Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 84. týždeň vojny (18. 9. – 24. 9. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 84. týždeň vojny (18. 9. – 24. 9. 2023) GENERÁLNY ŠTÁB OZBROJENÝCH SÍL UKRAJINY

Správy z predchádzajúceho dňa 24.9.2023:

19:00 Diverzanti zasiahli ruské vojenské ciele v Moskovskej a Kalužskej oblasti

Neznámi sabotéri zaútočili v noci na nedeľu na vojenské objekty v Moskovskej a Kalužskej oblasti v Rusku. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú spravodajskú službu.

Na vojenskej základni v okrese Naro-Fominskij v Moskovskej oblasti bolo údajne zničené cisternové auto, zatiaľ čo štyri vozidlá s prívesmi boli zničené na inej základni v meste Kaluga.

17:30 Ruské útoky na Chersonskú oblasť si vyžiadali najmenej dva ľudské životy

Ruské útoky v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pripravili v nedeľu o život dvoch civilistov, pričom ďalších najmenej sedem ľudí utrpelo zranenia. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

Okupanti zaútočili v nedeľu ráno na viaceré dediny v okrese Beryslav, ktorý leží na oslobodenom západnom brehu rieky Dnipro. Ďalšie útoky za použitia delostrelectva nasledovali približne o 12:00 miestneho času.

Úrady podľa prokuratúry začali vyšetrovanie útokov, pri ktorých boli poškodené súkromné domy, byty a materská škola.

16:30 Zima nenaruší ukrajinskú protiofenzívu, tvrdia vojenskí analytici

Nadchádzajúca zima nemusí nutne zastaviť postup ukrajinských protiofenzívnych jednotiek. V najnovšej aktualizácii to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Zatiaľ čo sezónne počasie môže spomaliť pozemné pohyby a ohroziť logistiku, nebude znamenať definitívny koniec ukrajinských protiofenzívnych operácií,“ napísal ISW.

Veliteľ tavrijskej operatívno-strategickej skupiny síl Oleksandr Tarnavskyj v sobotňajšom rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN uviedol, že zima výrazne nenaruší protiofenzívu, keďže ukrajinské sily postupujú skôr pešo, než by sa spoliehali na vozidlá. Tarnavskyj velí ukrajinským frontovým jednotkám v Záporožskej a Doneckej oblasti.

Podľa ISW počasie nebude rozhodujúcim faktorom úspechu protiofenzívy. „Vyvrcholenie ukrajinskej protiofenzívy bude pravdepodobne závisieť skôr od ruskej a ukrajinskej rovnováhy síl, ako aj od západnej pomoci Ukrajine," uviedol ISW.

14:30 Rusmi dosadený šéf Doneckej oblasti zaviedol päťhodinový zákaz vychádzania

Rusmi dosadený šéf okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny Denis Pušilin zaviedol čiastkový zákaz vychádzania. Ako referuje web news.sky.com, podľa dekrétu zverejneného v nedeľu majú civilisti zakázané zdržiavať sa na uliciach a verejných priestranstvách od pondelka do piatku v čase medzi 23:00 a 4:00.

Dekrét tiež zakazuje zhromaždenia, protesty a iné masové podujatia v častiach Doneckej oblasti pod ruskou kontrolou, pokiaľ to nedovolia okupačné orgány. Okrem toho Pušilin zaviedol vojenský dohľad nad poštovou korešpondenciou, telekomunikačnými správami a telefonickými rozhovormi. Dekrét tiež načrtáva zriadenie kontrolných bodov a bezpečnostných stanovíšť na hraniciach s Luhanskou a Záporožskou oblasťou.

13:00 Následky ukrajinského útoku na centrum Kurska

12:45 Ruské útoky na juhu Ukrajiny si vyžiadali dvoch mŕtvych, oznámili gubernátori

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruských útokoch v Chersonskej a Záporožskej oblasti, oznámili tamojší gubernátori. TASR o tom informuje podľa správ televízie CNN a denníka The Guardian. V obci Beryslav v Chersonskej oblasti si ruský útok vyžiadal život jednej ženy, pričom zranenia utrpel aj policajt a ďalší dvaja ľudia, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Pri útoku boli zasiahnuté domy.

Gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško zase informoval o smrti 53-ročného muža pri ostreľovaní. Ruské útoky sa podľa neho v noci sústredili na 25 miest v Záporožskej oblasti a boli pri nich poškodené domy a infraštruktúra.

Pri ukrajinskom dronovom útoku bola zase zasiahnutá administratívna budova v centra mesta Kursk na juhu Ruska, oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Kursk leží približne 90 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. „V Kursku napadol ukrajinský dron administratívnu budovu v centrálnom okrese. Bola mierne poškodená strecha. Na mieste sú zamestnanci zásahovej služby,“ uviedol na sociálnej sieti Telegram gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.

Ukrajina v posledných mesiacoch často útočí na ruské mestá. V auguste ukrajinský dron poškodil v Kursku aj železničnú stanicu pri útoku, ktorý si vyžiadal aj päť ranených a spôsobil veľké škody. Rusko a Ukrajina pritom pravidelne hlásia prieniky dronov v čase, keď ukrajinská armáda podniká protiútok s cieľom dobyť späť územia kontrolované Ruskom.

12:30 Vojaci prerezávajú ruské logistické trasy v bachmutskom smere

Ukrajinské ozbrojené sily už dosiahli jednu logistickú trasu Rusov smerom na Bachmut v Doneckej oblasti a pracujú na odrezaní ďalších. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hovorca ukrajinských síl na východe krajiny Iľja Jevlaš.

„Jedna z ciest, už to môžeme dokončiť, je cesta Bachmut - Horlivka, ktorá je tri kilometre od kontaktnej línie. To je pracovná vzdialenosť pre naše mínomety a bezpilotné zariadenia,“ povedal.

Podľa Jevlaša majú Rusi naďalej niekoľko logistických trás, ktoré používajú na dodávanie zásob vojakom na bachmutskom fronte, vrátane ciest, ktoré vedú z okupovaného územia.

„Teraz však pokračujeme v prerezávaní týchto ciest a budeme v tom pokračovať, aby sme v tomto smere vykrvácali ruskú skupinu a spôsobili jej maximálne straty,“ dodal Jevlaš.

8:30 Kľúčový veliteľ očakáva výraznejší postup ukrajinských vojakov v Záporožskej oblasti

Veliteľ tavrijskej operatívno-strategickej skupiny síl Oleksandr Tarnavskyj očakáva, že po prielome ruskej obrannej línie v dedine Verbove nastane čoskoro v Záporožskej oblasti ešte výraznejší postup ukrajinských vojakov. Ako referuje web, tieto slová naznačujú, že ukrajinská armáda na južnom fronte dosahuje pokrok.

„Verím, že áno (nastane veľký prielom),“ povedal Tarnavskyj pre CNN, hoci vraví, že jeho jednotky postupovali pomalšie, než sa očakávalo. „Myslím si, že sa to stane po Tokmaku. Momentálne sa (Rusi) spoliehajú na hĺbku svojej tamojšej obrannej línie,“ dodal Tarnavskyj.

Tokmak tvorí dôležitú bariéru medzi ukrajinskými silami a mestom Melitopoľ, ktoré je vstupnou bránou na anektovaný Krym a dôležitým ruským tranzitným uzlom.

Správy z predchádzajúceho dňa 23.9.:

16:00 Sevastopoľ zažil ďalší raketový útok

Ukrajina v sobotu ráno spustila ďalší raketový útok na mesto Sevastopoľ na okupovanom polostrove Krym. Udialo sa tak deň po tom, ako ukrajinské sily pri raketovom útoku zasiahli veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v tomto meste.

Moskvou vymenovaný gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev informoval o sobotňajšom útoku na Telegrame asi hodinu po dopade trosiek zo zachytených rakiet. V oblasti zastavili a neskôr obnovili trajektovú dopravu.

Podľa ukrajinských kanálov na Telegrame bolo počuť hlasné explózie pri dedine Viľne severne od Krymu, po ktorých svedkovia hovorili o stúpajúcich oblakoch dymu.

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov vyhlásil, že pri piatkovom útoku prišlo o život deväť ľudí a ďalších 16 utrpelo zranenia. Budanov dodal, že sú medzi nimi aj ruskí generáli.

14:30 Najnovšie zábery ukazujú ukrajinský zásah ruskej čiernomorskej flotily v Sevastopole

 

12:30 Ozbrojené sily prelomili ruskú obranu v dedine Verbove

Ukrajinskí vojaci prelomili ruskú obranu v dedine Verbove v Záporožskej oblasti. V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN to povedal veliteľ tavrijskej operatívno-strategickej skupiny síl Oleksandr Tarnavskyj.

„Na ľavom krídle (neďaleko Verbove) máme prielom a pokračujeme ďalej. Nie tak rýchlo, ako sa očakávalo, nie ako vo filmoch o druhej svetovej vojne. Hlavnou vecou je nestratiť túto iniciatívu,“ vyhlásil Tarnavskyj, ktorý predpovedá, že ukrajinskí vojaci spravia ešte väčší prielom.

10:30 Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vrátane 650 miliónov kanadských dolárov

Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane 650 miliónov kanadských dolárov na 50 obrnených vozidiel a výcvik pilotov na stíhačkách F-16, a to nad rámec svojich existujúcich záväzkov v oblasti vojenskej pomoci v priebehu nasledujúcich troch rokov. Ako referuje web Kyiv Independent, kanadský premiér Justin Trudeau povedal tamojšiemu parlamentu o dodatočnom financovaní za prítomnosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajinský líder už počas návštevy Washingtonu zabezpečil pre svoju krajinu ďalší veľký balík vojenskej pomoci od Spojených štátov. Kanada o deň neskôr napodobnila USA. Zelenskyj v kanadskom parlamente poďakoval Trudeauovi a kanadskej vláde, pričom si od zákonodarcov vyslúžil potlesk v stoji. „Kanadská podpora Ukrajiny so zbraňami a vybavením nám umožnila zachrániť tisíce životov. Kanadský postoj v súvislosti so sankciami voči Rusku povzbudil ostatných vo svete,“ vyhlásil Zelenskyj.

Počas vystúpenia v parlamente povedal, že Rusko pácha genocídu na ukrajinskom ľude. „Keď vyzývame svet, aby nám pomohol, nejde len o obyčajný konflikt, ide o záchranu životov miliónov ľudí,“ povedal Zelenskyj a pripomenul ľudské straty a skazu v Mariupoli, Bachmute, Volnovache a ďalších ukrajinských mestách.

9:00 Útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily neprežilo najmenej deväť ľudí

Ukrajinský raketový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme si vyžiadal najmenej deväť mŕtvych a 16 zranených. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyryla Budanova, sú medzi nimi aj ruskí generáli.

Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, je jedným z najväčších miest na polostrove Krym, ktorý v roku 2014 ilegálne anektovali ruské sily. Po piatkovom raketovom útoku boli trosky „rozptýlené na stovky metrov“, pričom na miesto útoku smerovalo veľké množstvo sanitiek.

Podľa Budanova môže byť počet obetí vyšší. „Veliteľ skupiny, generálplukovník (Alexander) Romančuk je medzi zranenými a je vo vážnom stave. Náčelník štábu generálporučík (Oleg) Cekov je v bezvedomí. Počet zranených obyčajných vojakov, ktorí nie sú zamestnancami, sa stále zisťuje. Toto sú vojaci v službe, ochranka a tak ďalej - nie sú zahrnutí v zozname, ktorý som vám povedal,“ poznamenal Budanov.

Spomenutý Romančuk je veliteľom ruských síl na zaporižžskom fronte a v tomto roku ho povýšili do hodnosti generálplukovníka. Generálporučík Oleg Cekov je veliteľom 200. samostatnej gardovej motostreleckej brigády pobrežných síl Severnej flotily ruského námorníctva. Budanov zároveň nepotvrdil správy o údajnej smrti admirála Viktora Sokolova, veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily.

Správy z predchádzajúceho dňa 22.9.:

20:00 Ruský útok na Kremenčuk si vyžiadal jednu obeť a 15 ranených

Ruská armáda v piatok raketami zasiahla mesto Kremenčuk v strednej časti Ukrajiny. O život prišla najmenej jedna osoba a ďalších 15 ich bolo zranených. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP, uvádza TASR.

Gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin v statuse na platforme Telegram dodal, že medzi zranenými je jedno dieťa. Podľa jeho vyjadrenia ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zostrelili jednu z vypálených rakiet. Ďalšie však zasiahli objekt civilnej infraštruktúry.

Ukrajinská armáda na svojom oficiálnom webe informovala, že v smere na Kremenčuk podvečer zaznamenala prelet okrídlenej rakety. Mesto Kremenčuk bolo vystavené ruskému útoku aj túto stredu, keď miestnu ropnú rafinériu zasiahol jeden z roja samovražedných dronov vyslaných ruskou armádou.

19:30 USA poskytnú Ukrajine menší počet rakiet dlhého doletu ATACMS

Spojené štáty pošlú na Ukrajinu „malý počet“ raketových systémov dlhého doletu ATACMS. Ako referuje web news.sky.com s odvolaním sa NBC News, pod podmienkou anonymity to potvrdili traja americkí predstavitelia. Tí uviedli, že Ukrajina dostane od USA bližšie nešpecifikované množstvo zbraní, no neposkytli časový harmonogram.

Ukrajina niekoľko mesiacov žiadala USA o dodanie armádneho taktického raketového systému, známeho ako ATACMS, ktorý by Kyjivu poskytol schopnosť zaútočiť na ciele zo vzdialenosti až 300 kilometrov. Americkí predstavitelia doteraz trvali na tom, že boli „na stole“, ale je veľmi nepravdepodobné, že budú zahrnuté do tohto najnovšieho balíka podpory.

Podľa vojenského analytika Seana Bella s pomocou systémov ATACMS sa všetci ruskí vojaci na Ukrajine ocitnú „na dostrel“. „Našťastie sa dajú odpáliť z raketového systému HIMARS, a Ukrajinci už majú na ne odpaľovacie zariadenia. USA poskytujú len samotné rakety,“ povedal Bell, podľa ktorého získa Ukrajina „skutočne zaujímavú vojenskú schopnosť“.

Bell sa domnieva, že zmena amerického postoja v súvislosti s dodaním rakiet dlhého doletu vyplynula z tvrdej kampane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas návštevy Washingtonu.

WIKIPEDIA

18:00 Krym sa stal terčom bezprecedentného kybernetického útoku

Ruské okupačné úrady na ukrajinskom polostrove Krym v piatok uviedli, že miestni poskytovatelia internetu sa stali terčom bezprecedentného kybernetického útoku. Tento útok nasleduje po úderoch na sídlo ruskej Čiernomorskej flotily v krymskom prístavnom meste Sevastopoľ. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie poradcu „hlavy Krymu" Olega Kryčkova na komunikačnej platforme Telegram.

16:20 Kyjev sa prihlásil k útoku na štáb Čiernomorskej flotily v Sevastopole

Ukrajina sa v piatok prihlásila  k zodpovednosti za útok na budovu velenia Čiernomorskej flotily na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, pričom ho označila za úspešný. Informovala o tom britská stanica BBC a agentúra AFP.

Tlačový odbor ukrajinskej armády v statuse na komunikačnej platforme Telegram spresnil, že ukrajinské jednotky spustili svoj "úspešný útok" na štáb Čiernomorskej flotily v dočasne okupovanom Sevastopole v piatok okolo 12.00 h miestneho času. Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že systémy protivzdušnej obrany zostrelili nad anektovaným Sevastopolom päť rakiet. 

„V dôsledku útoku bola poškodená historická budova veliteľstva Čiernomorskej flotily,“ uviedlo ruské ministerstvo. Britská stanica BBC, ktorá toto vyhlásenie Moskvy citovala, podotkla, že z textu nie je jasné, či veliteľstvo Čiernomorskej flotily zasiahla raketa alebo jej úlomok. 

Pôvodne ruské ministerstvo uvádzalo, že jeden vojak prišiel v dôsledku útoku o život. V najnovšom vyhlásení sa píše, že jeden vojak je nezvestný.

SITA/CRIMEAN TELEGRAM CHANNEL VIA AP

14:00 Smerujeme k oslobodeniu Bachmutu a ďalších dvoch miest, povedal Zelenskyj

Ukrajinské sily sa chystajú na oslobodenie Bachmutu v Doneckej oblasti a ďalších dvoch Rusmi okupovaných miest. Ako referuje spravodajský web CNN, v rozhovore s americkými novinármi vo Washingtone to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Bachmut obsadíme. Myslím si, že oslobodíme ďalšie dve mestá,“ povedal Zelenskyj, ale odmietol pomenovať mestá, ktoré sa obrancovia chystajú oslobodiť. „Nepoviem vám, aké mestá, prepáčte. A taký máme plán. Veľmi, veľmi obsiahly plán,“ dodal.

Zelenskyj tiež povedal, že Ukrajina neustúpi vo svojej protiofenzíve. Podľa neho ruský vodca dúfa v upokojenie bojov, aby mohol obnoviť svoju armádu. „Viem, čo Putin chce. Potrebuje pauzu, pretože naozaj stratil ľudí, profesionálnu armádu... Sú mŕtvi,“ skonštatoval Zelenskyj.

SITA/AP PHOTO/STEPHANIE SCARBROUGH

13:00 Pri ukrajinskom útoku bolo zasiahnuté námorné veliteľstvo na Kryme

„Veliteľstvo flotily bolo zasiahnuté pri raketovom útoku nepriateľa, “napísal Razvožajev na sociálnej sieti Telegram s tým, že úlomky rakety dopadli vedľa divadla. Zároveň varoval, že hrozí aj ďalší raketový útok a obyvateľov Sevastopoľa vyzval, aby sa vyhli centru mesta, kde sa budova veliteľstva nachádza. 

Na miesto už podľa neho vyrazili záchranné zložky a stále sa upresňujú informácie o prípadných obetiach. „Hasiči podnikajú opatrenia na čo najskoršiu elimináciu požiaru,“ uviedol gubernátor.

Guardian upozorňuje, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je od začiatku invázie častým cieľom ukrajinských útokov. Tieto útoky v poslednom čase ešte zosilneli vzhľadom na prísľub Ukrajine, že Krym dobyje späť.

10:40 Ukrajinská armáda zaznamenala pokrok na juhu krajiny

Ukrajinská armáda zaznamenala pokrok v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, kde sa dostala za posledné ruské obranné línie. Uviedli to experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). TASR o tom informuje na základe ich štvrtkovej správy a agentúry DPA.

Ukrajinské obrnené vozidlá boli po prvý raz spozorované za poslednou ruskou obrannou líniou v Záporožskej oblasti, uviedol vo štvrtok ISW na základe geolokácie. S istotou sa však ešte podľa ISW nedá tvrdiť, či došlo k úplnému prelomeniu ruskej obrannej línie.

Analytik George Barros z ISW na sociálnej sieti X uviedol, že ukrajinské sily po prvý raz dostali obrnené vozidlá typu Stryker a Marder za ruské protitankové zákopy a betónové zábrany - tzv. dračie zuby (dragons teeth). „Ukrajinské sily rozširujú prielom obranných línií už niekoľko týždňov a mohli by sa pripravovať na nový úder,“ dodal.

Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok ráno oznámil pokrok v okolí Bachmutu na východe Ukrajiny aj na fronte na juhu. Pri Robotyne sa Ukrajincom podarilo odraziť ruské protiútoky. Tieto informácie však nebolo možné bezprostredne overiť.

8:40 Pri ruskom ostreľovaní Doneckej oblasti utrpelo zranenia 13 ľudí

Trinásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na meste Kurachove západne od východoukrajinského mesta Doneck. V noci na piatok to uviedol miestny predstaviteľ, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Kurachove zasiahli dva útoky, ktoré spôsobili požiar, povedal šéf administratívy mesta Roman Padun pre ukrajinskú verejnoprávnu televíziu Suspiľne. Nespresnil však, aké zbrane ruská armáda pri útoku použila.

Fotografie na sociálnych sieťach ukazovali niekoľko horiacich budov. Agentúra Reuters pripomenula, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť. Kurachove leží západne od obce Marjinka, ktorá leží neďaleko frontovej línie a stále ju ovláda Ukrajina, hoci už niekoľko mesiacov čelí ruským útokom.

V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny ruské sily ostreľovali obec Zelenivka, uviedol tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Dodal, že útok si vyžiadal život jednej ženy, ktorú záchranári vytiahli spod trosiek jej domu.

Južné velenie ukrajinskej armády v príspevku na platforme Telegram napísalo, že ruská raketa zasiahla rekreačné zariadenia juhozápadne od prístavného mesta Odesa, zranenia však neboli hlásené.

T.ME/S/KURAHOVOSELIDOVOPOKROV

8:00 Prvé tanky typu Abrams budú Ukrajine dodané na budúci týždeň, uviedol Biden

Prvé americké tanky typu M1 Abrams dorazia na Ukrajinu v priebehu budúceho týždňa, oznámil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. TASR informuje podľa agentúry AFP. Tanky posilnia ukrajinské jednotky v ich boji proti ruským silám v pomaly postupujúcej protiofenzíve Kyjeva.

„Na budúci týždeň budú prvé americké tanky Abrams dodané Ukrajine,“ vyhlásil Biden v Bielom dome po boku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zelenskyj je na svojej druhej návšteve Washigntonu on začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine vo februári 2022.

Biden zároveň uviedol, že „neexistuje alternatíva“ pre Kongres ohľadne podpory novej vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vyjadrenia prezidenta USA prišli po tom, čo republikáni pohrozili zablokovaním nového balíka pomoci Kyjevu. „Počítam s dobrým úsudkom Kogresu Spojených štátov. Tu neexistujealternatíva, “ odpovedal Biden na otázli reportérov, či Kongres financovanie podporí.

SITA/ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA

Zelenskyj, ktorý už vo Washingtone navštívil Kongres i Pentagón, predtým v Bidenovej Oválnej pracovni vyhlásil, že ukrajinský ľud „veľmi oceňuje pomoc Spojených štátov v boji proti ruskému teroru.“ Biden Zelenského uistil, že „zabezpečí, aby svet stál pri Ukrajine“ v boji proti ruskej invázii.

Ukrajinský prezident navštívil Washington v záujme získať viac vojenskej pomoci pre svoju krajinu, predovšetkým posilniť jej protivzdušnú obranu, píše AFP. Do USA pricestoval v čase rastúcej opozície v americkom Kongrese voči pokračovaniu rozsiahlej americkej pomoci Ukrajine vo vojne proti Rusku.

Do Bieleho domu, kde ho privítal Biden, prišiel Zelenskyj oblečený v charakteristickej olivovozelenej vojenskej košeli. Svoju návštevu Washingtonu označil za „veľmi dôležitú.“

Správy z predchádzajúceho dňa 21.9.2023:

21:00 Nový balík pomoci pre Ukrajinu nebude obsahovať strely dlhého doletu ATACMS

Spojené štáty zatiaľ nedodajú Ukrajine taktické balistické strely dlhého doletu ATACMS, prezident USA Joe Biden však plánuje oznámiť nový balík vojenskej pomoci vrátane systémov protivzdušnej obrany. Uviedol to vo štvrtok Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Načasovanie balíka sa podľa Sullivana zhoduje s návštevou ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského v Bielom dome. Avizovaný balík vojenskej pomoci bude obsahovať aj ďalšie zbrane na pomoc Kyjevu pred prichádzajúcou zimou.

SITA/AP Photo/Susan Walsh

Taktické rakety ATACMS majú dosah 300 kilometrov a môžu byť odpaľované z raketometov MLRS alebo HIMARS.

20:20 Ruské útoky na Chersonskú oblasť si vyžiadali šesť civilných obetí

Ruské útoky na Chersonskú oblasť si počas štvrtka vyžiadali životy najmenej šiestich civilistov. Deväť ľudí tiež utrpelo zranenia. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na regionálnu prokuratúru. Rusi podľa jej informácií ostreľovali obce Bilozerka, Ľvove a Tiahynka.

19:00 Na Ukrajinu prišlo 10 švédskych tankov Stridsvagn 122

Desať švédskych tankov Stridsvagn 122 dorazilo na Ukrajinu. Stroje, ktoré sú švédskou verziou tanku Leopard 2A5, obsluhujú ukrajinské posádky vycvičené vo Švédsku. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

„Dali sme im všetko, čo sme mohli, pokiaľ ide o skvelý materiál a dobré znalosti,“ vyjadril sa na margo tankov operačný veliteľ štábu švédskej armády Mats Ludvig. „Želáme im všetko šťastie na svete a nech sa im podarí oslobodiť svoju krajinu,“ dodal.

Rozhodnutie poslať tanky na Ukrajinu Švédsko oznámilo vo februári.

Ukrajina dostala tanky Leopard 2 od ďalších spojencov vrátane Nemecka, Poľska, Španielska, Portugalska, Kanady a Dánska.

16:30 Ukrajina prelomila ruskú námornú blokádu, prvá loď s obilím je už v Istanbule

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že loď Resilient Africa, ktorá sa plaví pod vlajkou Palau a má medzinárodnú posádku, vyrazila z ukrajinského prístavu Čornomorsk v utorok s nákladom 3000 ton pšenice. 

Britská stanica BBC podotkla, že šlo o „malú testovaciu dávku“. Ako ďalšia by mala vyraziť loď Aroyat s takmer 20 000 tonami nákladu. 

Celý článok nájdete tu.

16:20 Ukrajina tvrdí, že zasiahla leteckú základňu Ruska na Kryme

Ukrajina vo štvrtok vyhlásila, že zasiahla leteckú základňu Ruska na okupovanom Kryme. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Oddelenie komunikácie ukrajinskej armády na sociálnej sieti uviedlo, že vo štvrtok v noci „ukrajinské obranné sily spustili kombinovaný útok na leteckú základňu okupantov v blízkosti mesta Saky na dočasne obsadenom Kryme“. 

Podľa nemenovaného zdroja z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorej vojenské zložky sa zúčastnili na útoku, použili pri tom bezpilotné lietadlá, aby preťažili ruskú protivzdušnú obranu, a následne vypustili riadené strely Neptun.

Podľa zdroja z SBU sa na leteckej základni v čase útoku nachádzalo najmenej 12 vojenských lietadiel a protiraketový systém Pancir. Na tejto základni taktiež ruskí vojaci nacvičovali ovládanie dronov, ktorými útočia na Ukrajinu. 

„Útoky vážne poškodili zariadenia okupantov,“ uviedol zdroj a dodal, že „okupanti sa na Kryme nesmú cítiť v bezpečí“.

13:35 Tempo bojov pri dedinách Robotyne a Verbove sa spomalilo

Tempo bojov v okolí oslobodených dedín Robotyne a Verbove v Záporožskej oblasti sa spomalilo. V najnovšej správe to uvádzajú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Ozbrojené sily Ukrajiny sa tiež snažia vylodiť na ľavom brehu Dnipra v Chersonskej oblasti.

„Ukrajinské sily pokračovali v stredu 20. septembra v útočných operáciách na západe Záporožskej oblasti, ale nedosiahli žiadne deklarované ani potvrdené úspechy,“ uvádza ISW.

Ruské zdroje tvrdia, že ukrajinské sily podnikli neúspešné útoky v oblasti dedín Robotyne a Verbove, ako aj v smere na Novoprokopivku a Kopan. Severoosetské dobrovoľnícke prápory pôsobiace na západe Záporožskej oblasti tvrdili, že intenzita bojov sa do rána 20. septembra pri dedinách Robotyne a Verbove znížila.

Ukrajinské ozbrojené sily však pokračujú v ofenzíve pri Bachmute a v západnej časti Záporožskej oblasti. „Spôsobili značné straty na ruskej živej sile a technike v smere na Melitopoľ,“ uvádza ISW. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl tiež informoval, že ukrajinské jednotky pokračujú v útočných akciách v smere na Bachmut a konsolidujú sa na nových chránených líniách.

12:20 Putin a Wang I rokovali o posilnení spolupráce i vojne na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky minister zahraničných vecí Wang I v stredu rokovali o posilnení vzájomnej spolupráce svojich krajín a vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Wang I podľa vyjadrení čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že multipolarizácia vo svete sa zrýchľuje a medzinárodná situácia je v neporiadku. Pripomenul vyjadrenie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, že svet je na prahu najväčšej zmeny za posledných 100 rokov.

Rusko a Čína preto musia chrániť práva a záujmy oboch strán s cieľom privodiť nové úsilie na vývoj svetového poriadku, ktorého smerovanie je spravodlivé a rozumné, uviedlo ministerstvo. Putin vyjadril ochotu Moskvy vyriešiť konflikt na Ukrajine prostredníctvom rokovaní.

11:00 Kyjev: Ukrajinu čakajú náročné mesiace

Prezidentská kancelária v Kyjeve vo štvrtok upozornila, že Ukrajinu čakajú náročné mesiace. Reagovala na rozsiahly ruský raketový útok v noci na štvrtok, ktorý si vyžiadal najmenej dve obete a poškodil energetickú infraštruktúru. TASR prevzala správu z agentúry AFP a britskej spravodajskej stanice The Guardian.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

„Rusko v noci spustilo masívny útok na Ukrajinu,“ uviedol zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olexij Kuleba. „Pred nami sú náročné mesiace: Rusko bude útočiť na energetické a kriticky dôležité zariadenia,“ dodal s obavami o bezpečnosť energetickej infraštruktúry pred druhou zimou od začiatku ruskej invázie.

9:45 Belgicko zvažuje poskytnutie stíhačiek F-16 Ukrajine

Belgicko zvažuje, či dodá Ukrajine svoje stíhačky F-16 americkej výroby. Uviedol to v stredu belgický premiér Alexander De Croo, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

„Požiadal som ministerstvo obrany, aby zistilo, aké využitie môžu mať naše (stíhačky) F-16 na Ukrajine,“ povedal De Croo v rozhovore pre belgickú televíziu VRT v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. „Musíme zvážiť všetky možnosti,“ dodal.

Belgicko nahrádza svoje stíhačky F-16 novšími F-35. Belgický rezort obrany nedávno uviedol, že jeho stíhačky F-16 sú príliš staré na použitie v boji. De Croo však povedal, že môžu byť stále užitočné napríklad pri výcviku ukrajinských pilotov.

Belgicko pomôže aj s výcvikom ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, potvrdilo v auguste tamojšie ministerstvo obrany.

8:20 Rusko v noci útočilo najmenej na šesť miest

Najmenej dvaja ľudia prišli o život a ďalších 21 utrpelo zranenia pri ruských útokoch, ktoré v noci na štvrtok zasiahli najmenej šesť ukrajinských miest. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP odvolávajúcej sa na vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov. 

Dve obete na životoch a najmenej piatich zranených hlásili z juhoukrajinského mesta Cherson blízko frontovej línie, kde nálet zasiahol obytnú budovu, informoval tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

V Kyjeve bolo zranených sedem ľudí vrátane deväťročného dievčaťa, uviedol primátor Vitalij Kličko. Poškodených bolo podľa jeho slov niekoľko obytných budov a podnikov. 

Najmenej šesť náletov zasiahlo štvrť Slobidskyj vo východoukrajinskom Charkove, ktoré poškodili civilnú infraštruktúru, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Dvoch zranených previezli do nemocnice. 

Z mesta Čerkasy v strednej časti Ukrajiny hlásili najmenej sedem zranených, informoval ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny bola zasiahnutá priemyselná zóna. Poškodených bolo viacero budov a na mieste vypukol požiar. Bezprostredne však nebolo známe, či došlo k obetiam, dodal Klymenko.

Nálety zasiahli aj mesto Rivne na severozápade Ukrajiny, informoval tamojší gubernátor Vitalij Kovaľ. Prípadne obete či rozsah škôd však nebol bezprostredne známy.

7:35 Rusko tvrdí, že zničilo 22 ukrajinských dronov, z toho 19 nad Krymom a okolím

Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok zničilo celkovo 22 ukrajinských dronov, z toho 19 nad anektovaným polostrovom Krym i okolitým Čiernym morom a zvyšné tri v iných častiach Ruska. Na platforme Telegram to oznámilo ruské ministerstvo obrany s tým, že „zmarilo“ ukrajinský pokus o útoky dronmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Systémy protivzdušnej obrany zničili 19 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Čiernym morom a územím Krymskej republiky a po jednom nad územím Kurskej, Belgorodskej a Oriolskej oblasti,“ uviedol ruský rezort obrany. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 20. 9. 2023:

19:00 Raketomet, na ktorí sa Česi vyzbierali, sa už zapojil do bojov na Ukrajine

Do bojov na Ukrajine sa zapojil mobilný salvový raketomet Přemysl, na ktorý sa Česi zložili vo verejnej zbierke projektu Darček pre Putina. Celkom naň vybrali 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur), súčasťou dodávky bolo aj 365 rakiet. Na základe správy televízie ČT24 o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. 

RM-70 je mobilná reaktívna delostrelecká zbraň, ktorá bola súčasťou výzbroje československej armády od začiatku 70. rokov. Pred odoslaním na Ukrajinu prešiel raketomet generálnou opravou. Umožňuje páliť salvami, ale aj jednotlivo. Zbraň je umiestnená na podvozku Tatry 813, jej maximálny dostrel je 20 kilometrov.

Samotný raketomet stál 17 miliónov korún, jedna raketa vyšla približne na 88 tisíc korún. Česi sa naň vyzbierali v polovici mája tohto roka. Do finále sa dostáva aj prvá slovenská zbierka tohto projektu, v ktorej je možné prispieť na odmínovací systém Božena. Z plánovanej sumy približne 651.000 eur už chýba len približne 20.000 eur. Darček pre Putina vyberá financie na obranu Ukrajiny pred ruskou agresiou od jari 2022. Nákup zbraní koordinuje české ministerstvo obrany a veľvyslanectvo Ukrajiny v ČR.

Iniciatíve sa už podarilo vyzbierať financie na tank, 15 vozidiel systému protivzdušnej obrany Viktor, tri vojenské drony, 100 civilných dronov, množstvo munície a ďalší materiál pre vojakov. Celkovo už občania prispeli sumou 585.182.416 korún (takmer 24 miliónov eur).

17:00 Rusi pred zimou mapujú ukrajinskú energetickú infraštruktúru

Ukrajinská rozviedka má informácie, že Rusko vykonáva prieskumné aktivity na ukrajinskej energetickej infraštruktúre. Ako referuje web epravda.com.ua, povedal to hovorca obranného spravodajstva Andrij Jusov vo vysielaní národnej televízie. „Nepriateľ vykonáva spravodajské opatrenia týkajúce sa energetickej infraštruktúry a hrozí opakovanie teroristických útokov,“ povedal Jusov.

Zdôraznil, že tempo výroby raketových zbraní Rusom neumožňuje doplniť existujúce zásoby. „Plány sú jedna vec, ako sa tieto plány realizujú, je už druhá vec. Nedarí sa im plniť zadané úlohy,“ dodal.

Jusov pripomenul najmasovejší útok Rusov v minulom roku, keď bolo vypálených 120 rakiet s tým, že nepriateľ momentálne nemá také rezervy na takú intenzitu a počet útokov. Ukrajina sa zároveň podľa neho na takýto scenár intenzívne pripravuje. „Bohužiaľ, nemôžeme si myslieť, že teroristický štát sa vzdá praxe teroristických útokov. A musíme to brať vážne,“ zakončil Jusov.

16:30 Video zábery ukazujú, ako ukrajinské špeciálne jednotky ničia ruské sledovacie zariadenia

 16:00 Kyjev sa prihlásil k zodpovednosti za výbuchy na okupovanom Kryme

Séria výbuchov hlásených v stredu na okupovanom polostrove Krym bola dielom ukrajinských síl. Ako referuje spravodajský web CNN, potvrdilo to ukrajinské obranné spravodajstvo.

„Môžeme potvrdiť, že to boli akcie ukrajinských bezpečnostných a obranných síl proti vojenským cieľom okupantov,“ uviedol hovorca obranného spravodajstva Andrij Jusov vo vysielaní národnej televízie.

„Plánovaná práca ukrajinských bezpečnostných a obranných síl pokračuje, samozrejme, na vojenských objektoch okupantov a útočníkov na dočasne okupovaných územiach, vrátane ukrajinského Krymu. Podrobnosti čoskoro zverejní generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl,“ dodal Jusov.

Podľa neho je deokupácia Krymu konečným cieľom. „V tejto fáze by sa pozície nepriateľa mali oslabiť. Krym je stále využívaný ako logistický uzol okrem iného na presun nepriateľských síl a prostriedkov do iných častí frontu. Na zničenie tohto logistického uzla sa používajú a realizujú určité operácie - na mori, na zemi a vo vzduchu,“ skonštatoval Jusov.

14:30 Neznámi sabotéri odpálili dve lietadlá a vrtuľník na základni v Moskovskej oblasti

Na Čkalovskej leteckej základni v Moskovskej oblasti v pondelok poškodili dve ruské lietadlá a vrtuľník, informuje ukrajinská vojenská rozviedka. Skupina ruského vyšetrovacieho výboru to podľa nej vyšetruje ako sabotážnu operáciu. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Incident podľa spravodajskej služby spôsobil vo vysokom vojenskom velení hystériu, keďže na dôsledne stráženej základni sú vládne lietadlá, stroje určené na využitie ako veliteľské stanovište zo vzduchu a prieskumné lietadlá.

Poškodené lietadla na ruskom letisku.Ukrajinska pravdaPoškodené lietadla na ruskom letisku.

Neznámi ľudia uložili výbušniny a odpálili lietadlá AN-148 a IL-20, ako aj vrtuľník MI-28H, ktorý sa aktívne zapájal do zostreľovania dronov nad Moskovskou oblasťou, tvrdí rozviedka. „V dôsledku škôd spôsobených na lietadlách je ich rýchla obnova nepravdepodobná. Výbuch poškodil chvostovú časť vrtuľníka. Ďalší v blízkosti zaparkovaný stroj AN-148 bol mierne poškodený,“ konštatuje.

Ruské orgány činné v trestnom konaní sa snažia nájsť sabotérov a zabrániť šíreniu informácií o incidente v miestnych médiách.

12:45 Štáb švédskej televízie TV4 zasiahol neďaleko frontu ruský dron

Na štáb švédskej televíznej stanice TV4 zaútočil ruský dron, keď novinári pracovali neďaleko frontovej línie na juhovýchode Ukrajiny, informovali v stredu členovia štábu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Reportér Johan Fredriksson a videoreportér Daniel Zdolsek neutrpeli žiadne zranenia pri incidente, ktorý sa stal v utorok len niekoľko kilometrov od frontovej línie na okraji zničenej Kachovskej priehrady, uviedla v stredu televízia na svojej webovej stránke.

Menej vážne zranenia však podľa webu utrpel ich producent a dvaja ukrajinskí policajti, ktorí novinárov sprevádzali. Úplne zničené bolo auto a kamerová technika štábu. Konanie miestnych policajtov pravdepodobne zachránilo životy, napísala švédska televízia TV4.

„Tentoraz sme mali šťastie. Ruská raketa, ktorú dron zhodil, zasiahla naše auto presne do kufra. Počuli sme to. Našťastie, v aute nikto nebol,“ uviedol Fredriksson. „Presne toto práve teraz zažívajú milióny ľudí na Ukrajine: neustále ohrozenie života,“ dodal reportér.

Tvrdenia televízie týkajúce sa presného priebehu udalosti nebolo možné nezávisle overiť, doplnila DPA. Podľa televíznej stanice sú v súčasnosti obaja skúsení vojnoví žurnalisti na pracovnej ceste v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. V čase ruského útoku cestovali na reportáž o ukrajinskej protiofenzíve.

12:30 Armáda chce dosiahnuť zásadný prielom pred príchodom zimy

Ukrajinské jednotky chcú do začiatku zimy urobiť zásadný prielom v rámci svojej protiofenzívy. Ako referuje news.sky.com, povedala to poslankyňa ukrajinského parlamentu Kira Rudiková.

Podľa nej ukrajinské sily robia „všetko“, aby prelomili ruské línie. „Máme už len mesiac a pol. Počas zimy sa bude bojovať veľmi ťažko,“ povedala a dodala: „Takže došlo k určitým ziskom smerom k Bachmutu a vieme, že tieto zisky boli za obrovskú cenu.“

Rudiková vraví, že takmer 80 percent ukrajinských rodín má niekoho, kto bojuje na fronte, alebo poznajú niekoho, kto je na fronte. „Pre nás je protiofenzíva veľmi osobná,“ podotkla.

Mesto Bachmut ovládané Ruskom sa stalo kľúčovým „posvätným miestom“ vojny na Ukrajine. V máji sa ho po mesiacoch vysiľujúcich bojov zmocnili žoldnieri z Wagnerovej skupiny.

9:00 Rusko v noci dronmi zaútočilo na ropnú rafinériu v Kremenčuku

Ruské drony v noci na stredu zaútočili na ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, na mieste vypukol požiar. Uviedol to gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Prevádzka rafinérie bola dočasne pozastavená, napísal Lunin v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že miestne úrady zatiaľ nehlásili zranených či obete.

„Rusi v noci opakovane zaútočili na Poltavskú oblasť. Náš systém protivzdušnej obrany odviedol proti nepriateľským bezpilotným lietadlám dobrú prácu,“ priblížil Lunin.

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila v noci na stredu 17 z 24 útočiacich ruských dronov, uviedla ukrajinská armáda. Ropná rafinéria v meste Kremenčuk je najväčšia na Ukrajine a od začiatku ruskej invázie vlani vo februári čelila viacerým útokom, pripomína Reuters.

Rusko druhú noc po sebe útočilo aj na okres Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšieho gubernátora Serhija Lysaka. Podľa jeho slov útok poškodil päť domov, dve autá a elektrické vedenie, zranenia zatiaľ neboli hlásené.

8:30 Takto vyzeral 573 deň vojny medzi Ruskom a Ukrajinou z pohľadu Ozbrojených síl Ukrajiny 

 7:45 Ruské ozbrojené sily prišli o ďalších 520 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 520 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl tak od začiatku vojny stúpol na 273 980, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, sedemnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťštyri delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 635 tankov, 8 868 obrnených bojových vozidiel pechoty, 6 096 delostreleckých systémov a 779 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 19.9.:

20:30 Ukrajinci už oslobodili 54 % okupovaných území, ale vyhnať do 300-tisíc Rusov bude ťažké

Ukrajinská armáda už oslobodila viac ako 54 percent území, ktoré Rusko okupovalo. Povedal to v utorok predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Mark Milley na stretnutí Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Informuje o tom web CNN. „Ukrajina pokračuje v premyslenom, neustálom pokroku pri oslobodzovaní svojej vlasti od ruskej okupácie,“ povedal Milley. „Vyhnať 200-tisíc až 300-tisíc Rusov bude pre ukrajinské sily ťažký boj, “ dodal však podľa portálu Ukrajinská pravda predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA.

17:00 Ruská riadená bomba zabila v meste Kupiansk troch civilistov

Traja ukrajinskí civilisti zomreli v utorok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na mesto Kupiansk v Charkivskej oblasti. Uviedol to gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Na mieste útoku pracujú záchranári, konštatoval gubernátor a dodal, že úplné informácie o obetiach a škodách ešte nie sú k dispozícii. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Mesto Kupiansk sa v poslednom období stalo terčom intenzívnejších útokov, keďže Rusko pokračuje v ofenzívnej operácii s cieľom opäť získať územia v Charkivskej oblasti, ktoré Kyjiv oslobodil prekvapujúcou protiofenzívou vlani na jeseň. Ruská armáda okupovala Kupiansk od 27. februára do 10 septembra 2022. Podľa hovorcu ukrajinských síl na východe krajiny Iľju Jevlaša Rusko teraz v smere Kupiansk - Lyman sústredilo zhruba 110-tisíc vojakov.

Minulý mesiac ukrajinské úrady prikázali povinnú evakuáciu 37 obcí v okrese Kupiansk. Z oblastí pri frontovej línii bolo od 9. augusta evakuovaných 1 433 ľudí vrátane 343 detí, povedal Synjehubov 28. augusta.

13:30 Putin je „druhý Hitler“, vraví Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z toho, že „vychovalo druhého Hitlera“ v podobe Vladimíra Putina. Ako referuje web news.sky.com, Zelenskyj to povedal v obsiahlom nedeľňajšom rozhovore pre CBS.

Okrem iného v ňom zdôraznil, že Ukrajina bojuje za to, aby zabránila tretej svetovej vojne. „Putina nedokážeme zmeniť. Ruská spoločnosť stratila rešpekt sveta - zvolili ho, potom ho znovu zvolili a vychovali druhého Hitlera. Urobili to. Nemôžeme sa vrátiť v čase. Ale môžeme to zastaviť,“ skonštatoval Volodymyr Zelenskyj.

13:00 Rusko sa neúspešne pokúsilo zvrátiť straty pri Kliščijivke či Andrijivke

Ukrajinské sily pokračujú v obranných operáciách na východe a juhu Ukrajiny, útočných operáciách na melitopoľskom a bachmutskom fronte, pričom spôsobujú Rusom straty a krok za krokom oslobodzujú dočasne okupované územia krok a upevňujú ich pozície. Úspešne odrazili ruské útoky pri obci Kliščijivka. Rusí sa tiež neúspešne pokúsili získať stratené územie pri obciach Adrijivka v Doneckej oblasti a Robotyne v Zaporižžskej oblasti. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských síl.

Generálny štáb tiež uviedol, že za posledných 24 hodín sa odohralo celkovo 35 bojových stretov. Rusi vykonali 22 raketových útokov a 57 vzdušných úderov a 55-krát útočili na ukrajinské pozície aj obývané oblasti raketometmi. Nálety útočili na Charkivskú, Luhanskú, Doneckú, Zaporižžskú a Chersonskú oblasť. Delostrelecká paľba zasiahla viac ako 70 obcí v Charkivskej, Luhanskej, Doneckej, Zaporižžskej a Chersonskej oblasti.

12:30 Bezpečnosť Záporožskej atómovej elektrárne sa do určitej miery zlepšila

V bezpečnosti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na Ukrajine nastalo "určité zlepšenie", povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti. TASR správu prevzala v utorok z portálu britskej televízie Sky News.

Rusko túto elektráreň na juhovýchode Ukrajiny ovláda už od prvých dní invázie vo februári 2022. „Zatiaľ zaznamenávame určité zlepšenie, situácia je však stále mimoriadne krehká, “citovala RIA Novosti Grossiho, ktorého výroky zverejnila v utorok ráno. MAAE so sídlom vo Viedni patrí do štruktúr OSN a dohliada na mierové využitie jadrovej energie.

Grossi povedal, že jeho agentúra nespozorovala žiadne ostreľovanie Záporožskej atómovej elektrárne. „Ale to opatrne zvažujem a vyberám slová, “dodal. Záporožská jadrová elektráreň (ZAES), najväčšia svojho druhu v Európe, sa nachádza blízko frontu a v jej okolí opakovane došlo k ostreľovaniu. Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú, že chcú vyprovokovať jadrovú katastrofu. Tej sa obáva aj medzinárodné spoločenstvo.

SITA/PLANET LABS PBC VIA AP

10:30 Loď s ukrajinským obilím vyplávala z Čornomorska napriek ruskému vyhrážaniu 

Loď s obilím vyplávala z Čornomorska prvýkrát od júla, keď stroskotala obilná dohoda sprostredkovaná OSN a Tureckom, ktorá zaručovala aj počas vojny bezpečný prevoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Rusko po odstúpení od dohody, ktorá umožňovala bezpečnú prepravu obilia z troch ukrajinských prístavov, zosilnilo útoky na prístavnú infraštruktúru. 

Moskva zverejnila varovanie týkajúce sa civilných plavidiel po júlovom odstúpení od obilnej dohody. Kyjev však vytvoril námorný koridor, ktorý už využilo niekoľko nákladných lodí.

„Plavidlo Resilient Africa (Odolná Afrika) s 3000 tonami pšenice opustilo prístav Čornomorsk a smeruje k prielivu Bospor,“ uviedol na Facebooku ukrajinský vicepremiér a minister pre infraštruktúru Olexandr Kurakov. Čornomorsk sa nachádza v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Minister spresnil, že loď vplávala do ukrajinského prístavu Čornomorsk pred niekoľkými týždňami práve cez novovytvorený koridor, spolu s ďalším plavidlom, ktoré podľa Kurakova čoskoro vypláva do Egypta.

7:50 Ľvov čelil útoku dronmi, starosta hlásil explózie aj požiar

Mesto Ľvov na západe Ukrajiny čelilo v noci na utorok dronovému útoku. Tamojší starosta Andrij Sadovyj hlásil explózie a požiar v priemyselnom sklade. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sadovyj v príspevku na platforme Telegram napísal, že vo Ľvovskej oblasti je aktivovaná protivzdušná obrana. Obyvateľom odporučil, aby vyhľadali úkryt. Podľa AFP začali drony na mesto útočiť vo viacerých vlnách približne o 4.30 miestneho času. Ukrajinské vzdušné sily na Telegrame napísali, že hrozba útoku dronov v Ľvovskej oblasti pretrváva. "Protivzdušná obrana operuje," dodali.

Sadovyj neskôr uviedol, že pri útoku utrpela zranenia jedna osoba. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj priblížil, že spod sutín vo Ľvove boli vytiahnutí dvaja ľudia, muž a žena. Podľa jeho slov žena podľa prvotných informácii neutrpela zranenia, muž je vo vážnom stave". Dodal, že hrozba útoku pominula a poďakoval ukrajinskej armáde.

Mesto Ľvov leží neďaleko ukrajinsko-poľských hraníc. V súčasnej situácii je vnímané ako jedno z najbezpečnejších ukrajinských miest, v uplynulom období však čelilo viacerým útokom, píše AFP.

7:30 Rusko má v okupovaných častiach Ukrajiny viac ako 200-tisíc vojakov

Rusko má v okupovaných častiach Ukrajiny viac ako 200-tisíc vojakov. Ako referuje web Kyiv Independent, v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN to povedal predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley.

Aj keď Milley uznal, že ukrajinská protiofenzíva dosiaľ postupovala relatívne pomalším tempom, zdôraznil, že ukrajinská armáda „neplytvá silami“ a neustále napreduje. Podľa Milleyho nemožno pokračujúcu ukrajinskú protiofenzívu označiť za zlyhanie, keďže Ukrajina prelomila niekoľko ruských obranných línií a stále má čas na dosiahnutie ďalších výsledkov.

Milley nedávno vyhlásil, že Ukrajine zostáva v rámci protiofenzívy 30 až 45 dní, kým sa počasie nezhorší. Poznamenal však, že aj keby protiofenzíva dosiahla všetky svoje ciele, nestačilo by to na úplné vytlačenie ruských síl z Ukrajiny. „Vyhnať všetkých 200-tisíc okupantov bude trvať značne dlho, čo výrazne presahuje rámec prebiehajúcej operácie,“ povedal Milley.

Správy z predchádzajúceho dňa 18.9.2023:

20:00 Syrskyj: Ukrajinské oddiely pri Bachmute zlikvidovali elitné ruské brigády

Ukrajinská armáda v pondelok ohlásila, že v  Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zničila niekoľko elitných ruských brigád. Podľa agentúry DPA o tom informoval ukrajinský generál Olexandr Syrskyj, ktorý velí ukrajinským pozemným silám a v uplynulých dňoch oznámil oslobodenie obcí Andrijivka a Kliščijivka v blízkosti mesta Bachmut.

„V bojoch v oblasti Bachmutu sa podarilo poraziť niektoré z najlepších jednotiek nepriateľa. Boli rozdrvené a úplne stratili svoju bojaschopnosť,“ uvádza sa v Syrského vyhlásení z pondelka. Išlo o jednotky 72. motostreleckej brigády a 31. a 83. výsadkársku brigádu.

Syrskyj tiež uviedol, že ukrajinské jednotky pokračujú v postupe a úspešne prerazili ruskú obrannú líniu. Zdôraznil súčasne, že celková situácia na východnom fronte je zložitá. Podľa neho sa Rusko nevzdalo plánu obnoviť útoky smerom na mestá Kupiansk a Lyman na východe Ukrajiny.

Agentúra DPA vo svojej správe pripomenula, že tvrdenia aktérov bojov nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. O mesto Bachmut v Doneckej oblasti sa intenzívne bojuje už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022. Ruské jednotky sa Bachmutu zmocnili v máji, ale Ukrajina po začatí svojej protiofenzívy - v júni - získala späť približne 50 štvorcových kilometrov územia v okolí tohto mesta.

18:45 Ukrajinská armáda tvrdí, že pri Bachmute prerazila ruské obranné línie

Predstavitelia ukrajinskej armády v pondelok vyhlásili, že ich ozbrojeným silám sa počas prudkých bojov podarilo prelomiť ruské obranné línie neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„V Bachmute a okolí neustále prebiehajú prudké boje, no vďaka úspešnému postupu našich jednotiek sa nám podarilo preraziť nepriateľské línie,“ vyhlásil veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Olexandr Syrskyj.

O Bachmut v Doneckej oblasti sa intenzívne bojuje už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022. V Bachmute žilo pred vypuknutím vojny približne 70.000 ľudí.

17:00 Ukrajinské ozbrojené sily vztyčujú vlajku v Oslobodenej Andriivke

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny

15:30 Poslanca parlamentu Šufryča obvinili z vlastizrady

Poslanca ukrajinského parlamentu Nestora Šufryča obvinili z vlastizrady po vyšetrovaní, ktoré podnikla bezpečnostná služba a generálna prokuratúra Ukrajiny. TASR prevzala pondelkovú správu z portálu britskej televízie Sky News.

Na základe zistení bol poslanec Šufryč obvinený z „protiukrajinských aktivít“ vrátane „rozvracania informačného priestoru“. Z vyšetrovania vyplýva, že Šufryč úzko spolupracoval s Volodymyrom Sivkovyčom a vykonával jeho pokyny - ide o agenta Moskvy zodpovedného za „usmerňovanie ruského majetku na Ukrajine“.

„Šufryčovou hlavnou úlohou bolo rozvracať informačný priestor,“ uviedla v oznámení bezpečnostná služba Ukrajiny. „Systematicky šíril falošné naratívy Kremľa, že ukrajinský štát je 'umelý výtvor', že Ukrajina a Rusko 'majú spoločné dejiny' a že Ukrajinci a Rusi sú 'jeden národ',“ dodala bezpečnostná služba. Tento zločin sa trestá väzením až do 15 rokov.

12:30 Zelenskyj odvolal z funkcie námestníčku ministra obrany Hannu Maľarovú

Námestníčku ukrajinského ministra obrany Hannu Maľarovú odvolali z funkcie a spolu s ňou aj ďalších šiestich predstaviteľov ministerstva, potvrdila v pondelok vláda v Kyjeve. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. Maľarová bola počas celej doterajšej ruskej vojny poprednou osobnosťou a každý deň zverejňovala aktuálne informácie o postupe ukrajinských ozbrojených síl na bojisku.

Medzi odvolanými sú aj štátny tajomník ministerstva obrany Kosťantyn Vaščenko a ďalší piati námestníci ministra. Kyjev dôvod ich odvolania neoznámil. Tento krok však prišiel po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento mesiac vymenoval Rustema Umerova za nového ministra obrany. Nahradil Olexija Reznikova.

11:00 Ruského informátora zadržali za „pomoc Moskve pri príprave útokov“

V ukrajinskom meste Dnipro zadržali ruského informátora za údajné posielanie informácií do Moskvy, aby jej pomohol pri príprave raketových útokov, informovala v pondelok ukrajinská generálna prokuratúra. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Muža, ktorého nemenovali, naverbovala v júni ruská špeciálna služba, uviedla generálna prokuratúra. Odvtedy podľa nej zozbieral údaje o pohybe vojenskej výzbroje, umiestnení ukrajinskej protivzdušnej obrany a umiestnení elektrických a železničných staníc v Dnipre.

Podozrivý nakrúcal infraštruktúru svojím mobilným telefónom a posielal videá a textové správy do Ruska na platformu Telegram, spresnila generálna prokuratúra. „Muž si zároveň uvedomoval, že okupanti využili prijaté tajné informácie na prípravu nových raketových útokov na energetické zariadenia v meste,“ napísala prokuratúra. Muž podľa nej dostal za každú informáciu 50 až 100 dolárov.

8:15 Ukrajina zneškodnila počas ruského nočného útoku 18 dronov a 17 striel

Ukrajina v pondelok ráno oznámila, že zostrelila 18 ruských dronov a 17 striel s plochou dráhou letu, ktoré v noci útočili na jej územie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Rusko poslalo v noci na pondelok na ukrajinské južné oblasti, Odeskú a Mykolajivskú, 24 dronov, uviedli v príspevku na platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily.

Dodali, že nad Dnepropetrovskou, Poltavskou a Chmeľnyckou oblasťou bolo zneškodnených všetkých 17 striel s plochou dráhou letu.

8:00 V Sevastopole bolo počuť výbuchy; Moskva hovorí o zostrelení dronov

Niekoľko výbuchov bolo v nedeľu večer počuť v prístavnom meste Sevastopol na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Zatiaľ čo Kyjev tvrdí, že ide o výsledok spoločnej operácie ukrajinskej vojenskej rozviedky a námorníctva, Moskva hovorí o zostrelení ukrajinských dronov, informujú agentúra DPA a televízia Sky News.

„V nedeľu večer 17. septembra zaznela v centrálnej časti dočasne okupovaného Sevastopola silná explózia,“ uviedla ukrajinská verejnoprávna televízia Suspiľne s odvolaním sa na predstaviteľov tajných služieb. Dodala, že „ide o spoločnú špeciálnu operáciu GUR (vojenskej rozviedky) a námorníctva“. Stanica Sky News konštatovala, že tieto tvrdenia nebolo možné overiť.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu večer naopak oznámilo, že „nad juhozápadom Krymského polostrova protivzdušná obrana zničila dva ukrajinské drony“. 

Podľa Moskvou dosadeného gubernátora Sevastopola Michaila Razvožajeva neboli v meste, ktoré je tiež základňou ruskej Čiernomorskej flotily zasiahnuté žiadne objekty infraštruktúry.

Ukrajina v posledných dňoch niekoľkokrát zaútočila na ciele na Kryme bezpilotnými lietadlami a riadenými strelami. Pri jednom útoku mal byť zničený aj moderný ruský systém protivzdušnej obrany typu Triumf S-400. Rusko to zatiaľ oficiálne nepotvrdilo.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite