Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Frakcia Fideszu nepodporí vstup Švédska do NATO

.tasr .svet

Vstup Švédska do NATO neschválili už iba Turecko a Maďarsko.

Frakcia Fideszu nepodporí vstup Švédska do NATO SITA/AP Photo/Anna Szilagyi

poslanci parlamentných frakcií vládnych strán Fidesz-KDNP, ktorí rokujú druhý deň v severomaďarskom Ostrihome, v zákonodarnom zbore nepodporia vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Podľa servera atv.hu to vo štvrtok povedal predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis, informuje spravodajca TASR v Budapešti. 

Poslanci si v rámci tohto výjazdového rokovania pozreli desaťminútový švédsky dokumentárny film s kritickým obsahom k demokracii v Maďarsku, na ktorý poukázali viacerí členovia maďarského kabinetu. 

Gulyás o filme povedal, že je šokujúci a plný klamstiev. „Navyše film nakrútili s opozičným aktivistom Mártonom Gulyásom, no zabudli spomenúť, že ten je aktívnym odporcom maďarskej vlády,“ dodal a poznamenal, že Švédi zrejme očakávajú od Budapešti podporu ich vstupu do NATO. 

Maďarsko podľa jeho slov očakáva od Štokholmu vysvetlenie. Podčiarkol, že v tomto prípade prekážku k vstupu Švédska do NATO vytvorili maďarskí ľavicoví aktivisti.

Premiér Viktor Orbán vo svojom prejave v stredu večer hovoril o tom, že tento rok sa odporcovia Maďarska budú snažiť dostať Maďarsko na kolená a obrať ho o suverenitu. Podľa neho impérium Georgea Sorosa, bruselskí byrokrati a ich spojenci, medzi ktorými spomenul aj amerických demokratov, spúšťajú útok proti pravicovým médiám vo väčšine európskych krajín a voči národným stranám, ktoré v politike fungujú často bez peňazí. Útoky proti Maďarsku si Orbán vysvetľuje tým, že „v Európe je dnes najslobodnejšou krajinou“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite