Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kanada zachytila dezinformačnú kampaň údajne napojenú na komunistickú Čínu

.tasr .svet

Jej cieľom bolo očierniť kanadských politikov a umlčať kritiku Číny.

Kanada zachytila dezinformačnú kampaň údajne napojenú na komunistickú Čínu sita/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

kanadská vláda v pondelok upozornila, že na sociálnych sieťach zachytila dezinformačnú kampaň údajne napojenú na Čínu, ktorej zámerom bolo znevažovanie kanadských politikov vrátane premiéra Justina Trudeaua. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že sa kampaň začala v auguste a na sile naberala aj počas septembra, pričom jej cieľom bolo zdiskreditovať a očierňovať kanadských poslancov a „umlčať kritiku“ voči Komunistickej strane Číny.

Naprieč sociálnymi sieťami vrátane Facebooku, Instagramu či X (predtým Twitter) sa pod príspevkami kanadských politikov vyskytli tisíce komentárov, ktoré šírili falošné účty a obviňovali ich z rôznych trestných či etických priestupkov.

Niektoré účty boli podľa Ottawy zapojené aj do šírenia nepravdivých informácií o augustových lesných požiaroch na Havaji, o ktorých tvrdili, že boli spôsobené tajnou „meteorologickou zbraňou“ armády Spojených štátov.

Sieť botov, ktoré stoja za dezinformačnou kampaňou, zrejme možno spojiť s rozsiahlejšou operáciou Spamouflage šíriacou nevyžiadané správy (spam), na ktorú dlhodobo verejne upozorňujú aj technologické spoločnosti vrátane Mety či Microsoftu. 

„Súčasťou kampane 'Spamouflage' bolo aj použitie pravdepodobných deep-fake videí, ktoré sú digitálne upravené umelou inteligenciou a sú zamerané na jednotlivca,“ uviedlo kanadské ministerstvo.

Čínsky rezort diplomacie v utorok obvinenia Kanady odmietol. „Kanadská strana už nejaký čas opakovane tvrdí, že Čína šíri dezinformácie zamerané na kanadských politikov, ale nikdy nepredložila žiadny dôkaz. Kanada je tá, ktorá vytvára a šíri dezinformácie,“ tvrdila hovorkyňa rezortu Mao Ning.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite