Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proeurópska opozícia bude mať zrejme v poľskom parlamente väčšinu

.tasr .svet

Liberáli vedení Donaldom Tuskom zrejme porazia Právo a spravodlivosť.

Proeurópska opozícia bude mať zrejme v poľskom parlamente väčšinu sita/AP Photo/Petr David Josek

z čiastkových výsledkov sčítania hlasov odovzdaných v nedeľných parlamentných voľbách v Poľsku vyplýva, že proeurópska liberálna opozícia vedená Donaldom Tuskom získa v parlamente väčšinu kresiel. 

Výsledky sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov naznačujú, že kým vládnuca populistická strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala 37 percent hlasov - čo jej v Sejme nezaručí väčšinu. 

Tuskom vedená Občianska koalícia (KO), strana Tretia cesta (TD) a Ľavica majú spolu 52 percent hlasov. Podľa vyjadrenia prezidenta Andrzeja Dudu by konečné oficiálne výsledky nedeľných volieb do Sejmu a Senátu mohli byť známe v utorok napoludnie.

Víťazstvo opozície vo voľbách, ktoré analytici považujú za najvýznamnejšie voľby pre Európu za posledné roky, by mohlo potenciálne predefinovať vzťah medzi Bruselom a najväčším členským štátom EÚ v strednej a východnej Európe, uviedla agentúra Reuters.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite