Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Saudská Arábia prerušila rokovania o normalizácii vzťahov s Izraelom

.tasr .svet

Dôvodom sú zrejme boje medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

Saudská Arábia prerušila rokovania o normalizácii vzťahov s Izraelom SITA/AP Photo/Ariel Schalit

saudská Arábia prerušila rozhovory o možnej normalizácii vzťahov s Izraelom. Agentúre AFP to povedal nemenovaný zdroj oboznámený so stavom týchto rokovaní. Dôvodom sú zrejme boje medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas. 

„Saudská Arábia sa rozhodla pozastaviť diskusiu o možnej normalizácii (vzťahov s Izraelom) a informovala (o tom) amerických predstaviteľov,“ uviedol zdroj podľa sobotňajšej správy agentúry AFP.

Do minulej soboty, keď sa odohral vpád kománd hnutia Hamas a začali sa mohutné raketové údery na Izrael a následne i jeho odveta, Saudská Arábia hovorila o pokroku v diplomatických rokovaniach vedených USA s cieľom normalizovať vzťahy s Izraelom, konštatovala AFP. Poznamenala, že takáto normalizácia by bola významným krokom pre konzervatívne kráľovstvo, na ktorého území sa nachádzajú dve najposvätnejšie miesta islamu.

Rijád však v posledných dňoch vyjadruje čoraz väčšie znepokojenie o osud Palestínčanov v pásme Gazy kontrolovanom Hamasom, kde Izrael v posledných dňoch podnikol tisíce úderov a nariadil evakuáciu civilistov zo severu na juh enklávy. Saudská Arábia v piatok odsúdila toto vysídlenie Palestínčanov i útoky na „bezbranných civilistov“.

AFP pripomenula, že do Saudskej Arábie v sobotu pricestoval americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý sa v rámci kyvadlovej diplomacie pokúša - spoločne so spojencami USA na Blízkom východe - vybudovať koalíciu proti Hamasu, zabrániť ďalším aktérom pripojiť sa k vojne proti Izraelu a pokúsiť sa zabezpečiť prepustenie rukojemníkov zajatých v Izraeli a zadržiavaných Hamasom v Gaze.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite