Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arménsko: V Karabachu zomrelo 32 ľudí, 200 utrpelo zranenia

.tasr .svet

Čísla mŕtvych a zranených sa podľa oboch strán líšia.

Arménsko: V Karabachu zomrelo 32 ľudí, 200 utrpelo zranenia sita/AP Photo/Siranush Sargsyan

viac než 30 ľudí vrátane civilistov a detí prišlo o život a vyše 200 utrpelo zranenia za necelých 24 hodín azerbajdžanskej vojenskej operácie v odštiepeneckom, Arménmi obývanom regióne Náhorný Karabach. Uviedli to v stredu podľa agentúry AFP arménski predstavitelia.

„V dôsledku ostreľovania máme v súčasnosti 32 mŕtvych a viac než 200 zranených ľudí,“ spresnila arménska ombudsmanka Anahit Manasjanová na Facebooku s tým, že medzi obeťami je sedem civilistov vrátane dvoch detí.

Agentúra Reuters však v stredu citovala bývalého šéfa vlády neuznanej Republiky Náhorný Karabach Rubeda Vardanjana, podľa ktorého prišlo počas utorkovej pozemnej „protiteroristickej“ operácie Azerbajdžanu o život takmer 100 ľudí a stovky utrpeli zranenia.

Cieľom tejto operácie má byť opätovné nastolenie ústavného poriadku v Náhornom Karabachu.

„V podstate nám hovoria, že musíme odísť, alebo akceptovať, že toto je súčasť Azerbajdžanu . V podstate ide o klasické etnické čistky, pri ktorých prišlo o život množstvo civilistov,“ dodal Vardanjan. 

Zároveň kritizoval nečinnosť Ruska, ktoré má v oblasti svoje mierové jednotky, ale aj ostatných krajín sveta. „Nikto nič nerobí, každý to ignoruje. Rusko je ticho, takisto však aj Západ,“ podotkol.

Arménsko a Azerbajdžan sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou arménskych separatistov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne podpísal Ruskom sprostredkované prímerie s Arménskom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite