Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obama žiada Izrael, aby pri vojenských operáciách rešpektoval medzinárodné právo

.tasr .svet

Kroky Izraela môžu na dekády oslabiť jeho medzinárodnú podporu a radikalizovať Palestínčanov.

Obama žiada Izrael, aby pri vojenských operáciách rešpektoval medzinárodné právo sita/AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

bývalý americký prezident Barack Obama vyzval Izrael, aby vo vojenských operáciách proti militantnému hnutiu Hamas rešpektoval medzinárodné právo a predchádzal úmrtiam civilistov. Zároveň ale zdôraznil, že Izrael má právo brániť svojich obyvateľov pred neopodstatneným násilím zo strany Hamasu, informuje agentúra DPA. 

„Je obzvlášť dôležité - ako opakovane pripomína (súčasný) americký prezident (Joe) Biden -, aby izraelská vojenská stratégia rešpektovala ľudské práva vrátane zákonov, ktorých cieľom je v čo najväčšej možnej miere zabrániť úmrtiam a utrpeniu civilistov,“ napísal Obama v pondelok v príspevku na internetovej platforme Medium.

Obama vyjadril plnú podporu Bidenovi, ktorý sľubuje Izraelu pomoc v boji proti militantom z Hamasu, zničení jeho vojenských kapacít a zaistení bezpečného návratu stoviek rukojemníkov.

Pripomenul však, že počas bombardovania pásma Gazy prišli okrem militantov o život aj tisíce Palestínčanov vrátane detí a státisíce ľudí sú tam vnútorne vysídlené.

Rozhodnutie izraelskej vlády prerušiť dodávky potravín, vody a elektrickej energie pre civilných obyvateľov podľa Obamových slov môže okrem prehĺbenia humanitárnej krízy viesť aj k radikalizácii postojov Palestínčanov na celé generácie, či oslabeniu medzinárodnej podpory pre Izrael. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite