Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arménsko oficiálne uznalo jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu

.tasr .svet

Arménsky prezident Vahagn Chačaturjan v sobotu oznámil, že napriek varovaniam zo strany Ruska podpísal ratifikáciu Rímskeho štatútu, na ktorého základe bol vytvorený Medzinárodný trestný súd ICC.

Arménsko oficiálne uznalo jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu wikipedia/OSeveno

chačaturjanov úrad vydal vyhlásenie s tým, že prezident podpísal zmluvu zároveň „s retroaktívnym uznaním jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu Arménskou republikou“.

Arménsky ústavný súd ešte v marci tohto roka rozhodol, že záväzky stanovené Rímskym štatútom, na ktorého základe bol vytvorený Medzinárodný trestný súd (ICC), sú v súlade so základnými zákonmi krajiny.

Došlo k tomu týždeň po tom, čo ICC v Haagu vydal zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina, ako aj na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú pre podozrenia z vojnových zločinov najmä v súvislosti s násilnou deportáciou detí z okupovaných území Ukrajiny do Ruska.

Rusko neuznáva jurisdikciu ICC. Od roku 2016 nie je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu, ktorým sa riadi činnosť tohto súdu. ICC zasa neuznáva imunitu hláv štátov pri vyšetrovaní a trestaní vojnových zločinov. Pre Putina zatykač ICC znamená, že ak vstúpi na územie krajiny, ktorá je signatárom Rímskeho štatútu, potom by tento štát mal povinnosť ho zatknúť.

Arménsko vo štvrtok pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ), ktorý taktiež sídli v Haagu, obvinilo  Azerbajdžan z etnických čistiek v Náhornom Karabachu. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite