Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spor o obilie škodí Ukrajine aj Poľsku, myslí si Kuleba

.tasr .svet

Poľská populistická pravicová vláda má silnú podporu v poľnohospodárskych oblastiach krajiny a zákaz dovozu ukrajinského obilia propaguje pred voľbami ako opatrenie na ochranu poľských farmárov.

Spor o obilie škodí Ukrajine aj Poľsku, myslí si Kuleba AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

stupňovanie sporu medzi Kyjevom a Varšavou okolo vývozu ukrajinského obilia škodí obom stranám. Povedal to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rámci rozhovoru, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Poľsko v septembri predĺžilo platnosť embarga na dovoz obilia z Ukrajiny, čo viedlo k diplomatickému sporu s Kyjevom, pripomína AFP.

„Poľsku sme vyslali jasné signály o našom odhodlaní dosiahnuť konštruktívne riešenie tejto situácie. Túto vojnu o obilie nepotrebujeme a nepotrebuje ju ani Poľsko,“ povedal Kuleba v rozhovore pre agentúru Interfax Ukrajina. Upozornil, že spor sa môže ešte prehĺbiť, pretože pred októbrovými parlamentnými voľbami v Poľsku silnejú emócie. Poliaci pristúpia k volebným urnám 15. októbra.

Poľská populistická pravicová vláda má silnú podporu v poľnohospodárskych oblastiach krajiny a zákaz dovozu ukrajinského obilia propaguje pred voľbami ako opatrenie na ochranu poľských farmárov. Celá záležitosť sa podľa Kulebových slov nakoniec vyrieši. Upozornil však na možné dlhodobé následky súčasnej napätej situácie. „Skutočnosť, že tvrdenia o nevďačnosti Ukrajiny a Ukrajincov sú zasadené do hláv Poliakov, môže mať mimoriadne negatívne následky na bezpečnosť, “povedal.                 

Vyjadrenia o údajnej nevďačnosti označil za absolútnu lož. „Ukrajina je veľmi úprimne a hlboko vďačná Poliakom a poľskej vláde,“ pripomenul. Európska komisia 15. septembra zrušila dočasný zákaz dovozu pšenice, kukurice, repkových a slnečnicových semien z Ukrajiny. Poľsko, Maďarsko a Slovensko sa však rozhodli tieto obmedzenia jednostranne predĺžiť. Ukrajina zareagovala sťažnosťou na tieto tri krajiny na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite