Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý by zakázať pravoslávnu cirkev pre jej väzby s Moskvou

.sita .svet

O definitívnom znení zákona sa ešte bude druhýkrát hlasovať a následne pôjde na podpis k prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý by zakázať pravoslávnu cirkev pre jej väzby s Moskvou SITA/AP Photo/Bernat Armangue

ukrajinský parlament vo štvrtok prevažnou väčšinou schválil prijatie legislatívy, ktorá sa považuje za účinný zákaz ukrajinskej pravoslávnej cirkvi pre jej väzby s Moskvou, a to aj napriek tomu, že cirkev trvá na tom, že je úplne nezávislá a podporuje boj Ukrajiny proti ruským okupantom.

O definitívnom znení zákona sa ešte bude druhýkrát hlasovať a následne pôjde na podpis k prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Podľa tohto právneho predpisu by však mala byť zakázaná činnosť náboženských organizácií, ktoré sú „pridružené k centrám vplyvu náboženskej organizácie, ktorej riadiace centrum sa nachádza mimo Ukrajiny v štáte vykonávajúcom ozbrojenú agresiu proti Ukrajine“.

Ukrajinská pravoslávna cirkev bola historicky spojená s Moskovským patriarchátom. Svoju úplnú nezávislosť od Moskvy vyhlásila v máji 2022, tri mesiace po ruskej invázii na Ukrajinu, a opakovane deklarovala svoju lojalitu a vyzvala členov, aby bojovali za Ukrajinu. Jej vodca, metropolita Onufrij, začiatkom tohto mesiaca povedal, že brániť Ukrajinu je „svätou povinnosťou“ každého veriaceho.

Mnohí Ukrajinci sú však naďalej podozrievaví voči cirkvi a tomu, či úplne prerušila vzťahy s moskovským patriarchom Kirillom, ktorý silne podporoval vojnu ako „metafyzickú bitku proti západnému liberalizmu“.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) začiatkom tohto mesiaca informovala, že od začiatku vojny začala 68 trestných konaní proti predstaviteľom ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, pričom boli vznesené obvinenia ako vlastizrada, kolaborácia, napomáhanie agresorskej krajine, verejné podnecovanie k náboženskej nenávisti, predaj strelných zbraní či distribúciu detskej pornografie. Podľa SBU bolo ukrajinské občianstvo odňaté 19 predstaviteľom ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorí mali ruské pasy a šírili prokremeľskú propagandu o vojne.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite