Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael tvrdí, že zmaril raketový útok plánovaný hnutím Hizballáh

.tasr .svet

Tieto bunky podľa IDF plánovali odpáliť protitankovú strelu na izraelské mesto Šlomi.

Izrael tvrdí, že zmaril raketový útok plánovaný hnutím Hizballáh SITA/AP Photo/Hassan Ammar

izraelská armáda v pondelok uviedla, že zmarila plánovaný raketový útok zo strany šiitského libanonského hnutia Hizballáh, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Izraelské obranné sily (IDF) na platforme X (predtým Twitter) spresnili, že útočili na „teroristickú infraštruktúru Hizballáhu v Libanone vrátane vojenského skladu a pozorovateľského stanovišťa“, pričom počas tohto útoku zasiahli štyri teroristické bunky operujúce na hraniciach s Libanonom.

Tieto bunky podľa IDF plánovali odpáliť protitankovú strelu na izraelské mesto Šlomi. Odkedy Izrael spustil masívne vzdušné útoky na pásmo Gazy v odvetnej reakcii za masakry vykonané palestínskym militantným hnutím Hamas zo 7. októbra, stále častejšie dochádza k násilným incidentom medzi Izraelom a južným Libanonom, ktorý kontroluje Hizballáh, pripomína DPA. Na oboch stranách pritom došlo j k obetiam na životoch.

Izraelský minister obrany Joav Galant cez víkend uviedol, že vzhľadom na pretrvávajúce potýčky schválil evakuáciu 14 ďalších obcí blízko libanonských hraníc. Izrael už v oblasti pohraničia pred týždňom zriadil štvorkilometrovú zónu neprístupnú civilistom.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predtým varoval Hizballáh pred otvorením druhého frontu v konflikte židovského štátu s hnutím Hamas s tým, že by to bola „životná chyba.“

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite