Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké médiá: V pondelok otvoria hraničný priechod Rafah

.tasr .svet

Prekročiť hranice do Egypta budú môcť iba Palestínčania s dvojitým občianstvom.

Americké médiá: V pondelok otvoria hraničný priechod Rafah sita/AP Photo/Tsafrir Abayov

rafah, jediný hraničný priechod medzi Egyptom a pásmom Gazy, by mal byť otvorený v pondelok o 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). Informovala o tom americká televízia NBC News s odvolaním sa na palestínskeho predstaviteľa.

Podľa NBC News budú môcť prekročiť hranicu do Egypta Palestínčania s dvojakým občianstvom. Do pásma Gazy začne zároveň opačným smerom prúdiť humanitárna pomoc.

O otvorení tohto priechodu informovala v nedeľu aj ďalšia americká televízia ABC News s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj. Podľa nej to však bude iba na niekoľko hodín. 

Do Egypta budú môcť vstúpiť cudzinci a osoby s dvojakým občianstvom, do pásma Gazy sa dostanú dodávky humanitárnej pomoci, uviedol tento zdroj pre ABC News. Dodávky humanitárnej pomoci bude kontrolovať personál Červeného kríža dosadený Izraelom, dodal zdroj.

ABC News tiež uviedla, že vojaci v egyptských mestách Aríš a Šajch Zuvajd ležiacich na severe Sinajského polostrova sa v nedeľu neskoro večer v rámci prípravy na otvorenie priechodu presunuli bližšie k hraniciam.

Skoré otvorenie priechodu Rafah avizoval v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, neuviedol však podrobnosti.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite