Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predseda americkej snemovne McCarthy bol odvolaný z funkcie

.tasr .svet

Americká Snemovňa reprezentantov odvolala svojho predsedu prvýkrát vo svojej 234-ročnej histórii.

Predseda americkej snemovne McCarthy bol odvolaný z funkcie SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite

predsedu americkej Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho v utorok kongresmani odvolali z funkcie. Podľa agentúry AP sa tak stalo prvýkrát v histórii Spojených štátov, informuje TASR.

Za odvolanie McCarthyho z postu predsedu Snemovne reprezentantov hlasovalo na napätej schôdzi 216 kongresmanov, proti bolo 210. Návrh na odvolanie McCarthyho predložil v pondelok jeho rival, republikánsky kongresman Matt Gaetz. Za odvolanie predsedu snemovne hlasovalo osem republikánov a všetci kongresmani Demokratickej strany, ktorí tvrdili, že McCarthy nie je hodný vedenia snemovne.

AP konštatuje, že ďalšie kroky sú nejasné, pričom neexistuje zrejmý nástupca, ktorý by viedol Snemovňu reprezentantov, v ktorej majú republikáni väčšinu. Snemovňu podľa pravidiel dočasne povedie McCarthyho spojenec Patrick McHenry, kým kongresmani nezvolia nového predsedu. Republikán McCarthy (58) sa k svojmu odvolaniu bezprostredne nevyjadril, všíma si AFP.

Gaetz je vedúcou postavu malej skupiny krajne pravicových republikánskych kongresmanov. Ich odmietavý postoj priviedol federálnu vládu na pokraj tzv. shutdownu - prerušenia financovania štátnych inštitúcií. V piatok 29. septembra odmietli návrh zákona o dočasnom financovaní vlády, ktorý navrhol samotný McCarthy. 

Táto skupina tiež odmieta poslať ďalšiu pomoc Ukrajine s tým, že tieto prostriedky sa dajú lepšie využiť v USA na boj s nezákonnou migráciou.      „Dôvod, prečo Kevin McCarthy dnes padol, je ten, že Kevinovi McCarthymu nikto neverí, “ povedal Gaetz po hlasovaní. Bývalý republikánsky prezident Donald Trump, ktorý sa v roku 2024 chystá opäť kandidovať, reagoval na odvolanie McCarthyho v príspevku na sociálnej sieti slovami: „Prečo republikáni vždy medzi sebou bojujú.“

Americká Snemovňa reprezentantov odvolala svojho predsedu prvýkrát vo svojej 234-ročnej histórii, píše agentúra AFP. Stalo sa tak rok pred konaním prezidentských volieb.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite