Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vrcholní predstavitelia EÚ odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael

.tasr .svet

Militantné hnutie Hamas v piatok vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela.

Vrcholní predstavitelia EÚ odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg

vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a predseda Európskej rady Charles Michel v sobotu odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že EÚ správy z Izraela sleduje. „Jednoznačne odsudzujeme útoky hnutia Hamas,“ napísal. „Toto hrozné násilie sa musí bezprostredne skončiť. Terorizmus a násilie nič nevyriešia,“ dodal. EÚ podľa jeho slov v týchto náročných chvíľach vyjadruje solidaritu s Izraelom.

„Rázne odsudzujeme bezhlavé útoky voči Izraelu a jeho obyvateľom z tohto rána, ktoré spôsobujú teror a násilie voči nevinným obyvateľom,“ uviedol Michel. EÚ podľa jeho slov vyjadruje solidaritu Izraelčanom a stojí pri nich.

Nemecká ministerka Baerbocková na sociálnych sieťach napísala, že palestínska militantná skupina Hamas „prispieva k stupňovaniu násilia“ a apelovala, že „násilie a rakety zacielené na nevinných ľudí treba okamžite zastaviť“. 

Izrael „má našu plnú solidaritu a má právo, garantované medzinárodným právom, brániť sa proti terorizmu“, uviedla Baerbocková, keď izraelská armáda začala podnikať letecké protiútoky na palestínske pásmo Gazy ovládané radikálnym hnutím Hamas.

Nemecko sa po začatí ruskej invázie na Ukrajinu znovu vyzbrojuje a nedávno oznámilo nákup systému raketovej protivzdušnej obrany Arrow 3 od Izraela. Berlín to označil za „historickú“ dohodu a dôležitý príspevok Izraela k bezpečnosti Európy.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly tiež ostro kritizoval útok palestínskej militantnej organizácie Hamas na Izrael.

„Spojené kráľovstvo jednoznačne odsudzuje strašné útoky Hamasu na izraelských civilistov,“ napísal Cleverly na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. „Spojené kráľovstvo bude vždy podporovať právo Izraela na sebaobranu,“ doplnil.

Taliansko v sobotu vyhlásilo, že podporuje „právo Izraela na sebaobranu“ proti prebiehajúcemu „brutálnemu útoku“, keď na územie Izraela dopadli z pásma Gazy už stovky rakiet.

Vláda v Ríme „čo najdôraznejšie odsudzuje teror a práve prebiehajúce násilie proti nevinným civilistom“. 

Ukrajina tiež v sobotu, po vypálení rakiet z pásma Gazy, vyjadrila solidaritu s Izraelom. „Ukrajina ostro odsudzuje prebiehajúce teroristické útoky proti Izraelu, vrátane raketových útokov proti civilnému obyvateľstvu v Jeruzaleme a Tel Avive. Vyjadrujeme našu podporu Izraelu a jeho právu brániť seba a svojich občanov,“ napísalo na sociálnych sieťach ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

K odsudzujúcim reakciám na útoky z Gazy sa pridalo tiež Francúzsko. Paríž vyjadruje „plnú solidaritu s Izraelom a obeťami“ a zdôrazňuje, že „absolútne odmieta terorizmus a je oddaný myšlienke bezpečnosti Izraela“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že útoky „dôrazne odsudzuje“.

Holandský premiér Mark Rutte reagoval: „Prichádzajú desivé zábery z Izraela. Teroristická organizácia Hamas podniká bezprecedentný útok na Izrael... Toto násilie musí prestať. Izrael má plné právo brániť sa.“

Španielsko vyhlásilo, že je „šokované rozsiahlym násilím“ – útokmi na Izrael.

Rusko reagovalo výzvou na zdržanlivosť. „Sme teraz v kontakte s každým. S Izraelčanmi, Palestínčanmi, Arabmi,“ povedal námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov pre ruskú súkromnú tlačovú agentúru Interfax. Dodal: „Samozrejme, vždy vyzývame na zdržanlivosť.“

reaguje aj Česko a Slovensko

Česká vláda v sobotu slovne odsúdila palestínske hnutie Hamas, ktoré spustilo útoky na Izrael. Prezident Petr Pavel útoky označil za odsúdeniahodný teroristický čin voči štátu Izrael a civilnému obyvateľstvu. TASR správu prevzala z agentúry AFP a sociálnej siete X (predtým Twitter).

„Raketové útoky a prenikanie kománd Hamasu do Izraela zablokuje akékoľvek snahy o mierové riešenie palestínsko-izraelského konfliktu na dlhú dobu,“ napísal Pavel na sociálnej sieti. Dodal, že toto agresívne konanie nutne vyvolá tvrdú a oprávnenú reakciu Izraela, ktorá si vyžiada mnoho obetí. „Cesta k urovnaniu akýchkoľvek problémov nevedie cez agresívne ozbrojené akcie, ale je potrebné hľadať ich za rokovacím stolom a s veľkou dávkou dobrej vôle,“ dodal.

„Odsudzujem teroristické útoky na Izrael,“ uviedol na sociálnej sieti v angličtine český premiér Petr Fiala. Dodal, že v myšlienkach je s nevinnými obeťami násilia. „Našim priateľom v Izraeli želám čo najrýchlejšie vyriešenie situácie a naplnenie ich ambícii žiť v mieri a bezpečnosti,“ napísal.

Nočný raketový útok na Izrael, i preniknutie teroristov na jeho územie z pásma Gazy ostro odsúdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. „Izrael má právo brániť sa voči takejto agresii,“ napísal na sociálnej sieti X.

Vyjadril zároveň ľútosť nad obeťami útokov i nad všetkými, ktorých násilný akt zasiahol.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite