Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Azerbajdžan vyzval arménskych separatistov v Náhornom Karabachu na kapituláciu

.tasr .svet

Azerbajdžan uviedol, že po spustení vojenskej operácie v Náhornom Karabachu bude chrániť tamojších etnických Arménov.

Azerbajdžan vyzval arménskych separatistov v Náhornom Karabachu na kapituláciu SITA/Martial Trezzini/Keystone via AP Azerbajdžanský minister zahraničných vecí Jeyhun Bayramov

azerbajdžan v utorok vyzval Arménskom podporovaných separatistov v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, aby zložili zbrane a vzdali sa. Za miesto konania rozhovorov, ktoré by sa mohli konať za takýchto podmienok, navrhlo Baku azerbajdžanské mesto Jevlach, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Aby sa zastavili protiteroristické opatrenia, nezákonné arménske ozbrojené sily musia vztýčiť bielu vlajku, odovzdať všetky zbrane a nezákonný režim sa musí rozpustiť. V opačnom prípade budú protiteroristické opatrenia pokračovať až do konca, uviedol“ azerbajdžanský prezidentský úrad.

Arménskom podporovaní separatisti predtým vyzvali Azerbajdžan, aby ukončil nepriateľské akcie a začal rokovať. Azerbajdžan uviedol, že po spustení vojenskej operácie v Náhornom Karabachu bude chrániť tamojších etnických Arménov. Zároveň však vyzvalo separatistické jednotky, aby sa z regiónu stiahli.

Azerbajdžan medzičasom informoval aj o prvom úmrtí civilistu v dôsledku vojenskej operácie, ktorú Baku spustilo v utorok v Náhornom Karabachu. Arménski separatisti uviedli, že v dôsledku zásahu zo strany Baku zahynuli najmenej dvaja civilisti vrátane jedného dieťaťa a zranenia utrpeli viac než dve desiatky ďalších.

Deklarovaným cieľom operácie „je obnovenie ústavného poriadku“. Baku predtým obvinilo Arménsko a Karabach zo zosnovania teroristických útokov. Arméni, ktorí v tomto odštiepeneckom regióne Azerbajdžanu žijú, obviňujú Baku z etnických čistiek a početných zločinov voči civilistom.

Azerbajdžan podľa AFP v utorok zároveň bez uvedenia podrobností oznámil, že na svojom území dočasne zablokoval prístup k platforme TikTok.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite