Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europarlament vyzval EÚ na začatie prístupových rokovaní s Moldavskom

.tasr .svet

Prístupové rokovania s Kišiňovom by sa podľa neho mali začať do konca tohto roka

Europarlament vyzval EÚ na začatie prístupových rokovaní s Moldavskom SITA/AP Photo/Andreea Alexandru Prezidentka Moldavska Maia Sanduová

poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok potvrdili svoj záväzok voči budúcemu členstvu Moldavska v Európskej únii.

Moldavská vláda podľa europoslancov preukázala odhodlanie a schopnosť splniť požiadavky Európskej komisie na začatie rokovaní o členstve. Uznesenie v prospech prístupových rokovaní s Moldavskom podporilo 448 poslancov, 45 bolo proti a 43 sa zdržalo hlasovania.

Uznesenie uvádza, že EÚ a jej členské štáty by mali zvýšiť finančnú a technickú pomoc Moldavsku, aby uľahčili jeho rýchlu a účinnú integráciu do Únie. To zahŕňa rýchle uvoľnenie novej splátky prebiehajúcej makrofinančnej pomoci Európskou komisiou.

Europarlament upozornil, že integrácia do EÚ je proces, ktorý si vyžaduje splnenie kritérií členstva, a preto vyzval všetkých moldavských politických aktérov na konsenzus o najdôležitejších a naliehavých reformách počas harmonizácie právnych predpisov s normami EÚ.

Podľa EP pre Moldavsko je najdôležitejšie zaistiť udržateľnú a komplexnú reformu súdnictva a pokračovať v boji proti korupcii. Zároveň by malo pokračovať na odstraňovaní oligarchizácie, na reforme riadenia verejných financií, v boji proti organizovanej trestnej činnosti a v reforme verejnej správy.

Po ruskej invázii na Ukrajinu Moldavsko v marci 2022 požiadalo o členstvo v EÚ a v júni 2022 získalo štatút kandidátskej krajiny. V apríli 2023 EP vyzval, aby sa prístupové rokovania s touto krajinou začali do konca roka 2023, ak Moldavsko splní deväť krokov stanovených Európskou komisiou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite