka je už niekoľko mesiacov dejiskom bojov a tlak ruskej armády v posledných dvoch týždňoch zosilnel s cieľom obsadiť toto mesto, píše DPA.

Zelenskyj tiež uviedol, že so saudskoarabským korunným princom Muhammadim bin Salmánom prostredníctvom telefónu hovoril o spôsoboch, ako ďalej rozvíjať vzťahy Ukrajiny s kráľovstvom (Saudskou Arábiou).

Správy z predchádzajúceho dňa 23.10.2023:

18:00 Bezpečnostná služba takmer zabila náčelníka ruského generálneho štábu Gerasimova

Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU) sa vďaka prijatým spravodajským informáciám takmer podarilo zabiť ruského náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, ktorý bol v tom čase na fronte. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tvrdí to americký denník The Washington Post s odvolaním sa na svoje zdroje.

„Nové schopnosti ukrajinskej rozviedky dokazovali svoju cenu už od začiatku vojny. Napríklad SBU dostávala spravodajské informácie o dôležitých ruských cieľoch, čo im umožňovalo vykonávať útoky, pri ktorých zahynulo niekoľko veliteľov a takmer dostali aj vysokopostaveného ruského dôstojníka Valerija Gerasimova,“ píše spomenutý denník.

V článku sa tiež píše, že schopnosti SBU sa zvýšili vďaka pomoci americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorá od roku 2015 minula desiatky miliónov dolárov na transformáciu ukrajinských špeciálnych služieb sovietskeho typu na mocných spojencov v boji proti Moskve.

Ukrajinci takmer dostali Gerasimova koncom apríla 2022, keď pricestoval do vtedy okupovaného Iziumu v Charkivskej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa denníka The New York Times vtedy americkí predstavitelia dostali informáciu o plánovanej návšteve Gerasimova v Iziume, ale neposunuli ju Ukrajincom v obave, že atentát naňho by mohol rozpútať vojnu medzi USA a Ruskom.

Ukrajinská strana sa však o plánovanej ceste Gerasimova do Iziumu aj tak dozvedela. Po interných rozhovoroch Washington údajne mimoriadne požiadal Kyjiv, aby zastavil útok na Gerasimova. „Povedali sme im, aby to nerobili,“ povedal popredný americký predstaviteľ. Američania však od Ukrajincov dostali správu, že už spustili útok na pozíciu Gerasimova. Počas útoku vtedy zahynuli desiatky Rusov. Gerasimov prežil, ale následne už poprední ruskí vojenskí predstavitelia zredukovali svoje návštevy frontu.

15:30 Námorníci sa zúčastňujú na cvičení v britských vodách

Ukrajinskí námorníci sa zúčastňujú na mnohonárodnom cvičení Joint Warrior-23-II, ktoré sa začalo v pondelok. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačovú službu veliteľstva ukrajinského námorníctva.

Výcvik sa uskutočňuje v teritoriálnych vodách Spojeného kráľovstva za účasti britských vojakov, ale aj lodí z Holandska, Belgicka, Poľska, Nemecka, Dánska a Ukrajiny. Posádky cvičia priame plnenie úloh a interoperabilitu pri odmínovacích opatreniach. „Cieľom je získať skúsenosti z pôsobenia v medzinárodnom prostredí,“ dodalo ukrajinské námorníctvo.

12:30 Z Krymu hlásili v nedeľu večer explózie a požiar

Výbuchy zaregistrovali v nedeľu večer na Rusmi okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. „Výbuchy, detonácie a niečo sa vznietilo," uviedol spravodajský kanál Krymský vietor na komunikačnej platforme Telegram v popisku k zverejneným videozáberom. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Od leta tohto roka sú ruské vojenské ciele na okupovanom Kryme terčom čoraz ničivejších útokov. Jeden z najväčších úderov zasiahol 22. septembra veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopoli. Použité vtedy údajne boli rakety s dlhým doletom Storm Shadow. Podľa ukrajinskej armády vtedajší úder zabil 34 ruských dôstojníkov.

SITA/PLANET LABS VIA AP

11:00 Ruský útok spôsobil požiar tepelnej elektrárne v Doneckej oblasti

Požiar infraštruktúrneho zariadenia v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny spôsobil v nedeľu o desiatej večer ruský útok. Uviedla to ukrajinská energetická spoločnosť DTEK, podľa ktorej pri útoku požiar vypukol v jednej z jej tepelných elektrární, pričom škody sú vážne. Hasiči však požiar zlikvidovali v priebehu niekoľkých hodín. Nijaké obete nehlásili. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa správy, ktorú na komunikačnej platforme Telegram zverejnil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ruská armáda v v noci na pondelok zaútočila na územie Ukrajiny 19-krát a zasiahla osem obývaných oblastí. Pri nočnom útoku na mesto Beryslav a okres Cherson na juhu Ukrajiny utrpel zranenia jeden civilista.

9:00 Prístavná infraštruktúra bola opäť vystavená útoku dronov

Ruská armáda v noci na pondelok vyslala do útoku na ciele na Ukrajine 13 bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131, ďalší útočný dron neurčeného typu a riadenú strelu Ch-59. S odvolaním sa na rannú zvodku generálneho štábu ukrajinskej armády o tom informovala britská stanica BBC. Armáda dodala, že všetky pokus o útok boli zmarené. 

Šáhidmi ruská armáda zaútočila z juhu - pravdepodobne z mysu Chauda na Ruskom okupovanom Krymskom polostrove, odkiaľ drony vyslala rôznymi smermi - na juh, východ i stred Ukrajiny, pričom na trase predpokladaného útoku bola aktivovaná ukrajinská protivzdušná obrana. Deväť dronov kamikadze bolo zostrelených v Odeskej oblasti, ďalší vo Vinnyckej oblasti, spresnilo južné velenie ukrajinskej armády.

Nočný útok bol opäť zameraný na prístavnú infraštruktúru, drony boli vypustené z vôd Čierneho mora, uviedli podľa BBC ukrajinské médiá s tým, že trosky zostreleného dronu poškodili strechu budovy skladu. Ruská strana sa k leteckému útoku na Ukrajinu zatiaľ nevyjadrila, doplnila BBC.

Svoju každodennú zvodku o situácii na frontoch Ukrajiny zverejnil aj Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone; pričom v nej veľkú pozornosť venuje ruskej ofenzíve na Avdijivku, ktorá zatiaľ nedosiahla viditeľné výsledky: útok z 19. - 20. októbra sa skončil neúspechom, video z 21. októbra ukazuje len to, že ruské jednotky mierne postúpili juhovýchodne od obce Pervomajske, ktorá je od Avdijivky vzdialené 11 kilometrov.

Ruskí vojenskí blogeri píšu o „pozičnej patovej situácii“: Avdijivka je totiž silne opevnená a chránená mínovými poľami, bezpilotné lietadlá a presné zbrane sťažujú manévrovanie obrnených vozidiel. Tieto ťažkosti sú podľa ISW veľmi podobné situácii, v ktorej sa ocitla ukrajinská armáda na juhu krajiny počas prvých týždňov ofenzívy v júni tohto roku. Ukrajinská armáda odvtedy prispôsobila svoju taktiku; či sa prispôsobí aj ruská armáda, sa ešte len uvidí, dodal ISW.  Nateraz Rusko posiela na úsek frontu pri Avdijivke stále ďalšie posily, dodávajú experti ISW.

7:45 Zelenskyj vyzýva armádu, aby denne postúpila aspoň o pol kilometra

Ukrajinská armáda musí každý deň postúpiť „o najmenej 500 metrov", uviedol v nedeľňajšom večernom príhovore prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Ukrajina potrebuje výsledky každý deň, musíme odolávať ruským útokom, zabíjať okupantov a postupovať vpred. Musíme pokročiť aspoň o kilometer, aspoň o 500 metrov každý deň, ale musíme napredovať usporiadane, aby sme zlepšovali ukrajinské pozície a tlačili na okupantov," povedal Zelenskyj. „Dáva to štátu silu. Motivuje to celý svet, aby nám pomáhal. A dokazuje to, že ruský teror nefunguje," dodal ukrajinský prezident.

7:30 Rusi napriek neúspechom posielajú ďalších vojakov k Avdijivke na východe Ukrajiny

Ruská armáda podľa viacerých ukrajinských zdrojov pravdepodobne posiela ďalších vojakov na front pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe krajiny, aby podporila ofenzívne operácie napriek vysokým stratám. Uviedol to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa inštitútu to naznačuje, že Moskva pravdepodobne neplánuje vzdať sa operácie v tomto smere. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite