Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská armáda zakázala civilistom vstup do blízkosti hranice s Libanonom

.tasr .svet

Izraelská armáda v nedeľu vydala nariadenie, ktorým izraelským civilistom zakázala vstup do pásma územia v šírke štyroch kilometrov od libanonskej hranice.

Izraelská armáda zakázala civilistom vstup do blízkosti hranice s Libanonom SITA/AP Photo/Ariel Schalit

tento rozkaz bol vydaný po opakovaných pokusoch kománd libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh a pridružených palestínskych frakcií o prienik na izraelské územie a po ostreľovaní oblasti okolo tzv. modrej línie, ktorá od roku 2000 de facto vyznačuje hranicu medzi Izraelom a Libanonom.  

Obyvateľom žijúcim v osadách vzdialených do dvoch kilometrov od libanonskej hranice izraelská armáda nariadila, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombových krytov.

Izraelská armáda tiež upozornila verejnosť, že v pohraničí s Libanonom ruší služby GPS, čo môže ovplyvniť navigačné aplikácie.

Od útokov Hamasu na Izrael a protiútokov izraelskej armády v pásme Gazy dochádza pozdĺž hranice medzi Izraelom a Libanonom k ozbrojeným incidentom, čo podnecuje ďalšie obavy z eskalácie situácie v oblasti. 

K ďalšiemu z útokov sa prihlásilo hnutie Hizballáh, ktoré v nedeľu ostreľovalo izraelský pohraničný post pri meste Štula, pričom došlo k obetiam na životoch. 

Ako informovala agentúra DPA, v odvete izraelské delostrelectvo ostreľovalo predmestie libanonského mesta Ajtá aš-Šáb a obce Rumajš a Ramja. 

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) medzičasom informoval, že paľba z Libanonu si v Izraeli vyžiadala život jedného muža a troch zranených. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite